ایران پرس- رییس جمهوری ترکیه می‌گوید: درصورت تداوم تهدیدها و فشارهای آمریکا علیه آن کشور، آنکارا ازخرید هواپیماهای بوئینگ صرف‌نظر خواهد کرد.

"رجب طیب اردوغان" با اشاره به فشارهای آمریکا به ترکیه پس ازخرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ روسیه گفت: "آنکارا ممکن است درسفارش های خرید هواپیما ازشرکت بوئینگ به ارزش ۱۰میلیارد دلار بازنگری و همزمان برای خرید هواپیما با روسیه مذاکره کند."

تهدیدها و فشارهای ترکیه و آمریکا علیه یکدیگر، موضوع تازه ای نیست. در واقع، طی چند سال گذشته تنش های متقابل دوکشور، از موضوعات ساده و عادی به موضوعات پیچیده و لاینحل تغییر جهت داده است.

بدیهی است درنتیجه تنش های چندسال اخیر آنکارا و واشنگتن، آمریکا بیشترین خسارت های اقتصادی و مالی را تجربه کرده است. در مقابل، تاکنون ترکیه تلاش کرده است که ، از طریق تحکیم روابط با ایران و روسیه، مسیرهای جدیدی برای تامین منافع ملی و کاهش وابستگی خود به آمریکا بیابد.

پیش از این، دولت آمریکا بارها ترکیه شریک مهم خود درسازمان پیمان آتلانتیک شمالی - ناتو- را به اعمال تحریم درصورت خرید تسلیحات پدافند موشکی روسی تهدید کرده بود. اما وزارت دفاع ترکیه ، خرید سامانه اس -۴۰۰ روسیه را یک ضرورت اعلام کرده است.

برغم تهدیدهای رئیس جمهوری آمریکا علیه ترکیه، بعید است که کاخ سفید فشار بر مردم ترکیه را افزایش دهد. زیرا نگران آن است که ، یکی از مهمترین متحدان خود را در غرب آسیا از دست بدهد؛ هرچند آمریکا ازسال ۲۰۱۷ میلادی که قرارداد فروش اس ۴۰۰ به مبلغ ۲.۵ میلیارد دلار میان ترکیه و روسیه امضا شد ، نارضایتی خود را بارها اعلام و ترکیه را به خارج کردن ازبرنامه ساخت بمب افکن های اف ۳۵ تهدید کرده بود.

در واکنش به تهدیدهای آمریکا ، رئیس جمهوری ترکیه نیز اخیرا طی سخنان قاطعی تصریح کرد: "اگر آمریکا به حذف ترکیه از طرح تولید جنگنده‌های اف-۳۵ اقدام کند،‌ آنکارا نیز متقابلاً قرارداد خود با شرکت آمریکایی بوئینگ برای خرید ۱۰۰ فروند هواپیمای مسافربری را لغو خواهد کرد."

ترکیه همچنین تهدید کرده است در صورت حذف از طرح تولید جنگنده اف ۳۵ ، پیشنهاد خرید جنگنده روسی سوخو-۳۵ را به روسیه خواهد داد.  

آمریکا در شرایطی به تحریم های نظامی و تسلیحاتی ترکیه اقدام می کند که گزینه‌های جایگزین در این زمینه وجود دارد. به عنوان مثال، همان گونه که ترکیه در پی ناکامی از خرید سامانه موشکی پاتریوت آمریکا، به خرید سامانه موشکی اس - ۴۰۰ اقدام کرده است، می تواند معادل جنگنده های آمریکایی را از روسیه تامین کند.

در این ارتباط ، "واسیلی کاسین" (Vasily Cassine) یک کارشناس نظامی و امنیتی روسیه با بیان این که سیستم پاتریوت تفاوت چندانی با سامانه اس - ۴۰۰ روسیه ندارد گفت: "موضوع عدم تمایل ترکیه برای افزایش وابستگی به آمریکا مطرح است".

 این کارشناس روس می گوید: ترکیه با آگاهی از رفتار مقام های کاخ سفید، به منظور رهایی از وابستگی به آمریکا تلاش می کند. 

نتیجه رفتارهای دوطرف، به واگرایی ترکیه از آمریکا و دولت های غربی و همگرایی با روسیه منجر خواهد شد. بدیهی است که، آمریکا ازاین رهگذر علاوه بر خسارت های اقتصادی و مالی، یک متحد راهبردی خود را درغرب آسیا ازدست خواهد داد.  

139/118

نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی

بیشتر بخوانید:

اردوغان: ترکیه از تهدیدهای آمریکا نمی هراسد

اخراج از ناتو، تهدید بی سابقه آمریکا علیه ترکیه/ تحلیل