ژنرال «جان هایتن» John Hyten رئیس ستاد فرماندهی استراتژیک آمریکا «استراتکام» STRATCOM تاکید کرد چین و روسیه اطلاعی از موقعیت استقرار زیر دریاییهای هسته ای آمریکا ندارند.
هایتن این اظهارات را در پاسخ به نگرانی از تردیدها درباره قابلیت اجرای دکترین «نابودی حتمی متقابل» Mutually Assured Destruction MAD بیان کرد.
طبق این دکترین که از دوران جنگ سرد تاکنون باقی مانده است، استفاده همه جانبه از سلاحهای پرقدرت هسته ای توسط دو یا چند دولت متخاصم، منجر به نابودی کامل هم مهاجم و هم مدافع خواهد شد.
اظهارات جنگ طلبانه این مقام عالی رتبه نظامی آمریکایی نشانه دیگری از رویکرد خصمانه و تجاوزگرانه آمریکا علیه دیگر کشورها به ویژه آن هایی است که دیدگاه واشنگتن دشمن آمریکا در سطح بین المللی محسوب می شوند.
اظهارات هایتن نه فقط کمکی به کاهش تنش ها بین آمریکا با روسیه و چین نخواهد کرد، بلکه به تقویت انگیزه مسکو و پکن برای توسعه هرچه بیشتر زرادخانه هسته ای خود به منظور بازدارندگی در برابر هرگونه تجاوز هسته ای آمریکا منجر خواهد شد.
«رابرت سوفر» Robert Soofer معاون وزیر دفاع آمریکا میگوید:
"روسیه باید بداند که حمله هستهای حتی محدود، این کشور را به هدفهایش نمیرساند اما موجب تغییر اساسی ماهیت مخاصمه خواهد شد و هزینه غیرقابل محاسبهای برای مسکو خواهد داشت."
پس ازسخنرانی اخیر پوتین که وی در آن در واکنش به تهدیدات هسته ای آمریکا علیه روسیه، به صراحت امکان به کارگیری تسلیحات هسته ای از جانب مسکو را طرح کرد، گروهی از سناتورهای آمریکایی با نگرانی از این مساله از «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا خواسته بودند تا گفتوگو درباره توان استراتژیک را با روسیه آغاز کند.
پوتین البته تصریح کرد که روسیه تنها در واکنش به حمله هسته ای از تسلیحات هستهای خود استفاده میکند و در راستای اهداف تهاجمی از این سلاح مخرب استفاده نخواهد کرد.
در تازهترین سند دکترین هستهای آمریکا موسوم به «بازبینی وضع هسته ای» از چین، روسیه، کرهشمالی و ایران به عنوان تهدیدات اصلی علیه امنیت آمریکا یاد شده است.
همچنین در این سند تصریح شده که سامانههای تسلیحات هستهای قارهپیمای جدید روسیه یکی از جدیترین تهدیدات علیه آمریکا است.
«لیسبت گرونلوند» Lisbeth Gronlund دانشمند هسته ای معتقد است:
"ترامپ در حال در پیش گرفتن مسیری بی پروا و بی ملاحظه است، مسیری که امنیت آمریکا را چه اکنون و چه در بلند مدت تر کاهش خواهد داد."
روابط روسیه و آمریکا در سال های اخیر روند مستمر تشدید اختلافات و تنش ها را طی کرده و منافع متعارض این دو قدرت بزرگ هسته ای موجب شده تا آمریکایی ها در اسناد بالادستی خود مانند استراتژی امنیت ملی، استراتژی دفاع ملی و دکترین جدید هسته ای آمریکا، همواره از روسیه به مثابه بزرگترین تهدید علیه آمریکا و نیز تهدید هسته ای شماره یک یاد کنند.
با این حال واکنش شدید پوتین اکنون آمریکایی ها را در موضع انفعال قرار داده و اظهارات ژنرال هایتن در این راستا قابل ارزیابی است.
نویسنده: سید رضا میرطاهر
137/116
بیشتر بخوانید:
مخالفت آمریکا با پیمان منع سلاح های هسته ای/ واشنگتن: هیچ سلاح هستهای از بین نمیرود
لزوم نقش آفرینی قدرتهای هستهای در مذاکرات کاهش زرادخانههای هستهای
درخواست مسکو برای ازسرگیری مذاکرات هسته ای و موشکی با آمریکا/ تحلیل