اجلاس کشورهای حاشیه اقیانوس هند شامل 23 عضو دائم و 9 عضو ناظراست و نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران نیز جزو اعضای دائم این اجلاس است.
این اجلاس که تاکنون پنج دوره آن در کشورهای مختلف برگزار شده، بزرگترین اجلاس نظامی تاریخ ایران است.
نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران همزمان با برگزاری این اجلاس به مدت 2 سال ریاست آن را برعهده گرفت.
منطقه اقیانوس هند و کشورهای ساحلی آن که به آبهای آزاد متصل است؛ دارای موقعیتی راهبردی است.
در حال حاضر بالغ بر نود درصد از تجارت جهانی از طریق دریا انجام می شود. مرزهای دریایی ایران نیز گسترده است و اقتصاد ایران با توجه به این ویژگی جغرافیایی دریاپایه محسوب می شود.
جمهوری اسلامی ایران حدود سه هزار کیلومتر مرز دریایی و 5700 کیلومتر ساحل دارد و برای حفظ امنیت دریایی این منطقه اهمیت زیادی قائل است.
هدف از تشکیل اجلاس فرماندهان نیروی دریایی اقیانوس هند، نیز افزایش همکاری دریایی کشورهای ساحلی این منطقه واستفاده ازظرفیت تمام این کشورها برای مقابله با چالش ها به خصوص امنیت و ثبات دریایی است.
اکنون فرصت مناسبی برای ایفای نقش مشترک دراین زمینه فراهم شده و کشورهای منطقه مصمم هستند نقش مقتدرانه ای در قبال امنیت وثبات و در منطقه داشته باشند.
دریادارحسین خانزادی فرمانده نیروی دریایی ارتش می گوید: "ما امروز خیلی بیشتر از گذشته انسجام دریایی داریم و نیروی دریایی سپاه و ارتش مکمل هم هستند. از سال 2007 که دزدی دریایی در این منطقه به اوج خود رسید، دست خوش ناامنی هایی شدیم که لازم بود کشورهای منطقه برای آن تدبیری داشته باشند. اکنون 36 کشور حاشیه اقیانوس هند عضو دائم این اجلاس هستند و برخی کشورها هم به عنوان عضو ناظرهستند:
نیروی دریایی جمهوری اسلامی ایران به منظور کمک به تأمین مستقل امنیت اقیانوس هند با اعزام ناوگروه ها به منطقه و آب های بین المللی تاکنون نقش خود را بخوبی ایفا و در این زمینه پیشنهاد هایی را نیز ارائه کرده است.
از جمله پیشنهادهای ایران، تشکیل نیرویی مشترک از کشورهای حاشیه ای منطقه اقیانوس هند است تا به جای نیروهای فرامنطقه ای که ادعای ایجاد امنیت را دارند؛ در منطقه ایفای نقش کنند وبا همکاری مشترک بتوانند امنیت منطقه را تثبیت کنند.
حضرت آیت الله خامنهای فرمانده معظم کل قوا در بیاناتی در دیدار فرماندهان و مسئولان نیروی دریایی ارتش، به مناسبت "هفتم آذر" روز نیروی دریایی ارتش، با اشاره به اهمیت نیروی دریایی خاطر نشان کردند: نیروی دریایی درخط مقدم دفاع از کشوراست و مناطق مهمی همچون مکران، دریای عمان و آبهای آزاد را فراروی خود دارد و حضور در آبهای آزاد همچون گذشته باید ادامه یابد.
اجلاس امروز فرماندهان نیروی دریایی کشورهای حاشیه اقیانوس هند در تهران و حضورمقتدرانه ناوهای نیروی دریایی ایران درمنطقه و درآب های آزاد تاکیدی براین واقعیت مهم است که کشورهای منطقه دارای منافع مشترک هستند وبه همین دلیل مصمم هستند با کمک یکدیگرصلح پایداروامنیت دریایی را برقرار سازند.139/110
نویسنده: جمشید امین زاده
بیشتر بخوانید:
دریادار فدوی: کشورهای منطقه هیچ کدام قابل مقایسه با ایران نیستند
دریادار خانزادی: نیروی دریای ایران در اوج اقتدار قرار دارد
دریادار خانزادی: نیروی دریایی ارتش، میزبان رویدادی بزرگ و تاریخی برای نیروهای مسلح است