ایران پرس- بیست و نهمین نشست شورای برنامه‌ریزی منطقه‎ای اکو با هدف تدوین سیاست و راهبردهای سازمان همکاری اقتصادی (اکو) با حضور نمایندگان و کارشناسان کشور‌های عضو روز دوشنبه در تهران آغاز شد.

در این اجلاس چهارروزه کمیته های تخصصی اکو که دارای اولویت همکاری و مدیریت‌های خدماتی هستند، فعالیت های مختلف سازمان اکو را مورد بحث و بررسی قرار می دهند.

"اکو" ؛ Economic Cooperation Organization  یک سازمان  اقتصادی منطقه‌ای است که در سال 1985 از سوی ایران، پاکستان و ترکیه با هدف پیشبرد همکاری های اقتصادی، فنی و فرهنگی بین کشورهای عضو تاسیس شد.

اکو در سال 1992 هفت کشور منطقه شامل افغانستان، جمهوری آذربایجان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ترکمنستان و ازبکستان را به عضویت پذیرفت. 

با پیوستن اعضای جدید به سازمان همکاری اقتصادی اکو؛ اولویت بندی اهداف میان مدت و بلند مدت برای فعالیت این سازمان در دستور کار ده کشور عضو قرار گرفت.

بر این اساس برنامه اکو برای سال جدید ارتقای همکاری منطقه‌ای و رفتن به سمت اقتصاد و توسعه منسجم‌تر در منطقه است.  

توسعه و تقویت حوزه حمل و نقل یکی از برنامه‌های اصلی اکو

در چارچوب این هدف؛ توسعه و تقویت حوزه حمل و نقل یکی از برنامه‌های اصلی و مهم سازمان همکاری اقتصادی اکو است.

یکی از دلایل اهمیت و گسترش همکاری در زمینه حمل ونقل بین کشورهای عضو نبود امکان دسترسی حدود هفت کشور عضو به دریای آزاد است. 

احداث خط راه آهن از ایران به ترکمنستان از طریق سرخس و در نتیجه اتصال خطوط راه آهن ایران و ترکیه به آسیای مرکزی و احداث خط آهن آلماتی به تهران در پاسخ به این نیاز بوده است. 

اتصال راه های ارتباطی اکو که شامل ۵ کریدور راه آهن و ۲ کریدور بزرگراهی است، نیاز به سرمایه گذاری دارد و باید در  مسیر‌های اساسی مانند مسیر آلماتی به بندرعباس و اسلام آباد به تهران سرمایه گذاری شود. 

علاوه بر این توسعه کریدور شمال - جنوب نیز پروژه ارتباطی مهم دیگری است که تکمیل آن منجر به رونق کریدور شرق - غرب نیز خواهد شد.

نقش راهبردی ایران در محقق شدن اهداف تجاری و اقتصادی اکو

ایران به دلیل داشتن مرز زمینی و دریایی با کشورهای عضو و دارا بودن مزیت های جغرافیائی برای برقراری اتصال به آب‌های بین‌المللی از موقعیت محوری در این سازمان برخوردار است؛ در واقع نقش ایران برای محقق شدن اهداف تجاری و اقتصادی مشترک در جغرافیای اکو حائز اهمیتی راهبردی  است.

حجم تجارت بین اعضای اکو هم اکنون ۶۰ میلیارد دلار در سال است.

«هادی سلطان‌پور» دبیر کل سازمان همکاری اقتصادی اکو در حاشیه نشست شورای برنامه ریزی منطقه‌ای اکو با ارائه آماری از فعالیت های تجاری اکو گفت: هم اکنون ۷/۷ دهم درصد حجم تجارت جهان در دست کشور‌های عضو اکو قرار دارد. 

مطابق برنامه ریزی اکو؛ انتظار می رود که این حجم از مبادلات تا سال ۲۰۲۵ به ۱۲۰ میلیارد دلار افزایش یابد.

برای رسیدن به این هدف اقداماتی مانند کاهش تعرفه، افزایش سرمایه گذاری، ایجاد تسهیلات بانکی و ارزی برای  همکاری بخش خصوصی کشور‌ها و اتصال بازار‌های مالی به یکدیگر از مواردی است که در اکو باید اجرا شود.

ضرورت مبادلات ارزی بین کشورهای عضو اکو

«نوذر شفیعی» کارشناس مسائل بین الملل، با توجه  به دبیرکلی ایران بر سازمان اکو تا سال 2020 و فراهم شدن زمینه تعامل بیشتر با کشورهای عضو این سازمان، به ضرورت مبادلات ارزی بین کشورهای عضو اشاره می کند و معتقد است که این ایده می‌تواند به عنوان یک موضوع اساسی مطرح شود؛ البته رسیدن به یک توافق در این زمینه نیاز به انگیزه‌های سیاسی و بررسی وجوه فنی و اقتصادی دارد.

درنشست شورای برنامه ریزی منطقه ای اکو در تهران، مکانیزم‌های کلی برنامه‌ها در شش حوزه تجارت، حمل و نقل، گردشگری، صنعت و معدن، توسعه اقتصادی و توسعه پایدار مشخص می‌شود؛ از اینرو اهمیت تصمیمات این شورا را باید در سطح  همکاری راهبردی اقتصادی  در سازمان اکو ارزیابی کرد.  

نویسنده: جمشید امین زاده

بیشتر بخوانید:

گزارش: نقش مهم اکو در اقتصاد منطقه

دهقانی: اکو بهترین گزینه برای همکاری‌های منطقه‌ای است

برگزاری نخستین جلسه شورای نمایندگان «اکو» با دبیرکلی ایران