جو بایدن با اشاره به اینکه آمریکا تا سال 2030 سالانه 50 میلیارد مترمکعب گاز مایع اضافی به بازار اتحادیه اروپا عرضه خواهد کرد، گفت: با اتحادیه اروپا برای دستیابی به استقلال انرژی، کار خواهیم کرد، اما میدانیم که استقلال از گاز روسیه برای اتحادیه اروپا گران تمام خواهد شد.
فون در لاین، رئیس کمیسیون اروپا نیز گفت: 50 میلیارد متر مکعب گاز جایگزین یک سوم گاز روسیه خواهد شد. اکنون مسیر درستی را انتخاب کردهایم. من بسیار خوشحالم که با آمریکا در مورد احیای مجدد روابط فرا آتلانتیک به توافقی اصولی دست یافتیم. این درحالی است که وزیر انرژی قطر تایید کرد به دلیل اینکه روسیه ۳۰ الی ۴۰ درصد از عرضه گاز در دنیا را بر عهده دارد عملا جایگزین کردن گاز این کشور غیرممکن است.
مساله وابستگی قابل توجه اتحادیه اروپا به گاز وارداتی از روسیه که حدود 40 درصد مصرف کشورهای این اتحادیه را شامل می شود به عنوان مانعی برای همراهی بروکسل با سیاست تحریمی واشنگتن علیه روسیه در زمینه نفت و گاز مطرح است.به رغم اینکه جو بایدن چندی قبل اعلام کرد که واردات نفت نفت، گاز و فرآوردههای آنها از روسیه را تحریم کرده است اما اروپایی ها صراحتا اعلام کردند که همچنان به واردات گازی از روسیه ادامه خواهند داد.
اکنون به نظر می رسد واشنگتن در اقدامی فوری درصدد است تا هر چه سریع تر مقدمات کاهش وابستگی به گاز روسیه را فراهم سازد.ضمن این که با این کار دولت بایدن در صدد احیای روابط فرا آتلانتیکی و هر چه وابسته تر کردن اروپا به آمریکا است. این اقدام دولت بایدن در عین حال با توجه به تنش های گازی اخیر بین روسیه و اتحادیه اروپا معنا و اهمیت بیشتری پیدا می کند.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه خواهان دریافت پول گاز صادراتی روسیه به اروپا به روبل به جای یورو ودلار شده و تاکید کرده که معاملات گازی این کشور با کشورهای غیردوست از این پس تنها با روبل انجام خواهد شد. او قصد دارد با این اقدام روبل را از سراشیبی سقوط ارزش خود نجات دهد.
اگر روسیه در صادرات گاز روبل را جایگزین دلار و یورو کند، میتواند آسیب تحریمهای غرب علیه اقتصاد خود را کاهش دهد.این امر با واکنش منفی کشورهای بزرگ اروپایی مواجه شده و تداوم روابط گازی مسکو با بروکسل را دچار مخاطره عظیمی کرده است. در این راستا اولاف شولتز صدراعظم آلمان درخواست پوتین برای پرداخت پول گاز به روبل را رد کرد.شولتز پس از اجلاس سران گروه 7 در بروکسل اعلام کرد که به طور قطعی تصمیم گرفته شده که پول گاز خریداری شده از روسیه مانند سابق به یورو یا دلار پرداخت شود.
امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه نیز با اشاره به اینکه دلیلی برای پذیرش درخواست روسیه مبنی بر پرداخت پول گاز وارداتی از این کشور با استفاده از روبل وجود ندارد. تصریح کرد: متن توافقات نشان میدهند که ارائه چنین درخواستهایی برای دریافت روبل ممنوع است. ایتالیا هم با پرداخت بهای گاز وارداتی از روسیه به روبل مخالفت کرد.فرانچسکو جیاوازی، مشاور اقتصادی نخست وزیر ایتالیا می گوید: مسکو با دریافت قیمت گاز صادراتی به روبل می خواهد تحریم اروپا را تضعیف کند.
بدین ترتیب به نظر می رسد که روند تقابل غرب و روسیه تشدید شده و در آینده نزدیک حتی حوزه انرژی را نیز در بر خواهد گرفت. در واقع اروپا در وضعیتی قرار گرفته که هم به دلیل خواسته پوتین برای پرداخت بهای گاز صادراتی به روبل و هم با توجه به مشوق های آمریکا در زمینه افزایش صادرات گاز مایع در مسیر کاهش وابستگی گازی به روسیه قرار بگیرد.با این حال این مسیری بسیار پر هزینه و دشوار به ویژه برای مردم اروپا خواهد بود.
116