ایران پرس- مساله خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا (برگزیت) مهمترین تحول بریتانیا در دو سال اخیر است که تاثیرات مهمی در عرصه های داخلی، منطقه ای و بین المللی این کشور گذاشته است.

رای دهندگان بریتانیایی در همه پرسی برگزیت که در 23 ژوئن 2016 برگزار شد، به خروج کشورشان از اتحادیه اروپا رای دادند.

با توجه به مهلت دو ساله برای خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا یعنی از مارس 2017 تا مارس 2019، بروکسل و لندن مذاکرات مفصل و پیچیده ای درباره مسائل مورد اختلاف و نیز چگونگی روابط در دوره پسا برگزیت داشته اند که اکنون ظاهرا پیشرفت های مهمی در این زمینه ها حاصل شده است.

دراین راستا «دونالد توسک» رئیس شورای اروپا روز پنجشنبه خبر داد، بروکسل و لندن درباره پیش‌نویس آینده روابط دو جانبه بعد از برگزیت توافق کرده‌اند که این توافق نهایی کردن توافق برگزیت را طی هفته آتی ممکن می‌کند.

به گفته توسک، بیانیه سیاسی درباره چگونگی آینده روابط تجاری، امنیتی و مسائل دیگر در اصول مورد توافق طرفین قرار گرفته است.

اتحادیه اروپا و بریتانیا خواهان ادامه روابط به صورت گسترده پس از مارس ۲۰۱۹ و اجرای برگزیت هستند و قرار است بیانیه سیاسی روز یکشنبه آینده در نشست اعضای اتحادیه اروپا امضا شود.

«ترزا می» نخست وزیر بریتانیا نیز معتقد است که این توافق اولیه، بهترین توافق برای مردم بریتانیا است و مطمئن است روز یکشنبه توافقی را به دست می‌آورد که برای همه بریتانیا و مردم جبل الطارق مناسب باشد.

به رغم این خوش بینی ها اما ظاهرا مسائل چندی هنوز بین دو طرف باقی است و به همین دلیل «آنگلا مرکل» صدر اعظم آلمان در آخرین موضع گیری خود در باره برگزیت تصریح کرد که همچنان باید مذاکرات مفصلی درباره خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا انجام بگیرد.

مخالفت اسپانیا با برگزیت

ضمن اینکه مخالفت اسپانیا به عنوان یکی از اعضای مهم اتحادیه اروپا درباره توافق بین بروکسل و لندن، باقی مانده است. مخالفت اسپانیا به وضعیت منطقه «جبل الطارق» برمی‌گردد که منطقه‌ای خودمختار اما تحت حاکمیت بریتانیا در دریای مدیترانه است.

مادرید نسبت به این منطقه که در جنوب این کشور واقع شده ادعا دارد. اسپانیا خواستار تغییر پیش‌نویس و بیانیه سیاسی برگزیت است تا مشخص شود که تصمیمات در باره جبل الطارق در گفت‌وگوهای مستقیم بین لندن و مادرید اتخاذ خواهد شد.

«پدرو سانچز» نخست‌وزیر اسپانیا روز پنج‌شنبه بر این مساله تاکید کرد که اگر تغییرات مدنظر مادرید در متن پیش نویس توافق بین اتحادیه اورپا و بریتانیا رخ ندهند، اسپانیا آن را وتو خواهد کرد.

سانچز گفت: پس از گفت‌وگویم با ترزا می، معلوم شد که مواضع ما همچنان از هم دور است، دولت من همواره از منافع اسپانیا دفاع خواهد کرد. اگر تغییری رخ ندهد ما برگزیت را وتو می‌کنیم.

بر اساس قوانین اتحادیه اروپا، توافق خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا با اکثریت و نه موافقت تمام اعضا پذیرفته خواهد شد.

بنابراین یک رای اسپانیا قادر نخواهد بود راه را بر این توافق مسدود سازد اما سران اتحادیه اروپا خواهان این هستند که توافق برگزیت با اجماع اعضا حاصل شود.

چالش های داخلی ترزا می برای اجرای برگزیت

در عین حال ترزا می به رغم تصویب پیش نویس توافق با اتحادیه اروپا درباره برگزیت در کابینه بریتانیا، با مخالفت های شدیدی در مجلس عوام این کشور از جانب هم اعضای تندرو حزب محافظه کار که خواهان برگزیت سخت هستند، مواجه است و هم احزاب مخالف به ویژه حزب کارگر به رهبری «جرمی کوربین» برمخالفت خود با پیش نویس توافق با بروکسل تاکید کرده اند.

در صورت عدم تصویب این پیش نویس توافق در مجلس عوام، بریتانیا با ریسک خروج از اتحادیه اروپا در 29 مارس 2019، بدون یک توافق برای حل و فصل مسائل اقتصادی و تجاری مواجه خواهد بود.

به نظر می رسد، نخست وزیر محافظه کار بریتانیا راه سختی در داخل این کشور برای تصویب توافق کنونی با اتحادیه اروپا در پیش خواهد داشت که آینده این توافق و حتی آینده سیاسی وی را با ابهام زیادی مواجه می کند.

نویسنده: رضا میرطاهر

116/118

بیشتر بخوانید:

برگزیت؛ هشدار اسپانیا درباره موقعیت «جبل الطارق»

هشدار وزیر دارایی بریتانیا درباره عواقب برگزیت بدون توافق نهایی

ترزا می: اگر پارلمان «برگزیت» را رد کند باید آن را فراموش کرد