ایران پرس: سه هفته پس از انتخابات پارلمانی در آلمان، احزاب لیبرال دموکرات و سبز‌ها موافقت خود را برای ائتلاف با حزب پیشتاز یعنی سوسیال دموکرات‌ اعلام کردند.

حزب سوسیال دموکرات آلمان پس از 4 دوره پیشتازی حزب دموکرات مسیحی در انتخابات، توانست با کسب 25.7 درصد آرا در صدر قرار بگیرد، اما چون این میزان رای برای تعیین صدر اعظم و تشکیل دولت کافی نیست، ناچار به ائتلاف با دو حزب دیگر شد.

بدین ترتیب ائتلاف موسوم به «چراغ راهنمایی» با توجه به رنگ این سه حزب یعنی قرمز، زرد و سبز زمام امور آلمان را در اختیار خواهد گرفت. کابینه آلمان 14 وزارتخانه دارد که چنان چه سه حزب در دولت ائتلافی حضور داشته باشند، مسئولیت‌ها میان آن‌ها تقسیم خواهد شد.

اعلام توافق این سه حزب آلمانی به منزله پایانی برای 16 سال حاکمیت ائتلاف احزاب مسیحی یعنی حزب دموکرات مسیحی و حزب سوسیال مسیحی محسوب می شود. بدین ترتیب به رغم صدراعظمی آنگلا مرکل از سال 2005 و امید وی برای اینکه جانشین وی یعنی «آرمین لاشت » در حزب دموکرات مسیحی بتواند صدراعظم آینده آلمان شود اما اکنون «اولاف شولتس» رهبر حزب سوسیال دموکرات صدراعظم خواهد بود.

تا قبل از به نتیجه رسیدن مذاکرات سه حزب آلمانی برای تشکیل دولت ائتلافی، اتحادیه احزاب مسیحی با 24.1 درصد آرای انتخابات مترصد بودند تا چنانچه گفت و گو‌های این احزاب سه گانه به نتیجه نرسد، آن‌ها ابتکار عمل را به دست بگیرند تا شاید امکان ائتلاف شان با دو حزب سبز و لیبرال دموکرات فراهم شود.

در صورت صدراعظمی اولاف شولتس، می توان انتظار داشت که تغییرات قابل توجهی در سیاست ها و روندهای داخلی و خارجی آلمان صورت گیرد. البته هیچ‌ کدام از سران این سه حزب ائتلافی از جمله شولتس از تجربه و پتانسیل‌ های آنگلا مرکل برخوردار نیستند. این موضوع، نگرانی‌ های زیادی را درباره دوران پس از مرکل که «دوران گذار» تلقی می شود، ایجاد کرده است.

از سوی دیگر دو حزب کوچکتر سبز و لیبرال دموکرات نیز خواسته هایی را مطرح کرده اند. به عنوان مثال با توجه به مشارکت سبزها در دولت ائتلافی جدید می توان انتظار داشت که ملاحظات زیست محیطی و استفاده از منابع انرژی جدید به ناچار در دستور کار دولت ائتلافی جدید قرار گیرد.

درحالی که سوسیال دموکرات‌ ها با سبزها اشتراکات زیادی دارند، اختلافات میان سوسیال دموکرات ها با لیبرال دموکرات‌ ها قابل توجه است. لیبرال دموکرات ها به شدت با سیاست‌ های مالی و مالیاتی سوسیال دموکرات‌ها مخالفت نشان داده اند.

از سوی دیگر، با ملاحظه سیاست های کلی حزب سوسیال دموکرات، توجه دولت جدید  به توسعه اقدامات رفاهی و تامین اجتماعی برای نیروی کار و نیز انعطاف پذیری و نگاه مثبت نسبت به مهاجران و پناهجویان خواهد بود.  

«محمد زارعی» کارشناس مسائل آلمان می گوید: چند که آلمان سالهاست از وضعیت اقتصادی خوبی برخوردار است، اما شکاف طبقاتی، وضعیت مسکن، افزایش دستمزدها و تامین شغل برای نیروی کار از جمله مسائلی هستند که احزاب را به سمت سیاست‌های اجتماعی و حمایتی کشانده است.

این در حالی است که اولاف شولتس، صدراعظم آینده آلمان علاوه بر مشکلات داخلی، باید برای ایفای نقش رهبری در اروپا و همچنین ایفای نقش بیشتر آلمان در صحنه جهانی برنامه هایی داشته باشد.

در بعد اروپایی ، سوسیال دموکرات ها همواره هوادار همگرایی اروپایی بوده و لذا انتظار می رود که  در دوره صدراعظمی اولاف شولتس، آلمان سیاست تقویت اتحادیه اروپا و افزایش همبستگی بین کشورهای عضو این نهاد اروپایی را دنبال کند.

در بعد روابط فرا آتلانتیکی نیز با توجه به رویکرد منتقدانه مقامات حزب سوسیال دموکرات در باره سیاست های آمریکا در قبال اروپا به ویژه در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ و هم چنین انتقادهای اخیر در باره تصمیمات جو بایدن رئیس جمهور کنونی می توان انتظار داشت که روابط چندان گرمی بین برلین و واشنگتن وجود نداشته باشد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

112

 بیشتر بخوانید: 

توافق احزاب آلمانی برای تشکیل دولت جدید

پیروزی سوسیال دموکرات‌ها در انتخابات آلمان و پیامدهای آن

حکایت نظرسنجی رسانه آلمانی از پیروزی سوسیال دموکرات‌ها در انتخابات