روزنامه "بلیتس"چاپ بلگراد همزمان با آغاز این سفر در گزارشی با اشاره به علاقه مندی دو کشور به توسعه روابط در همه عرصه ها نوشت :"جمهوری اسلامی ایران و صربستان به عنوان کشورهای دوست، همواره روابط خود را براساس احترام متقابل و نگاه به آینده تنظیم کرده وتعاملات و همکاری های خود را براساس دیدگاه ها و مواضع مشترک شکل داده اند."
«محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه شامگاه شنبه در دیدار «نیکلا سلاکوویچ» وزیر امور خارجه صربستان با اشاره به روابط تاریخی دو کشور و همچنین جایگاه با اهمیت حوزه بالکان از دیدگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران، برحفظ، تداوم و توسعه همکاریهای دو کشور در ابعاد مختلف سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی با بهرهگیری از سازوکارهای ابتکاری و خلاقانه تاکید کرد.
وزیر امور خارجه صربستان نیز در این دیدار به ظرفیتهای موجود در روابط دو کشور بویژه در حوزههای اقتصادی و صنایع اشاره کرد و سند همکاری وزارتخانههای امور خارجه دو کشور را که روز شنبه در تهران به امضا رسید ،برای آینده همکاریها مفید دانست.
منطقه شرق اروپا از نظر موقعیت جغرافیایی با دسترسی به دریای مدیترانه و دریای سیاه اهمیت فراوانی در تجارت جهانی و منابع انرژی دارد. ایران نیز در این زمینه حلقه اتصال مسیر ترانزیتی شمال –جنوب و پل ارتباط تجاری اروپا و آسیاست .
«رشید حسن پور» سفیر جمهوری اسلامی ایران در صربستان در همین خصوص با اشاره به اهمیت موقعیت ژئوپلتیک صربستان در بالکان؛ تصریح می کند ، صربستان نیز به خوبی از موقعیت ممتاز جمهوری اسلامی ایران در منطقه حساس خلیج فارس و خاورمیانه، بازار ۸۰ میلیونی و شناخته شده آن، جایگاه ایران در جهان اسلام و جنبش عدم تعهد آگاه بوده و برای روابط با تهران اهمیتی ویژه قائل است.
«آلکساندر وولین» وزیر کشور صربستان ؛با تاکید برهمین ویژگی ها در روابط دو کشور ؛ روز جمعه گذشته در ملاقات با سفیر جمهوری اسلامی ایران در بلگراد از مواضع اصولی تهران در حمایت از حاکمیت و تمامیت ارضی کشورها از جمله صربستان قدردانی کرد وبا اشاره به اینکه صربستان بخوبی با آثار منفی تحریم آشنا است، اظهار داشت: از تحریمهای یکجانبه علیه ایران حمایت نکردیم و بر توسعه روابط با تهران تاکید داریم.
جمهوری اسلامی ایران و جمهوری صربستان همواره علاقه خود را به توسعه و تحکیم همکاری ها در تمامی حوزه ها از جمله سیاسی، اقتصادی، دفاعی، گردشگری، فرهنگی، علمی، آموزشی و ورزشی اعلام کرده و در عمل نیز گام های مشخص ومهمی برای اثبات اراده مثبت خود برداشته اند.
در ادامه این روند ،در مذاکرات تهران دو طرف در زمینه برگزاری نشست شانزدهم کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی به منظور توسعه و گسترش همکاریها خصوصا در حوزه اقتصادی، مسائل مربوط به تحریمهای یکجانبه و ظالمانه آمریکا، مسائل منطقهای اعم از حوزه بالکان و مناطق پیرامونی ایران، همکاریهای دو کشور در مجامع بینالمللی و اقدامات دو کشور در حوزه واکسن و مبارزه با کرونا گفتوگو و تبادل نظر کردند.
ایران و صربستان در بخش های کشاورزی، صنایع، معادن، ساختمان سازی، انرژی، پتروشیمی، گردشگری و فرهنگی از ظرفیت های خوبی برای افزایش همکاری ها برخوردار هستند. کشورهای واقع در این حوزه به لحاظ فرایند های تاریخی و پیشینه مراودات تجاری ، اشتراکات فراوانی نیزبا ایران دارند، به نحویکه در روابط ایران با کشورهای این منطقه تاثیرات فرهنگی مشهود است.
اکنون نیز با توجه به مذاکرات و مقدماتی که در سفر وزیر خارجه صربستان به تهران فراهم می شود؛ انتظار می رود در اینده نزدیک بتوان از ظرفیت های موجود در روابط دو کشوربه نحو مطلوب تری استفاده کرد.
نویسنده: جمشید امین زاده
112
بیشتر بخوانید:
نخست وزیر صربستان: بلگراد مصمم به ارتقای روابط با تهران است
مقام پارلمانی صربستان: روابط بلگراد - تهران دوستانه و مستجکم است