ایران پرس: صادرات گاز روسیه به آلمان  که از طریق خط لوله «نورد استریم 1» در دریای بالتیک صورت می گرفت، به مدت 10 روز متوقف شد.

شرکت روسی گازپروم که به تازگی اعلام کرده بود به دلیل تاخیر در تعمیر و نگهداری توربین‌ها از سوی شرکت‌های آلمانی و کانادایی، عرضه گاز نورد استریم 1 را به میزان قابل توجهی کاهش داده است؛ا کنون از توقف کامل صادرات گاز روسیه به اروپا به منظور تعمیر و نگهداری از جمله آزمایش قطعات مکانیکی و سامانه‌های اتوماسیون خبر داده است. این درحالی است که مسکو بارها هشدار داده‌ بود که تاخیرها و عدم همکاری کشورهای غربی می تواند منجر به توقف کامل جریان گاز از طریق این خط لوله شود.

«نورد استریم 1»سالانه حدود 55 میلیارد متر مکعب گاز را به شمال آلمان و ازآنجا به کشورهای اروپایی مختلف منتقل می کند که این میزان بیش از چهل درصد نیاز قاره اروپا به گاز است. 

با تصمیم اخیر شرکت روسی گاز پروم، اروپا و به ویژه آلمان، وارد بحران جدی شده اند. آنها نگران روزهای سرد پیش رو و تاثیرات اقتصادی کمبود گاز دراروپا هستند. قطع گاز سبب شده است تا کشورهای اروپایی از حجم ذخایر گازی که برای فصل سرما کنار گذاشته اند، استفاده کنند. حتی برخی کشورهای اروپایی به فکر بازگشت به تولید زغال سنگ  یا استفاده از منابع جایگزین هستند؛ چنان که آلمان برای صرفه جویی در مصرف گاز اعلام کرده است که نیروگاه های زغال سنگ خود را به شبکه متصل می کند.

با آغاز جنگ روسیه و اوکراین، کشورهای اروپایی به تبعیت از سیاست های آمریکا به حمایت از اوکراین وارد شدند و دراین راستا تحریم های سنگینی را علیه روسیه اعمال کردند. از جمله، این کشورها موضوع کاهش خرید نفت وگاز از روسیه را مطرح کرده و از کاهش خرید گاز به منظور اعمال فشار بر مسکو سخن گفتند. اما این تحریم ها تاکنون نتیجه عکس داده است و اکنون شرایط برای کشورهای اروپایی که به شدت به منابع انرژی روسیه وابسته هستند، بغرنج شده است.

اروپا در ماه‌های گذشته به دلیل بحران سوخت ناشی از تحریم‌ها علیه روسیه، با افزایش سرسام‌آور بهای گاز روبرو شده‌ است. به گفته مقام های آلمانی، تاسیسات ذخیره‌ سازی گاز این کشور در حال حاضر 61 درصد است که کمتر از حد معمول برای این فصل بشمار می‌رود و در صورت توقف صادرات گاز روسیه، آلمان تنها برای دو ماه گاز کافی خواهد داشت.

«برترام بروسارت» (Bertram Brossardt) مدیرعامل انجمن صنایع ایالت باواریای آلمان، vwb در این زمینه گفت: کمبود ناگهانی واردات گاز از روسیه می تواند سبب نابودی 5.6 میلیون شغل در این کشور شود.

در واقع بحران گاز تبعات بسیاری برای کشورهای اروپایی خواهد داشت. افزایش قیمت سوخت، افزایش هزینه های تولید، کاهش رشد اقتصادی و در پی آن، از دست دادن جایگاه اقتصادی اروپا در اقتصاد جهانی به همراه افزایش تورم و بیکاری، از پیامدهای جدی قطع جریان روسیه به اروپا به شمار می آید. 

مرکز تحقیقات اقتصاد و بازرگانی (CEBR) بریتانیا در این زمینه نوشت: رکود عمیق اقتصادی در اثر قطع گاز روسیه، یک خطر «قطعی» به شمار می رود. با توقف صادرات گاز روسیه به اروپا، خطر رکود اقتصادی اروپا در زمستان امسال ۴۰ درصد برآورد می شود.

«ویکتور اوربان» نخست وزیر مجارستان پیشتر هشدار داده بود اروپا در آستانه یک بحران اقتصادی جهانی به دلیل تحریم‌ها علیه روسیه است و ممنوعیت واردات گاز از روسیه می‌تواند اقتصاد اروپا را به نابودی بکشاند.

اکنون اروپا با بحران جدی روبه رو است که می تواند زمینه ساز اعتراضات اجتماعی و حتی از هم پاشیدن و تجزیه اتحادیه اروپا شود. این درحالی است که واشنگتن که اروپا را به این کارزار جنگ کشیده است، قادر نیست اقدامات تاثیرگذاری برای خروج اروپا از بحران انرژی انجام دهد.

با توجه به این وضعیت، به نظر می رسد در صورت ادامه این روند؛ جنگ گاز، روند تحولات اروپا یا حتی جهان را تغییر دهد .

نویسنده: آتوسا دینیاریان 

112

بیشتر بخوانید:

کاهش صادرات گاز روسیه به آلمان و تبعات آن