بنا براین گزارش آنان که عمدتا مستخدمان خانگی بودهاند، اعدام شده یا در آستانه اجرای حکم اعدام قرار دارند. انتشار این گزارش افشاگرانه و تکان دهنده نشان میدهد که اقدام اخیر رژیم سعودی در گردن زدن یک زن اندونزیایی در حال تبدیل شدن به یک بحران در روابط ریاض و جاکارتا است.
درپی این جنایت آل سعود، شهرهای مختلف اندونزی شاهد برگزاری تظاهرات گسترده در محکومیت آن بود و دولت این کشور نیز در بالاترین سطح اعتراض خود را عنوان کرد.
توتی ترسیلاواتی Tuti Tursilawati مستخدم زن اندونزیایی هفته پیش به اتهام قتل در عربستان، بدون اطلاع خانواده وی و یا مقامات کنسولی اندونزی گردن زده شد. سازمان «حمایت از مهاجران» اندونزی که در زمینه دفاع از حقوق کارگران این کشور فعالیت دارد ضمن محکوم کردن این جنایت سعودیها اعلام کرد ترسیلاواتی مرتکب قتل نشده، بلکه از خود در برابر کارفرمای عربستان اش که قصد تجاوز به وی را داشت، دفاع کرده است.
دهها هزار زن از کشورهای مختلف همچون بنگلادش، اندونزی، سریلانکا و فیلیپین در عربستان سعودی عمدتا به عنوان مستخدم مشغول به کار هستند. آنان عموما در معرض تجاوزات جنسی، ندادن حقوق و بیآبرو کردنشان از سوی شاهزدههای سعودی و کار فرمایانشان قرار دارند.
شبکه تلویزیونی العالم اخیرا با انتشار گزارشی از وضعیت کارگران خارجی شاغل در عربستان اعلام کرد "در عربستان سعودی علاوه بر کارگران آسیایی، کارگران اتیوپیایی نیز با خشونت و بی رحمی تمام در خیابان یا در اماکن دیگر به شدت کتک زده می شوند و در مواردی هم به قتل می رسند. حکام آل سعود با بازداشت هزاران کارگر خارجی در برخی مراکز بدون آب و غذا و در شرایط نامساعد بهداشتی، فاجعه ای انسانی را رقم زده است. شرایط نامناسب هزاران کارگر خارجی در عربستان از جمله دستمزدهای پایین، بدرفتاری کارفرمایان و سوء استفادههای جنسی در واقع چیزی جز بردگی نیست."
حکام سعودی که خود را به اصطلاح خادم الحرمین می دانند در سالهای اخیر دست به جنایت هولناکی در یمن، سوریه و قتل و ترورهای سیاسی زدهاند که باعث شده است محافل اسلامی، خواهان اداره حرمین از سوی نهادهای بین المللی اسلامی شوند.
در چنین شرایطی جنایت ضد کارگران خارجی بی دفاع که به امید کار و امنیت به عربستان سفر می کنند به امری روزمره از سوی حکام آل سعود و کارفرمایان آنها تبدیل شده است و قوه قضاییه عربستان که انتظار می رود عادل ترین باشد متاسفانه کمترین حقوقی برای کارگران در دفاع از خود قایل نیست و با صدوراحکام اعدام می کوشد جنایتکاران سعودی را تبرئه و کارگران خارجی را مقصر نشان دهد.
به نظر می رسد دولت اندونزی نیز تحت فشارهای افکارعمومی ناگزیر از پیگیری جدی قتل زن مستخدم اندونزیایی است و انتشار گزارش وزارت امور خارجه این کشور مبنی بر صدور حکم اعدام 103 تن از اتباع اندونزی در عربستان بدون تردید مسئولیت دولت جاکارتا را برای خونخواهی آنان و جلوگیری از تکرار ان هر چه بیشتر افزایش میدهد.
از دیدگاه محافل سیاسی در اندونزی، با توجه به محکومیت جهانی رژیم آل سعود به خاطر جنایات آنان در یمن، سوریه و حتی عراق دولت جاکارتا نیز باید با استفاده از این فرصت موضوع اعدام کارگران شاغل اندونزی در عربستان را در محافل جهانی مطرح نماید تا ضمن محکومیت آن، برای همیشه مانع از تکرار این گونه جنایات ضد اتباع کشورهای مختلف از جمله اندونزی شود.
به همین جهت، اتحادیههای کارگری و گروههای فعال مدنی اندونزی در واکنش به اعدام کارگر زن این کشور در عربستان با انتشار اطلاعیهای ضمن محکوم کردن آن، از دولت جاکارتا خواستند در پاسخ به جنایت آل سعود هر نوع توافق همکاری با عربستان را ابطال کند.
نویسنده: مجید وقاری
بیشتر بخوانید:
حکم اعدام برای 103 اندونزیایی در عربستان
احضار سفیر عربستان به وزارت خارجه اندونزی / تحلیل