بنا بر اعلام صنایع نظامی عربستان، نخستین مرحله از توافق با شرکتهای آفریقای جنوبی به ویژه گروه اسلحهسازی «دِنل» (Denel) تا پایان سال جاری میلادی نهایی میشود.
همکاری عربستان با کارخانجات اسلحهسازی در آفریقا بیانگر ابعاد خطرناکتر یافتن مقاصد شرارتبار آل سعود در منطقه پرتنش آفریقا است و این موضوع نشان میدهد که اقدامات توطئهآمیز عربستان به منطقه خاورمیانه محدود نمیشود.
همکاری مشکوک عربستان در آفریقا بویژه در عرصه نظامی واکنش افکارعمومی را درپی داشته است. در این زمینه؛ فعالان صلح و حقوق بشر در آفریقایجنوبی، توقف همکاری نظامی این کشور را با عربستان، خواستار شدند.
«سمینیکوی هلاتشنینی» نویسنده و فعال مدنی در آفریقای جنوبی در وبسایت «سیتیزن» از فروش سلاح به عربستان سعودی انتقاد کرد و نوشت این اقدام، آفریقای جنوبی را در معضلی اخلاقی گرفتار میکند زیرا آنان که به این خرید سلاح از آفریقایجنوبی نیاز دارند، اشرار هستند.
تحرکات آل سعود برای دسترسی بیشتر به تسلیحات در حالی است که عربستان از نظر هزینه نظامی در رده سوم جهان بعد از آمریکا و چین قرار دارد.
بودجه نظامی عربستان در سال گذشته (2017 ) حدود ۷۰ میلیارد دلار بوده است. خریدهای تسلیحانی کلان حکام عرب و در صدر آن عربستان تشدید رقابتهای تسلیحاتی و ایجاد فضای ناامنی در منطقه را درپی داشته است؛ ضمن آنکه حکام عرب با این خریدهای تسلیحاتی و در اختیار گروههای تروریستی تکفیری قرار دادن آن بر موج ناامنی در منطقه افزودهاند.
تسلیح بیشتر تروریستها به انحاء مختلف در دستور کار مقامات عربستانی قرار دارد و در ماههای اخیر اخباری منتشر شد مبنی بر آنکه مقامات عربستانی دستور خرید هزاران قبضه سلاح کلاشینکف و میلیونها خشاب را برای مسلح کردن تروریستها در سوریه از مناطق مختلف جهان صادر کردند.
رئیس سازمان جاسوی آمریکا (سیا) نیز زمینه خرید یک محموله تسلیحاتی بزرگ از کرواسی برای عربستان را فراهم کرده است. این در شرایطی است که خریدهای تسلیحاتی کلان عربستان را دچار توهم قدرت کرده و قدرت نماییهای نمایشی بر اقدامات ماجراجویانه آل سعود افزوده است. هزینههای نظامی جهان در دهههای اخیر یکی از موضوعات عمده و دغدغههای جامعه بینالمللی است.
در همین خصوص؛ شماری از محققان «موسسه بینالمللی تحقیقات صلح استکهلم» در بخشی از گزارش خود درباره وضعیت واردات و صادرات سلاح نوشتند: «حدود 30 درصد واردات سلاح در منطقه خاورمیانه طی سالهای 2012 تا 2017، به عربستان سعودی اختصاص داشته است.
واردات سلاح عربستان بین سالهای 2012 تا 2017 در مقایسه با دوره 2007 تا 2011، تا 212 درصد رشد داشته است. خریدهای تسلیحاتی کشورهای عربی حاشیه جنوبی خلیج فارس بویژه عربستان در سالهای اخیر در حالی ادامه دارد که این کشورها با گسترش فقر و بیکاری مواجه هستند و ادامه این روند در سالهای اخیر نارضایتیهای عمومی را نیز در این کشورها به دنبال داشته است.
بر اساس گزارش سازمان جهانی توسعه انسانی با وجود درآمدهای میلیاردی نفتی عربستان، حدود هفتاد درصد مردم این کشور از شرایط اقتصادی و اوضاع نابسامان این کشور ناراضی هستند.
مسائل مذکور نشان میدهد که خریدهای تسلیحاتی کلان این کشورها در سالهای اخیر به موازات کاهش درآمدهای اقتصادی این کشورها وابسته به نفت به دلیل نوسانات و کاهش قیمت نفت در سالهای اخیر عملاً این کشورها را وارد مرحله بحرانهای عمیق اقتصادی و اجتماعی کرده است. چنین وضعیتی بر ضربهپذیری حکام عرب که با چالشهای گسترده داخلی مواجه هستند، افزوده است. 114/120
نویسنده: بیژننجفی
بیشتر بخوانید:
بازنگری در فروش تسلیحات ایتالیا به عربستان؛ پذیرفتن واقعیت یا اقناع افکار عمومی/ تحلیل
بازبینی ایتالیا در قراردادهای تسلیحاتی با عربستان
درخواست سازمانهای حقوق بشر اسپانیا برای توقف فروش تسلیحات به عربستان
عفو بینالملل: کشورهای عضو ائتلاف سعودی باید تحریم تسلیحاتی شوند