آمار «کمپین مخالف تجارت سلاح» نشان میدهد شرکتهای تسلیحاتی بریتانیا مقادیر بیسابقهای سلاح به اسرائیل فروختهاند. طبق این آمار، در سال 2017 مجوز فروش 221 میلیون پوند سلاح به اسرائیل صادر شده که آن را به هشتمین بازار بزرگ شرکتهای تسلیحاتی بریتانیا تبدیل کرده است.
بریتانیا در سال 2016 به ارزش 86 میلیون پوند سلاح به اسرائیل صادر کرد در حالی که این رقم در سال پیش از آن 20 میلیون پوند بود. در پنج سال گذشته تل آویو تجهیزات نظامی به ارزش بیش از 350 میلیون پوند از لندن خریداری کرده است. دولت محافظه کار بریتانیا یکی از حامیان اصلی رژیم صهیونیستی محسوب می شود و به رغم تداوم جنایات اسرائیل علیه فلسطینیها، تغییری در رویکرد حمایتی خود نداده است؛ همچنان که لندن واکنش چندانی به کشتار اخیر فلسطینیها در نوار غزه نیز نشان نداد و همچنان به فروش تسلیحات به تل آویو ادامه می دهد.
«کـِری ماسکوجری» مدیر کمپینهای عفو بین الملل بریتانیا با توجه به سفر آینده «پرنس ویلیام» نوه ملکه بریتانیا به اسرائیل گفت: بعد از واکنش افراطی نیروهای امنیتی اسرائیل در مرز غزه، تنشها در فلسطین اشغالی احتمالا همزمان با سفر پرنس ویلیام به سطح غیرقابل کنترلی خواهد رسید.
با این که در مواردی بریتانیا در قالب اتحادیه اروپا، اقداماتی را مانند تحریم کالاها و محصولات شهرک های صهیونیست نشین در کرانه غربی، انجام داده است، اما لندن در کنار آمریکا و آلمان حامیان اصلی اسرائیل و از صادرکنندگان اصلی انواع تسلیحات و تجهیزات نظامی به این رژیم هستند.
با توجه به کشتار فلسطینیها، چندی قبل «جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر خواستار تجدیدنظر دولت بریتانیا در فروش تسلیحاتی شد که به ویژه اسرائیل آنها را در جهت نقض قوانین بین المللی به کار می گیرد. بریتانیا از اقدامات نظامی و اشغالگرانه این رژیم از جمله حملات ارتش صهیونیستی به غزه در سالهای 2008، 2012 و 2014 حمایت کرد. نمونه بارز این حمایت، اقدام وزارت تجارت بریتانیا در ژوئیه 2015 بود که ضمن لغو محدودیتهای باقی مانده برای فروش تسلیحات به اسرائیل مدعی شد مجوزهای صادر شده برای فروش سلاح و تجهیزات نظامی به این رژیم مطابق با مقررات بوده و قوانین حقوق بشری را نقض نکرده است.
بر اساس قوانین وزارت تجارت بریتانیا، فروش تسلیحات در مواردی که احتمال میرود از این تسلیحات در راستای نقض حقوق بشر استفاده شود، ممنوع است. در حالی که از تسلیحات ساخت بریتانیا بارها در سرکوب اخیر مردم غزه استفاده شده است.
«آندرو اسمیت» از اعضای کمپین مخالف تجارت سلاح گفت: حوادثی که در هفتههای اخیر شاهد بوده ایم، یادآور سرکوب و مجازات جمعی ساکنان غزه است. سلاحهای ساخت بریتانیا با مجوز دولت این کشور بارها و بارها علیه فلسطینیها استفاده شده است، اما فروش پرشتاب جنگ افزارها همچنان ادامه دارد و باید تحقیقات کاملی درباره احتمال استفاده از این سلاح ها در اقدامات بی رحمانه چند ماه اخیر انجام شود.
سازمانهای حقوق بشری بارها استفاده از این تسلیحات را علیه مردم مظلوم فلسطین به ویژه در نوار غزه محکوم کرده و خواستار پرهیز از فروش این گونه جنگ افزارها به رژیم صهیونیستی شدهاند. اکنون با حمایت غربیها از اقدامات وحشیانه اسرائیل علیه مردم غزه به بهانه دفاع از خود، رژیم صهیونیستی همچنان به سرکوب فلسطینیها که خواهان بازگشت به سرزمین پدری خود هستند ادامه میدهد. 114/120
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
توجیه مقام بریتانیایی برای فروش سلاح به رژیم های سرکوبگر خاورمیانه
مخالفت بریتانیا با انتشار گزارش مربوط به تامین کنندگان مالی تروریستها بریتانیا
انتقاد شدید فعالان حقوق بشری از بریتانیا بهدلیل فروش سلاح به عربستان/ تحلیل