به عبارتی دقیق تر باید گفت که افغانستان آباد، مستقل، توسعهیافته و با صلح و ثبات خواست همیشگی ایران بوده است.
«محمد جواد ظریف» وزیر امورخارجه ایران روزیکشنبه در دیدار «عبدالله عبدالله» رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان در تهران، بار دیگر بر حمایت جمهوری اسلامی ایران از روند صلح به رهبری و مدیریت افغانها و توافقهای شرکتکنندگان در گفت وگوهای بین گروههای مختلف افغانستانی تاکید کرد.
ظریف همچنین از مشارکت عبدالله در روند سیاسی و پذیرش مسئولیت شورای عالی مصالحه ملی افغانستان قدردانی و مشارکت طالبان در ساختار سیاسی افغانستان را مورد حمایت ایران عنوان کرد.
تاکید وزیر خارجه بر حمایت ایران از روند صلح به رهبری و مدیریت افغانها در افغانستان
«عبدالله عبدالله» که برای سفر سه روزه و دیدار و گفت وگو با مقامات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران درباره راه های گسترش روابط دو جانبه و صلح و ثبات افغانستان، روز یکشنبه وارد تهران شد؛ پیش از سفر به ایران به پاکستان و هند نیز سفر کرد. ایجاد اجماع منطقه ای برای حمایت از روند صلح افغانستان از اهداف سفر منطقه ای شورای عالی مصالحه ملی افغانستان اعلام شده است.
نقش منطقه ای ایران به ویژه در حوزه سیاست خارجی افغانستان، ازسوی رئیسجمهور و دیگر از مقامات ارشد این کشور همواره مهم و تاثیرگذار توصیف شده است. بر مبنای این دید گاه، دولتمردان ارشد افغان از مشارکت تهران در ابتکارات صلح افغانستان همواره استقبال کردهاند.
رئیس شورای عالی مصالحه ملی افغانستان درهمین راستا در دیدار با «محمدباقر قالیباف» رئیس مجلس شورای اسلامی ایران با قدردانی از حمایتهای ایران از آن کشور گفت: "هدف تهران حمایت از صلح در سایه جمهوری اسلامی افغانستان و قانون اساسی این کشور است و ایران همواره در 4 دهه اخیر در کنار مردم افغانستان بوده است."
درمورد روابط ایران و افغانستان دونکته قابل ذکر است:
نکته نخست، اهمیت روابط ایران و افغانستان به دلیل همسایگی و داشتن مرز مشترک است. همسایگی ایران وافغانستان باعث شده است که تحولات مثبت یا منفی درافغانستان برایران تأثیر بگذارد.
نکته دوم، نقش مثبت و سازنده ای است که ایران طی چهاردهه گذشته درحمایت بدون چشمداشت از افغانستان ایفا کرده است. «حسن روحانی» رییس جمهوری اسلامی ایران چندی قبل در تماس تلفنی «محمد اشرف غنی» رئیس جمهور افغانستان تاکید کرد: "گسترش ثبات و امنیت در افغانستان را در راستای توسعه ثبات و امنیت خود می دانیم و معتقدیم اختلافات گروه ها از طریق مذاکره در چارچوب اصول حل و فصل می شود و در این مسیر همواره در کنار دولت و ملت افغانستان هستیم."
به دلایل متعدد ایران همواره از روند صلح در افغانستان حمایت کرده و در این مقطع نیز تمامی مساعی خود را برای کمک به گفت وگوهای اصیل بینالافغان بکار خواهد گرفت.
«نوذر شفیعی» تحلیلگر مسایل بینالملل معتقد است: "اساس سیاست ایران مبتنیبر تلاشهایی است که به صلح و توسعه اقتصادی در افغانستان منجر شود. وی تصریح می کند؛ نگاه ایران به افغانستان توسعه محور است؛ توسعه از چند بُعد، یکی کمک به ثبات سیاسی و امنیتی در افغانستان و دیگری کمک به رشد و توسعه اقتصادی افغانستان است."
آنچه مسلم است ثبات، صلح و توسعه افغانستان به نفع ایران وهمه کشورهای منطقه است. به هر اندازه که افغانستان قوی تر و با ثبات تر باشد روابط این کشور با همسایگان از استحکام بیشتری برخوردارخواهد شد. ازاین دیدگاه سفر «عبدالله عبدالله» و هیات عالی رتبه همراه وی به تهران فرصت مناسبی است تا مقام های دوکشور ضمن گفت وگو درباره روند صلح در افغانستان در باره روابط دو جانبه و سایر موضوع های مورد علاقه نیز مذاکره کنند.
نویسنده: جمشید امین زاده
117
بیشتر بخوانید:
رئیس مجلس: ارتباط عمیق تاریخی و فرهنگی بین ایران و افغانستان وجود دارد
رئیس شورای عالی صلح افغانستان به ایران سفر میکند