ایران پرس- تجاوز ترکیه به شمال سوریه با واکنش دولت دمشق و گروههای کرد سوری مواجه شد.

"رجب طیب اردوغان"، رئیس جمهوری ترکیه روز گذشته (9 اکتبر) دستور حمله به شمال سوریه را صادر کرد که تنها در ساعت های اولیه دهها کشته و زخمی داشته است.

این اقدام ترکیه با واکنش دولت و گروههای سوری مواجه شد.

اگرچه دولت ترکیه مبارزه با شبه نظامیان کرد را به عنوان هدف اصلی حمله به شمال سوریه عنوان کرد، اما این حمله اهداف دیگری نیز دارد.

"قائم مقامی"، کارشناس مسایل ترکیه در این خصوص می گوید: «پیشگیری از ورود ارتش سوریه به شمال این کشور و واگذاری این منطقه به جیش الوطنی (ارتش آزاد سوریه) از اهداف اصلی ترکیه در حمله به شمال سوریه است.»

نکته حایز اهمیت، واکنش دولت سوریه و گروههای سوری است.

دولت سوریه اقدام دولت ترکیه را به مثابه «تجاوز» تلقی کرده که پیامدهای مهمی خواهد داشت.

از نظر دولت سوریه توقف روند مذاکرات آستانه درباره سوریه و همچنین پایان نقش ترکیه در استان ادلب و همچنین ایجاد درگیری میان ارتش های سوریه و ترکیه از پیامدهای مهم حمله آنکارا به شرق فرات است.

در واقع، دولت سوریه بر این باور است که این حمله «توطئه ای» برنامه ریزی شده از سوی ترکیه و آمریکا برای تاثیرگذاری بر عملیات آزادسازی ادلب و مذاکرات آستانه است.

گروههای کرد سوریه نیز به حمله ترکیه واکنش نشان داده اند که البته این واکنش ها متفاوت بود.

برخی گروههای کرد بر این باور هستند که کردهای سوری باید در چارچوب تمامیت ارضی این کشور عمل کرده و از ارتش سوریه بخواهند که وارد شمال این کشور شود و از مناطق شمالی در مقابل حمله ترکیه حمایت کند و در عین حال نیز این حمله را به شورای امنیت سازمان ملل متحد ارجاع دهد.

"عبدالحمید درویش"، رهبر "حزب پیشرو دموکراتیک کردهای سوریه" در این خصوص گفت: «ارتش سوریه تنها نیروی نظامی است که باید از مرزهای کشور حمایت کند و شبه نظامیان مسلح از جمله نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) باید هر چه سریع تر با عقب نشینی و میدان دادن به ارتش، مانع از دستیابی ترکیه به اهداف خود شوند.»

در واقع، برخی از گروههای کرد سوریه با مشاهده سیاست آمریکا درباره کردها از جمله حمایت نکردن از کردها در مقابل حمله سوریه، به این جمع بندی رسیده اند که هرگونه واگرایی از سوریه نتایج و تبعات سنگینی برای کردها خواهد داشت.

دولت سوریه نیز از این موضع گروههای کردی استقبال و ضمن محکوم کردن تجاوز ترکیه به تمامیت ارضی سوریه، اعلام کرد که کردها بخش مهمی از جمعیت این کشور هستند که تحت حمایت دولت مرکزی قرار دارند و کردها نیز باید در چارچوب قوانین نظام سوریه گام بردارند.

برخی از گروههای کرد از جمله شبه نظامیان نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) نیز مدعی هستند که حتی بدون کمک دولت سوریه توان دفاع از خود را در مقابل تهاجم ترکیه دارند.

علاوه بر این، شمار زیادی از مردم شمال سوریه نیز با برگزاری تظاهرات، ضمن اینکه تجاوز ترکیه را محکوم کردند، خواستار اجماع سوری ها در مقابل آنکارا شده اند.

به طور کلی، تجاوز ترکیه به شمال سوریه که با چراغ سبز آمریکا آغاز شد، تجاوز به سوریه و نقش حاکمیت این کشور محسوب می شود و می تواند سبب تغییر ذهنیت نگاه به بیرون گروههای کردی در سوریه و حرکت آنها در چارچوب قانون و تمامیت ارضی این کشور شود.

نویسنده: سید رضی عمادی

بیشتربخوانید:

56 کشته و زخمی در حمله ترکیه به شمال سوریه

واکنش موگرینی به حمله ترکیه به شمال سوریه

حمله ترکیه به 181 نقطه در سوریه

138/118