ایران پرس- به‌رغم اعلام خروج نیروهای آمریکایی از سوریه از سوی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در 19 دسامبر 2018، اما موضعگیری‌های ضد و نقیض مقامات آمریکایی نشان می‌دهد که آنها درک روشنی از این مساله و حتی چگونگی تحقق آن ندارند.

در این راستا، ترامپ که ابتدا بر خروج نظامیان آمریکایی از سوریه ظرف مدت 30 روز تاکید می‌کرد، با توجه به ملاحظات سیاسی و نظامی مهلت خروج این نیروها را به 120 روز افزایش داد.

با این حال هنوز نیز ابعاد و چگونگی اجرای خروج این نیروها روشن نیست. در این زمینه، شبکه تلویزیونی آمریکایی «ان.بی.سی» به نقل از منابعی در دولت آمریکا، گزارش داد که واشنگتن پس از خروج نیروهایش از بخش‌های شمالی سوریه، قصد دارد بخشی از نظامیان خود را در مناطق جنوبی این کشور به مدت نامعلوم مستقر کند و نیز قرار است بخشی از نیروهای ایالات متحده پس از خروج از سوریه به عراق فرستاده شوند.

این مساله نشان می‌دهد که به‌رغم خواسته ترامپ برای خروج کامل نظامیان آمریکایی از سوریه اما تیم امنیتی کاخ سفید ظاهرا وی را درباره ادامه استقرار بخشی از نیروهای آمریکایی در سوریه متقاعد کرده‌اند.

در واقع مقامات ارشد امنیتی آمریکا به ویژه «جان بولتون» مشاور امنیت ملی با توجه به اهداف حضور آمریکا در سوریه، با طرح ترامپ مخالف هستند.

با این حال، ترامپ بر اجرای طرح خروج پافشاری می‌کند.

روزنامه «واشنگتن پست» روز 5 ژانویه جاری نوشت: ترامپ با طرح مشترک جان بولتون مشاور امنیت ملی و «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه برای به تأخیر انداختن خروج نظامیان امریکایی از سوریه مخالفت کرد.

بدین ترتیب اکنون می‌توان به وضوح شکاف بین ترامپ و تیم امنیت ملی کاخ سفید درباره سوریه را مشاهده کرد. به رغم این مخالفت‌ها، اما ترامپ با توجه به شخصیت خود محورش، براجرای تصمیم خود پافشاری می‌کند.

این در حالی است که مساله خروج نظامیان آمریکایی از سوریه با واکنش منفی بسیاری از سیاستمداران آمریکایی از جمله اعضای ارشد حزب جمهوریخواه و برخی اندیشکده‌ها مواجه شده است.

تشدید اختلافات در کاخ سفید برای خروج نظامیان آمریکایی از سوریه

به نوشته «دیوید هندریکسون» تحلیلگر سیاسی در پایگاه اینترنتی «امریکن کانسروتیو»:

"ترامپ با تصمیمی که برای خروج نیروهای آمریکایی از سوریه گرفت به طرح نومحافظه‌کاران برای استفاده از کردها به عنوان اهرمی علیه ترکیه و ایران لطمه زد."

با توجه به مخالفت‌های فزاینده و مطرح شدن پیامدهای منفی اجرای طرح خروج نیروهای آمریکایی از سوریه توسط مخالفان این امر، اکنون شواهد حاکی از آن است که آمریکا به طور کلی قصد عقب‌نشینی کامل از سوریه را ندارد و حتی در برهه کنونی، بهانه‌هایی را برای دخالت و حتی حمله نظامی علیه سوریه مطرح می‌کند.

دراین زمینه، جان بولتون مشاور امنیت ملی آمریکا مدعی شد که تغییری در خط قرمزهای آمریکا در سوریه از جمله در زمینه استفاده ادعایی ارتش سوریه از تسلیحات شیمیایی رخ نداده است.

جان بولتون در حساب توئیتری خود نوشت: تغییری در موضع آمریکا در قبال استفاده دولت سوریه از سلاح‌های شیمیایی به وجود نیامده است. هرگونه استفاده مجدد ازاین سلاح‌ها با واکنش سریع و قوی مواجه خواهد شد.

این ادعا درحالی مطرح می‌شود که دولت سوریه در سال 2013 به کنوانسیون منع تسلیحات شیمیایی پیوست و زرادخانه شیمیایی آن با نظارت سازمان ملل امحاء شد.

در واقع این گروه‌های تروریستی مورد حمایت آمریکا هستند که در سال‌های اخیر مبادرت به کاربرد سلاح شیمیایی در برخی مناطق سوریه کرده‌اند که البته غربی‌ها از جمله آمریکایی‌ها با بی‌تفاوتی از کنار آن گذشتند.

به نظر می‌رسد دولت ترامپ بیش ازآنکه به خروج کامل و همه جانبه از سوریه بپردازد فقط بخشی ازنیروهای خود را ازسوریه به عراق منتقل کرده است و آمادگی خود را برای مداخله نظامی احتمالی در سوریه همچنان حفط خواهد کرد. 

نویسنده: سيدرضا ميرطاهر

116/120

بیشتر بخوانید:

انتقاد روسیه ازتداوم حضور نظامی آمریکا در سوریه

خروج نیروهای امریکایی از سوریه؛ از وعده تا عمل/ تحلیل