«جسیکا مکنالتی» سخنگوی پنتاگون در بیانیهای اعلام کرد: "«لوید آستین» وزیر دفاع آمریکا، دستور خروج برخی نیروها و دارایی های نظامی را از غرب آسیا که عمدتا تجهیزات دفاع ضدهوایی هستند، در این تابستان صادر کرد."
وی مدعی شد: "برخی از این تجهیزات برای تعمیر و نگهداری ضروری به آمریکا بازگردانده خواهند شد، بقیه در دیگر مناطق مستقر خواهند شد."
در همین حال؛ سخنگوی پنتاگون مشخص نکرد که آیا این سامانه ها در ایندو پاسیفیک (هند و آرام) منطقه ای که پنتاگون میخواهد بر اقدامات چین متمرکز شود، مستقر خواهند شد یا خیر.
اقدام تازه برای کاهش نیروها و تجهیزات نظامی آمریکا در غرب آسیا پس از گفتوگوی لوید آستین وزیر دفاع آمریکا با «محمدبن سلمان» ولیعهد عربستان در دوم ژوئن آغاز شده است.
وال استریت ژورنال پیشتر نوشت: "پنتاگون اوایل ژوئن خارج کردن 8 سامانه پدافند هوایی «پاتریوت» را از عراق، کویت، اردن و عربستان سعودی و همچنین یک سامانه ضد موشکی «تاد» را که در عربستان سعودی مستقر بود، آغاز کرده است."
با توجه به اینکه خروج این سامانه ها به همراه نفرات اپراتور آنها خواهد بود، لذا صدها نفر از پرسنل نظامی آمریکایی نیز از منطقه خارج خواهند شد.
پنتاگون ادعا کرده که واشنگتن سطح عالی توانمندی خود در منطقه را متناسب با حجم تهدیدها حفظ کرده و خارج کردن تجهیزات نظامی از غرب آسیا هیچ تأثیری بر منافع امنیتی واشنگتن نداشته و قدرت پیشرفته هوایی و دریایی برای دفاع از منافع واشنگتن و شرکای منطقه ای آمریکا برخوردار است.
آمریکا در دوره زمامداری «دونالد ترامپ» رئیس جمهور پیشین این کشور به بهانه افزایش تهدیدات موشکی از جانب ایران علیه پایگاهها و کشورهای حوزه جنوبی خلیج فارس در اقدامی تحریکآمیز مبادرت به ارسال سامانه های پدافند هوایی و ضد موشکی در سالهای 2019 و 2020 نمود.
با این حال عملکرد این سامانه ها به ویژه در زمینه مقابله با حملات پهپادی و موشکی مقاومت یمن علیه اهداف نظامی و اقتصادی عربستان بشدت مورد تردید قرار گرفت و انتقادات زیادی از ناکارآمدی آنها صورت گرفت.
در عین حال با روی کار آمدن «جو بایدن» به عنوان رئیس جمهور جدید آمریکا در ژانویه 2021 و ادعای وی در زمینه قطع حمایت از عملیات نظامی ائتلاف سعودی در جنگ یمن و نیز باز تعریف روابط واشنگتن و ریاض، عملا روابط دو کشور به سردی گراییده است.
هدف پنتاگون از خروج تجهیزات نظامی و نیروهای خود از غرب آسیا
هر چند پنتاگون تلاش کرده تا مساله خروج تجهیزات نظامی و نیروهای خود از غرب آسیا را مساله ای عادی و در چارچوب رویه های معمول جلوه دهد، با این حال گمانه زنی های مختلفی در این زمینه صورت گرفته است.
به نظر میرسد، این اقدام پنتاگون بیشتر در راستای راهبرد نظامی ایالات متحده در زمینه تمرکز بر منطقه ایندو پاسیفیک و مقابله با تهدیدات ادعایی از جانب چین در وهله نخست و روسیه در وهله دوم صورت گرفته است.
آنچه بر احتمال صحت این دیدگاه می افزاید این است که روزنامه وال استریت ژورنال که نخستین بار خبر خروج نیروها و تجهیزات نظامی آمریکا از غرب آسیا را منتشر کرد به نقل از مقامات دولت بایدن اعلام کرد که ایالات متحده سامانه های موشکی و راداری، صدها نیروی نظامی و همچنین جنگندههای خود را از غرب آسیا خارج میکند تا بر چالشهای روسیه و چین متمرکز شود.
دولت بایدن تلاشی نظام مند برای مقابله با چین از جمله جلوگیری از رشد روزافزون قدرت نظامی آن و نیز مقابله با ادعاهای دریایی و ارضی چین در شرق آسیا و حمایت از تایوان آغاز کرده است.
نگرانی واقعی واشنگتن، ظهور چین به عنوان قدرت اول اقتصادی جهان تا چند سال آینده و نیز افزایش روز افزون قدرت نظامی آن است که معادلات امنیتی کنونی و موقعیت سنتی آمریکا در شرق آسیا به عنوان قدرت نظامی برتر را به چالش کشیده است.
«فئودور لوکیانوف» کارشناس سیاسی معتقد است: "تقابل شدید اقتصادی میان آمریکا و چین میتواند به یک درگیری نظامی - سیاسی میان پکن و واشنگتن تبدیل شود."
هم چنین پنتاگون از نزدیک پیشرفت های نظامی روسیه در اقیانوس آرام را زیر نظر داشته و تلاش می کند تا با افزایش حضور نظامی پاسخی به مسکو در این زمینه بدهد.
در این راستا پنتاگون بر افزایش حضور نیروی دریایی و تجهیزات ضد موشکی در منطقه ایندو پاسیفیک تمرکز نموده است.
نویسنده: سیدرضا میرطاهر
117