اختلاف میان ایران و انگلیس بر سر قرارداد خرید تانکهای چیفتن به حدود 50 سال پیش باز میگردد؛ توافق بر سر خرید هزار و 500 تانک چیفتن و 250 خودروی زرهی در سال 1971 امضا شد و ایران نیز در سال 1976، مبلغی بالغ بر یک میلیارد دلار برای این تانکها پرداخت کرد.
پس از عقد قرارداد، انگلیس حدود 150 تانک به ایران تحویل داد اما با پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1979 تحویل تانکها متوقف شد.
لندن پس از پیروزی انقلاب اسلامی به بهانه تحریمهای تسلیحاتی از تحویل دادن مابقی این تانک ها به ایران امتناع کرد و آنها را با عقد یک قرارداد جدید به رژیم بعث عراق فروخت.
دیوان بینالمللی دادگستری در سال 2001 طرف انگلیسی را محکوم به پرداخت بدهی و خسارات ناشی از آن کرد که در نهایت انگلیس این بدهی را به ایران پرداخت کرد.
به گزارش خبرگزاری ایران پرس، «سعید خطیبزاده» سخنگوی وزارت خارجه روز پنجشنبه در پاسخ به سوال رسانهها درباره اقدامات گسترده انجام شده درخصوص دریافت بدهی چند دههای انگلیس به ایران، اظهار داشت: مذاکره کنندگان ایران با محوریت دیپلماتهای جمهوری اسلامی ایران توانستند بعد از بیش از 40 سال و طی یک فرآیند مذاکراتی فشرده، و به رغم مانع تراشیهای مکرر طرف انگلیسی، بدهی 390 میلیون پوندی انگلیس به ایران را به خزانه کشور بازگردانند.
خطیب زاده افزود: بدهی دولت انگلیس به ایران مربوط به اصل و فرع پیش پرداخت رژیم پهلوی به این کشور برای خرید تانکهای چیفتن در سال 1350 شمسی بود.
وی با بیان اینکه دولت انگلیس، پس از انقلاب اسلامی ایران و طی بیش از چهار دهه، از تحویل مبلغ بدهی به ایران به بهانههای مختلفی چون تحریم، از بازپرداخت این مبلغ سر باز میزد، تصریح کرد: با این وجود نمایندگان ایران توانستند پیرو فرآیند حقوقی نزد دادگاههای ذیربط و فشار سیاسی بر دولت بریتانیا، مقامات این کشور را به اذعان در مورد ضرورت پرداخت بدهی وادار کنند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با رد گمانهزنیهای انحرافی و غیرواقعی برخی رسانههای بریتانیایی، تاکید کرد: پول دریافت شده از انگلیس در اختیار قطعی و کامل ایران بوده و نحوه صرف مبلغ بازپرداخت شده نیز کاملاً تابع تصمیم جمهوری اسلامی ایران است و طرف بریتانیایی و یا هیچ طرف دیگری حق مداخله در این موضوع را ندارد.
117
بیشتر بخوانید:
سخنگوی وزارت خارجه: انگلیس اصل و فرع بدهی را پرداخت کرد
امیرعبداللهیان: هیچ ارتباطی میان آزادی پول ایران و افراد متهم به جاسوسی وجود ندارد