«رجبطیب اردوغان»، رییس جمهوری ترکیه با انتشار مطلبی در صفحه توئیتر خود درباره سفر رسمی اخیر خود به آلمان نوشت: ترکیه نباید برای عضویت در اتحادیه اروپا دچار مانع شود و امیدوار است آلمان در این زمینه به آنکارا کمک کند.
اردوغان افزود: 6 ماده باقی مانده برای آغاز معافیت صدور روادید برای اتباع ترکیه از سوی کشورهای اتحادیه اروپا را در اسرع وقت اجرا میکند.
درخواست رسمی ترکیه برای پیوستن به جامعه اروپا که بعدها به اتحادیه اروپا تغییر نام یافت، درچهاردهم آوریل 1987 ارائه شد و ترکیه از 12 دسامبر 1999 به طور رسمی به عنوان نامزد عضویت در اتحادیه شناخته شده و مذاکرات برای پیوستن این کشور از سوم اکتبر سال 2005 آغاز شد.
درطول 9 سال مذاکرات در سالهای گذشته درباره 22 سرفصل از سرفصلهای سی و پنج گانه عضویت ترکیه در اتحادیه اروپا، طرفین هنوز در این موارد به نتیجه لازم دست نیافتهاند.
همچنین درطول 2 سال گذشته پس از کودتای نظامی نافرجام 15 ژوئیه 2016 در ترکیه، به دلایل مختلفی، روابط ترکیه و کشورهای اروپایی تیره شد.
دلیل تیره شدن روابط ترکیه و اروپا
از جمله مسائلی که در تیره شدن روابط ترکیه و اروپا موثر بوده است میتوان به انتقادات حقوق بشری اروپا به رویکرد امنیتی ترکیه در فضای پس از کودتا و مخالفتهای آنها با کمپین انتخاباتی اردوغان اشاره کرد.
با این حال؛ اظهارات اردوغان نشان میدهد که ترکیه همچنان از عضویت در اتحادیه اروپا ناامید نشده است.
ترکیه اکنون به دنبال این است که با بهبود روابط خود با کشور آلمان از این کشور برای عضویت خود در اتحادیه بهره ببرد.
با این حال؛ گمان نمیرود ترکیه بتواند از کمک آلمان در این زمینه بهره مند شود.
در طول چند سال گذشته، رویکردهای اتحادیه اروپا نشان داده است حتی در زمانی که روابط ترکیه و کشورهای اروپایی در بهترین حالت خود به سر برده است نیز کشورهای اروپایی با تقسیم رویکرد پلیس خود و بد میان خود همزمان مانع عضویت ترکیه شدهاند اما از سوی دیگر همکاری این کشور را نیز کسب کردهاند.
«جیمز کری»، کارشناس روابط بینالملل با بدبینی معقتد است: "رابطه ترکیه وآلمان میتواند بهبود بیابد اما این بهبود نمیتواند موجب پیشرفت سریع روابط دو کشور و حل تمام اختلافاتی شود که در طول این سالها شکل گرفته و عمیقتر شده است."
بااین وجود، باید گفت درصورت بهبود رابطه ترکیه و آلمان، پیوندهایی که میان آنها وجود دارد امکان سرایت به رابطه با سایر کشورهای اروپایی را ندارد و بهبود رابطه آلمان و ترکیه به سختی میتواند بر بهبود روابط ترکیه با سایر کشورهای اروپایی تاثیر گذار باشد. 138/120
نویسنده: منوچهر شفیعی
بیشتربخوانید:
دیدار اردوغان و مرکل در برلین/تحلیل
لوموند: سفر اردوغان به آلمان در میانه تنشها
لیبراسیون: ترکیه و آلمان؛ از سرگیری روابط یا ادامه تنشها؟