ایران پرس- در سال 96 سینمای ایران ضمن حفظ ارزش های فرهنگی و اخلاقی در حوزه هنرهفتم بخوبی درخشید و توانست آثاری قوی و پر محتوا را به مخاطبان در حوزه سینما عرضه کند.

حضور موفق سینمای ایران در سه جشنواره سینمایی اسکار، ونیز و کن این موفقیت ها را نمود بیشتری داد.  

طی بیست و سه سال معرفی منظم فیلم ایرانی به فرهنگستان علوم و هنرهای سینمایی، سینمای ایران توانسته به سه نامزدی اسکار بهترین فیلم خارجی زبان و یک نامزدی اسکار بهترین فیلمنامه دست پیدا کند که در نهایت 2 جایزه اسکار بهترین فیلم خارجی زبان را دریافت کرده است. 

سال گذشته فیلم «فروشنده» اثر اصغر فرهادی برنده جایزه بهترین فیلم خارجی در اسکار 2017 شد. این برای دومین بار بود که اسکار به اصغر فرهادی و سینمای ایران تعلق گرفت. فرهادی برای فیلم «جدایی نادر از سیمین» این جایزه را دریافت کرده بود. 

که آخرین اثر این کارگردان به شمار می رود در جشنواره کن 2016 نیز موفق به دریافت جایزه ‌های بهترین فیلمنامه و بهترین بازیگر نقش اول مرد شد.

اسکار 2017 دارای ویژگی های خاصی بود از جمله فضایی که با روی کار آمدن «دونالد ترامپ» را در جهان شکل گرفته بود، منجر به آن شد که مراسم بازتاب گسترده ای پیدا کند. به ویژه که مواضع مهاجرستیز و غیر انسانی ترامپ انتقادهای فراوانی را در عرصه جهانی برانگیخت.

از این رو اسکار 2017 در سایه ریاست جمهوری او بیش از گذشته رنگ و بویی سیاسی به خود گرفت. همین عامل سبب شد که اصغر فرهادی و عوامل فیلم فروشنده در اعتراض به فرمان ضد مهاجرتی ترامپ رییس جمهوری جدید آمریکا در این مراسم شرکت نکنند.

در نتیجه «انوشه انصاری» نخستین فضانورد زن ایرانی و «فیروز نادری» از مدیران پیشین ناسا به نمایندگی از آنها در اسکار حضور بهم رساندند. سینمای  ایران در جشنواره فیلم کن  نیز درخشید.

این جشنواره یکی از معتبرترین جشنواره های سینمایی به حساب می آید. هفتادمین جشنواره فیلم کن، 17 تا 28 می 2017 در کن فرانسه برگزار شد. در این جشنواره آخرین ساخته عباس کیارستمی با نام «24 فریم» در بخش رویدادهای جشنواره به نمایش درآمد.

همچنین فیلم «لرد» به کارگردانی «محمد رسول اف» توانست جایزه بهترین فیلم در بخش نوعی نگاه را از آن خود کند. 

هفتاد و چهارمین جشنواره فیلم «ونیز» از تاریخ 30 اوت تا 9 سپتامبر (8 تا 18 شهریور1396) در شهر ونیز ایتالیا برگزار شد.

در این دوره از جشنواره «وحید جلیلوند» جایزه بهترین کارگردانی و «نوید محمدزاده» جایزه بهترین بازیگری را برای فیلم «بدون تاریخ، بدون امضا» از بخش «افق‌های نو» جشنواره ونیز را کسب کردند.

این فیلم در سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر در بهمن ماه 95 سیمرغ بهترین کارگردانی، سیمرغ بهترین بازیگر نقش مکمل مرد و سیمرغ بهترین صداگذاری را دریافت کرده بود.

در روزهای پایانی  سال  96 نیز سینمای ایران در عرصه جهانی حضور پررنگی داشت و آثار مختلف کوتاه، بلند، مستند و داستانی سینمای ایران در جشنواره های مختلف حضور چشمگیری داشتند.

حضور سازمان سینمایی حوزه هنری با ۷ فیلم در بازار برلین، نامزدی انیمیشن «آلفابت» از جشنواره بلژیک و موفقیت «پل خواب» ساخته اکتای براهنی در ونکوور کانادا  حاکی از حضور سینمای ایران در سال 96 در عرصه بین المللی است.

برگزاری سی و ششمین جشنواره ملی فیلم فجر نیز نشان داد سینمای نوین ایران از جایگاهی قابل اعتنا برخوردار است و با اتکاء به همین پیشینه، توانسته گشایشی بزرگ در عرضه تجاری فیلم های ایرانی را رقم زند و فیلم های فاخری همچون «محمد رسول الله» را به بینندگان در سطح جهانی عرصه کند. 

عرصه هنر موسیقی نیز بعنوان یکی دیگر از جلوه های هنر ایرانی؛ سال  96  با کارنامه ای پرکار همراه بود و  در صحنه  جشنواره های موسیقی نیز کارنامه موفقی کسب کرد.

فعالیت‌های انجام شده در جشنواره موسیقی فجر نشان دهنده ظرفیت بی بدیل هنر موسیقی میان دیگر هنر‌ها است و عظمت این هنر غیر قابل انکار است .

در حال حاضر هنرمندان بزرگی در عرصه موسیقی حضور دارند که با انگیزه و عشق وافر به خلق آثار ارزشمند و ماندگار در عرصه موسیقی  مشغول هستند.  

آواز اصیل ایرانی با پیشینه درخشان بویژه در یک قرن اخیر استادان توانمندی بخود دیده است.

اگرچه برخی از این هنرمندان از جمله استاد نادر گلچین اینک در میان ما نیستند که یادشان را گرامی می داریم .

صالحی امیری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی می گوید: موسیقی ایرانی نشان ایرانیت است همان گونه که زبان فارسی نشان ایران است. موسیقی دانانی داریم که از نام وطن و برای ایرانیت تمام تلاش خود را کرده اند و موسیقی ایرانی را از بزرگان ایرانی اعم از فردوسی، حافظ، سعدی، مولانا می‌شناسیم. این‌ها مفاخر ایران هستند. موسیقی ایران با آن‌ها جاودانه است و همه جا صحبت از این بزرگان است و در موسیقی ایرانی نام آن‌ها شنیده می‌شود .

موسیقی ایرانی از منظری دیگر؛ نماد مقاومت است ودر برهه های حساسی همچون پیروزی انقلاب  و در دوران  دفاع مقدس  بخوبی درخشیده است. 

در ایام دفاع مقدس این موسیقی ایرانی بود که در این دوره پرحادثه و پرفراز و فرود در فراز هایی  همچون  فتح خرمشهر با موسیقی جاودان "خجسته باد این پیروزی"، در خاطرات  ثبت گردید.

موسیقی ایرانی در عین حال زبان ارزش های قومی و فرهنگی و نماد وحد ت  میان همه اقوام ایرانی است که در هر ناحیه رنگ و بوی خود را دارد.

موسیقی ایرانی نشانه ای از معنویت شرقی است و عرفان و معنویت شرقی با موسیقی ایرانی پیوند ناگسستنی دارد.

موسیقی ایرانی اخلاق آداب و فرهنگ ایرانی را به همراه دارد .برگزاری هرساله جشنواره موسیقی فجرنیزمیدانی برای حضور متنوع گونه‌های مختلف موسیقی ایرانی وجهانی است .

در سال 96  جشنواره بین المللی فجر، فرصتی برای نشر زبان موسیقیایی  فراهم ساخت تا اثار فاخر موسیقی و نواهای دلنشین زبان مشترک بین الملل شود.  

گروه‌ها و هنرمندان ایرانی و خارجی شرکت کننده در بخش‌های مختلف سی و سومین جشنواره موسیقی فجر در سال 96 میزبان مخاطبان و علاقه‌مندان موسیقی در شش تالار پایتخت بودند. اجرایی از هنرمندان ترکیه ای «ارکان اوغور» و «اسماعیل حقی» پایان بخش مراسم اختتامیه سی و سومین جشنواره موسیقی فجر بود .

جشنواره موسیقی ایران این ظرفیت را دارد که در عرصه بین المللی به صورت گسترده و حرفه‌ای ظاهر شود. در سال 96 پیام ایران با زبان بین‌المللی موسیقی به اروپا نیز رسید.

«ریکاردو موتی» در دنیای موسیقی کلاسیک نام و نشان کمی ندارد و از برترین رهبران ارکستر جهان است. حضور او در ایران و هدایت ارکستر سمفونیک تهران، فصل تازه ای در شناخت ارزش های هنر موسیقی در ایران  بود.

در استمرار این پیوند موسقیایی اجرای ارکستر سمفونیک تهران در شهر راونای ایتالیا، اتفاق افتخارآمیز دیگری رقم خورد.  

اجرای ارکستر سمفونیک تهران در ماه ژوییه  گذشته در ایتالیا، نشان داد که ایران در این عرصه توانایی بالقوه‌ای دارد.

این کنسرت که  با همکاری ارکستر فستیوال راونا در سالن «مائورو د آندره» این شهر برگزار شد، حدود چهارهزار نفر مخاطب داشت.

میزان رضایت مخاطبان را می‌شد از لبخند روی چهره و تشویق ۱۰ دقیقه‌ای آن‌ها در پایان کنسرت دریافت.

سال 96 را در حالی پشت سر می گذاریم که ایران در عرصه هنر سینما و موسیقی تونایی خود را بخوبی عرضه کرد اما به این بسنده نخواهد کرد و مصمم است درسال نو موفقیت های بیشتری  را در این دو عرصه نیز تجربه کند.118/110

بیشتر بخوانید:

«بدون تاریخ، بدون امضا» نماینده سینمای ایران در جشنواره بین‌المللی فیلم صربستان

جشنواره سی‌و ششم فیلم فجر؛ نقطه عطفی در تاریخ سینمای دفاع مقدس+ ویدئو

گزارش: جشنواره فجر در سینمای رسانه ها