ایران پرس- دولت افغانستان از پاکستان خواست؛ عاملان ترور فرمانده پلیس ولایت قندهار در جنوب افغانستان را شناسایی کند.

«صلاح الدین ربانی» وزیر خارجه افغانستان در تماس تلفنی با شاه «محمود قریشی»، همتای پاکستانی خود درباره کشته شدن «عبدالرازق» فرمانده پلیس ولایت قندهار گفتگو کرد.

ربانی با اشاره به اینکه طالبان مسئولیت ترور عبدالرازق را برعهده گرفته است و سران این گروه در پاکستان حضور دارند، خواستار همکاری اسلام آباد برای شناسایی عاملان آن شد.

در نشست امنیتی روز پنجشنبه در ساختمان استانداری قندهار در شرق افغانستان که برای بررسی نحوه تامین امنیت انتخابات مجلس ملی این کشور برگزار شد، محافظ «زلمی ویسا» (Zalmay Wesa) استاندار قندهار با تیراندازی به سمت وی و همچنین عبدالرازق فرمانده پلیس و«عبدالمومن» رییس اداره امنیت این استان، آنها را کشت. 

طالبان با پذیرش مسئولیت این حمله که آن‌را به فرد نفوذی خود نسبت داد؛ کشتن عبدالرازق را مهمترین هدف این تیراندازی اعلام کرد. وی نقش مهمی در مقابله با گروههای خشونت طلب و تروریستی در جنوب افغانستان داشت و فرماندهی بسیاری از این عملیاتها را برعهده داشته است.

«صدیق چکری» کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان می گوید: اختلافات استراتژیکی بین افغانستان و پاکستان وجود دارد که مهمترین آنها خط فرضی دیورند است؛ تا وقتی که از طرف افغانستان مطابق میل پاکستان دراین مورد تصمیم گرفته نشود پاکستان هیچ وقت نمی خواهد که تنش و تشنج در افغانستان کم شود.

مساله بعد نگرانی پاکستان از نفوذ هند در افغانستان است.

اگر چه هنوز نتیجه تحقیقات دولت کابل در مورد  تیر اندازی در ساختمان استانداری قندهار منتشر نشده است اما خبرگزاری اسپوتنیک با این استدلال که در جلساتی  که فرماندهان نظامی امریکا حضور دارند؛ افغانها حق حمل سلاح را ندارند عامل تیر اندازی در جلسه امنیتی استانداری قندهار را محافظان «اسکات میلر» فرمانده نیروهای امریکایی و ناتو مستقر در افغانستان دانست که در آن جلسه حضور داشت اما بنا به اعلام اسپوتنیک به دلیل بروز اختلافاتش با عبدالرازق زودتر جلسه را ترک کرد.

با توجه به اینکه وزیرامور خارجه افغانستان از پاکستان  خواسته است در شناسایی عاملان تیراندازی در ساختمان استانداری قندهار با دولت کابل همکاری نماید دولت افغانستان عامل تیراندازی را طالبان می داند.

از دیدگاه ناظران سیاسی با توجه به اینکه در این تیراندازی، شخصیتهای مهم سیاسی و نظامی افغانستان کشته شدند؛ درخواست دولت این کشور برای همکاری جهت  شناسایی و دستگیری عاملان آن آزمونی جدی برای دولت عمران خان نخست وزیر پاکستان تلقی می شود که در شعارهای انتخاباتی و آغاز کار دولتش همواره از تنش زدایی با همسایگان پاکستان سخن گفته و بر حل اختلافات اسلام اباد و کابل نیز تاکید کرده است.

«رحیم الله یوسف زئی» کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان معتقد است، کابل معتقد است  فرماندهان طالبان در خاک پاکستان پناه گرفته اند و از اسلام آباد می خواهد تا آنها را دستگیر کند و به افغانستان تحویل دهد و درجه همکاری پاکستان را اینگونه می سنجد.

با توجه به اینکه یکی از مهمترین موارد اختلاف میان افغانستان و پاکستان مسایل امنیتی و حضور سرکردگان طالبان در این کشور است، تیراندازی عوامل نفوذی آن در استانداری قندهار در همان حال که از دیدگاه دولت کابل فرصت همکاری اسلام آباد برای مقابله با تروریستها و خشونت گرایان است در همان حال می تواند تهدیدی جدیدی برای امنیت دوکشور و مسایل منطقه ای باشد.

زیرا دولت کابل عدم همکاری دولت عمران خان در این خصوص را به عنوان ادامه دشمنی پاکستان ضد افغانستان تلقی و به ناامنی و بحران در روابط دو کشور دامن بزند.138/110

نویسنده: مجید وقاری

بیشتر بخوانید:

واکنش شورای امنیت سازمان ملل به حمله تروریستی قندهار افغانستان

بسته شدن گذرگاه مرزی «تورخم» میان افغانستان و پاکستان