ایران پرس- رویکرد آمریکا در سوء استفاده از جایگاه دلار در تجارت بین المللی برای نیل به اهداف خود، موجب افزایش درخواست ها و اقدامات بسیاری از کشورها برای تغییر این وضع شده است.

این درخواست ها نه فقط از رقبای بین المللی واشنگتن به ویژه روسیه و چین بوده بلکه حتی از سوی متحدان اروپایی آمریکا طرح شده است.

در این راستا، "مارک کارنی" رئیس بانک مرکزی بریتانیا، از ضرورت اتحاد بانک‌های مرکزی جهان با یکدیگر برای تغییر ترکیب کنونی ذخایر ارزی سخن گفت.

کارنی گفت: سلطه دلار بر نظام مالی جهان باعث افزایش آسیب‌پذیری کشورها در مقابل نرخ بهره پایین و رشد ضعیف آمریکا شده است. از دیدگاه رئیس بانک مرکزی بریتانیا که پیش‌بینی کرده است "یوان" چین به زودی جای دلار را به عنوان ارز غالب جهانی خواهد گرفت، مفاد توافق کنفرانس "برتون وودز" از دهه 1970 رها شده است و دلار دیگر ارزی متکی به طلا نیست.

به گمان کارنی مشکل نظام مالی جهان در حال حاضر مقابله با سیاست‌های پوپولیستی است.

اشاره رئیس بانک مرکزی بریتانیا به سیاست های تجاری و اقتصادی "دونالد ترامپ" رئیس جمهور آمریکا است که با اتخاذ سیاست های جنجالی و عوام فریبانه و راه انداختن جنگ تجاری با چین و تقابل تجاری با اروپا، ساختار نظام مالی و تجاری بین المللی را دچار چالش بی سابقه ای کرده است.

اقدامات و سیاست های یکجانبه گرایانه و زورمدارانه ترامپ به ویژه اعمال تحریم ها علیه رقبا و دشمنان آمریکا و تهدید به تحریم حتی علیه متحدان آمریکا، باعث شده است تا بسیاری از دولت ها و حتی شرکای اروپایی آمریکا به انتقاد از سوء استفاده واشنگتن از تحریم ها و استفاده از دلار به عنوان ابزاری برای اعمال فشار به دیگر کشورها بپردازند.

سوء استفاده دولت آمریکا از نقش دلار در بازارهای جهانی

سیاست آمریکا که می توان آن را سیاست ارعاب و اعمال فشار علیه دیگر کشورها با ابزار دلار و مبادلات مالی نامید، موجب شده تا موجی جهانی برای کاهش وابستگی به دلار و استفاده از ارزهای جایگزین به راه بیفتد که نتیجه نهایی آن کاهش قابل توجه نقش دلار در مالیه و تجارت جهانی خواهد بود.

در این چارچوب رئیس بانک مرکزی بریتانیا نقش دلار را در مقطع کنونی، برهم زننده نظام مالی جهانی خواند و تاکید کرد، کشورها برای پایان دادن به سلطه دلار باید یک نظام چند قطبی متشکل از ارزهای معتبر دیگر و حتی ارزهای دیجیتالی تشکیل دهند و منابع مالی صندوق بین‌المللی پول را تقویت کنند.

ارائه این رویکرد درباره نقش منفی دلار از جانب مقام ارشد پولی بریتانیا نشان می دهد که به رغم اتحاد استراتژیک بین لندن و واشنگتن، سیاست ها و اقدامات دولت ترامپ جای دفاع از آن را حتی برای بریتانیا باقی نگذاشته است.

عملکرد منفی واشنگتن در سوء استفاده از دلار بسیاری از دولت ها را به این جمع بندی رسانده است که به نحوی وابستگی خود به سیستم مالی آمریکا و دلار را کاهش دهند. به همین دلیل بسیاری از کشورها اعم از رقبا و متحدان آمریکا تدابیر و اقداماتی را برای کنار گذاشتن دلار و استفاده از دیگر ارزها در مبادلات خارجی خود در پیش گرفته اند.

این مساله موجب کاهش سهم دلار در ذخایر پولی بین المللی و افزایش سهم دیگر ارزها مانند یورو شده است.

"ویکتوریا کراومبرگ" کارشناس سیاسی در این باره گفت: "سازمان ملل با توجه به خطرات اقتصادی اتکا به دلار آمریکا به عنوان تنها واحد ذخیره ارزی، از کشورها خواسته است تا برای شکل گیری واحد جدید ذخیره ارزی در جهان تلاش کنند."

نکته مهم دیگری که رئیس بانک مرکزی بریتانیا به آن اشاره کرد این بود که وابستگی زیاد کشورهای جهان به دلار باعث افزایش آسیب پذیری آن ها در مقابل نوسانات دلار خواهد شد و لازم است کشورها روی این مساله تامل بیشتری کنند و راه حلی برای آن بیابند.

در واقع آمریکا از وابستگی شرکت ها و بانک ها و سیستم مالی بین المللی به دلار به عنوان اهرمی برای واداشتن دیگران به پیروی از خواسته های این کشور و یا ممانعت از آنها در پیگیری سیاست ها و اقداماتی که مورد دلخواه واشنگتن نیست، سوء استفاده می کند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

116/117

بیشتر بخوانید:

ونزوئلا و روسیه "روبل" را جایگزین "دلار" می‌کنند

تاکید پوتین بر تجدید نظر در نقش دلار در تجارت جهانی/ تحلیل

توافقنامه حذف دلار از مبادلات تجاری روسیه و چین/ تحلیل

انتقاد روسیه درباره سوء استفاده آمریکا از دلار/ تحلیل