این برای نخستین بار است که "فاتو بنسودا" Fatou Bensouda دادستان دیوان بین المللی دادگستری لاهه علیه نظامیان آمریکایی به اتهام جنایات جنگی در افغانستان اقدام می کند. وی اعلام کرد نظامیان و عوامل سازمان جاسوسی امریکا "سیا" در سال های 2003 تا 2004 مرتکب شکنجه، رفتار بی رحمانه، هتک حرمت انسان ها، تجاوز و خشونت جنسی علیه افراد بازداشت شده در افغانستان شده اند. به گفته بنسودا، طالبان نیز مظنون به ارتکاب جنایات بشری و جنایات جنگی هستند.
در حدود 17 سالی که از اشغال افغانستان از سوی امریکا و انگلیس می گذرد گزارشهای بیشماری در مورد جنایات نیروهای نظامی این کشور از جمله از سوی مجله "رولینگ استون" در افغانستان منتشر شده اند که تاکنون وزارت امورخارجه و وزارت دفاع امریکا در برابر ان سکوت کرده اند. با توجه به افزایش حجم پرونده های مربوط به جنایات نیروهای امریکایی در افغانستان دادستان کل لاهه با اعلام اینکه سربازان امریکایی در افغانستان مرتکب جنایات جنگی شده اند خواستار تحقیق در این مورد شده است. مثله کردن اجساد غیر نظامیان و گرفتن عکس یادگاری با انها، سوزاندن اجساد و ایجاد زندانهای مخفی و حتک حرمت به زندانیان و حمله به مجالس متعدد عروسی و کشتار غیر نظامیان تنها بخشی از جنایات نیروهای امریکایی در افغانستان است.
سید «اسحاق دلجو حسینی» کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان
"در مورد نقض حقوق بشر و جنایات جنگی نیروهای امریکایی و انگلیسی در افغانستان کتاب های زیادی نوشته شده و گزارش های مفصلی هم منتشر شده است. کسانی که توسط این نیروها دستگیر شده به اشکال بسیار بی رحمانه مورد شکنجه قرار گرفته اند و به اعترافات غیر واقعی مجبور شده اند. بسیاری از این افراد پس از آزادی شرح حال خود در زندان ها را در قالب کتاب هایی منتشر کرده اند و از رنج ها، فشارها و شکنجه هایی که متحمل شده بودند گفته اند."
با این حال، امریکا نه تنها حاضر به پذیرش مسئولیت سربازان جنایت کار خود در افغانستان نیست بلکه مدعی است چون پیمان رم را تصویب نکردهاست، بررسی این پرونده در صلاحیت دیوان بینالمللی کیفری نیست و شهروندانش شامل قوانین آن نمیشوند. این در حالی است که دیوان بینالمللی کیفری تأکید دارد افغانستان در سال 2003 پیمان رم را تصویب کرده و این بدان معناست که این دیوان صلاحیت بررسی دربارۀ همۀ جنایات مرتکب شده در خاک این کشور یا توسط اتباع آن را دارد.
دکتر «اشرف» کارشناس مسایل سیاسی در افغانستان
"نه تنها نیروهای انگلیسی بلکه سایر نیروهای کشورهای غربی و بویژه امریکایی ها جنایات زیادی علیه افغان ها مرتکب شده اند. افغان هایی که در زندان های انان بوده و آزاد شده اند واقعیات وحشتناکی از جریان بازپرسی و شکنجه تعریف می کنند که نیازمند تحقیق و تفحص است تا عمق جنایات نیروهای اشغالگر بیش از پیش مشخص شود."
در هر حال، هر چند ممکن است به دلیل کارشکنی های امریکا درخواست دادستان دادگاه لاهه برای تحقیقات در مورد جنایات نیروهای امریکایی در افغانستان به نتیجه مورد نظرنرسد اما طرح چنین درخواستی و اعلام احتمال وقوع جنایت جنگی در افغانستان از سوی نیروهای امریکایی بیانگر عمق جنایاتی است که نیروهای امریکایی و انگلیسی در افغانستان مرتکب شده اند که ابعاد بسیاری از انها هنوز افشا نشده است.113/111
نویسنده: مجيد وقاری
بیشتر بخوانید:
جنایات جدید آمریکا در افغانستان / 13 غیر نظامی کشته شدند
ادامه جنایات آمریکا در سوریه+ ویدئو