ایران پرس- نمایندگان پارلمان اردن اخراج سفیر اسرائیل از امان، فراخواندن سفیر اردن از تل آویو و تجدیدنظر در قرارداد صلح با این رژیم را خواستار شدند.

رژیم صهیونیستی دور تازه ای از جنایت علیه مسجد الاقصی و فلسطینی ها را از هفته گذشته و همزمان با عید قربان آغاز کرد. این جنایت دهها شهید و زخمی داشته است.

اگرچه اتحادیه عرب این جنایت را محکوم کرد، اما هیچ کشور عربی «سیاست اعمالی» علیه اسرائیل انجام نداده است و حتی برخی کشورهای مهم عربی از محکومیت ظاهری و کلامی نیز خودداری کرده اند.

اردن از جمله کشورهایی است که طی یک هفته گذشته سه بار علیه جنایت های رژیم صهیونیستی در مسجد الاقصی موضع گیری کرده است. ابتدا نخست وزیر اردن جنایت های اسرائیل را در مسجد الاقصی محکوم کرد.

در گام دوم، وزارت خارجه اردن روز یکشنبه گذشته سفیر تل آویو در امان را احضار کرد. در گام سوم نیز پارلمان اردن روز گذشته با تشکیل جلسه اضطراری تجدیدنظر در روابط این کشور با رژیم صهیونیستی را خواستار شده است.

درخواست پارلمان اردن حتی در صورتی که از سوی دولت این کشور اجرا نشود نیز حایز اهمیت است. یکی از دلایل این اهمیت این است که اداره و نظارت بر اماکن اسلامی در قدس بر عهده وزارت اوقاف و امور دینی اردن است.

با توجه به این نقش اردن، درخواست پارلمان این کشور برای تجدیدنظر در روابط با رژیم صهیونیستی به منزله تاکید بر اسلامی بودن قدس و مخالفت با یهودی سازی این شهر مقدس از سوی رژیم اسرائیل است.

در همین راستا، «عمر الرزاز» ، نخست وزیر اردن ضمن محکوم کردن تجاوزهای اخیر اسرائیل به مسجد الاقصی، بر ادامه تلاش های قانونی و دیپلماتیک دولت اردن برای حفظ «وضعیت تاریخی و قانونی مسجد الاقصی» تاکید کرد. به عبارت دیگر، نخست وزیر اردن به لحاظ تاریخی و قانونی، قدس را متعلق به فلسطینی ها می داند و بر این موضوع تاکید دارد.

موضوع دیگر این است که درخواست پارلمان اردن بیانگر مخالفت این کشور با طرح آمریکایی معامله‌قرن است زیرا مطابق این طرح نژادپرستانه، قدس اعم از شرقی و غربی آن پایتخت رژیم صهیونیستی خواهد بود و کشور مستقل فلسطین به پایتختی روستای ابودیس تشکیل خواهد شد. در همین راستا بود که آمریکا مه سال 2018 سفارت خود را از تل آویو به قدس منتقل کرده است. نمایندگان اردن در جلسه اضطراری روز گذشته از کابینه این کشور خواستند که جزئیات طرح معامله قرن را اعلام و اقدام های لازم را در برابر آن اتخاذ کنند.

اهمیت دیگر درخواست نمایندگان اردنی در این است که اردن مطابق طرح آمریکایی معامله قرن بخشی از این طرح است. در واقع، مطابق این طرح، اردن در مقابل گرفتن پول بخشی از سرزمین و جغرافیای خود را برای تشکیل کشور فلسطین از دست خواهد داد. نمایندگان اردن در جلسه روز گذشته ضمن تاکید بر حاکمیت این کشور بر دو منطقه «الغمر و الباقوره»، همه انواع عادی سازی روابط را با صهیونیست ها محکوم کردند.

دولت اردن در صورتی که اراده ای برای واکنش عملی جدی علیه جنایت های رژیم اسرائیل داشته باشد می تواند درباره توافق موسوم به «وادی عربه» با رژیم صهیونیستی تجدیدنظر کند. معاهده صلح وادی عربه در سال 1994 میان اردن و رژیم صهیونیستی امضا شد.

نویسنده: سید رضی عمادی

141/118