ایران پرس- پیر سید احمد گیلانی رئیس شورای عالی صلح افغانستان و از چهرهای سرشناس جهادی،مذهبی و سیاسی این کشور بر اثرایست قلبی دربیمارستانی در شهرکابل درگذشت.

گیلانی حدود یکسال پیش از سوی محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان به ریاست شورای عالی صلح این کشور منصوب شده بود.

گیلانی در دوره ای از حیات سیاسی خود حزب محاذ ملی افغانستان را که بیشتر پشتون تبار بودند تشکیل داد و در مقطع شکل گیری ائتلاف شمال ضد حکومت طالبان در این کشور از فرماندهان جهادی بود.رئیس فقید شورای عالی صلح افغانستان در دوره تشکیل دولت انتقالی به ریاست حامد کرزی، سمت قاضی القضات را به عهده داشت ودر انتخابات دو سال پیش ریاست جمهوری این کشور از محمد اشرف غنی حمایت کرد.

سیاست اعتدالی گیلانی وسابقه درخشان وی درتلاش برای حفظ حاکمیت ملی افغانستان ،تمامیت ارضی این کشور و همچنین تاکید بر لزم تقویت بنیان های وحدت ملی در دهه های گذشته سبب شد تا تصمیم دولت وحدت ملی این کشور برای سپردن مسئولیت خطیر ریاست شورای عالی صلح افغانستان مورد حمایت مردم و گروه های مختلف سیاسی،قومی و مذهبی این کشور قرار بگیرد.

شورای عالی صلح که در تابستان سال 2010 با فرمان حامد کرزی رئیس جمهوری سابق افغانستان تشکیل شد،ماموریت داشت تا روند صلح و برنامه آشتی ملی در این کشور را با استفاده از ظرفیت های داخلی و منطقه ای اجرایی کند.

با وجود تلاش های گسترده ای که این شورا برای ترغیب گروه طالبان به صلح داشت،اما با گذشت بیش از شش سال از شروع کار این نهاد،اما ماموریت اجرای برنامه آشتی ملی با گروه طالبان که بزرگترین گروه مسلح مخالف دولت محسوب می شود،همچنان بر زمین مانده است.

پس از برهان الدبن ربانی رئیس پیشین شورای عالی صلح افغانستان که در یک حمله تروریستی جان خود را از دست داد،پیرسید احمد گیلانی دومین رئیس این شورا بود  که موفق نشد طالبان را به پایان جنگ و خشونت در این کشورترغیب کند.

اگرچه شورای عالی صلح افغانستان در بیش از شش سال اخیرعلیرغم پیگیری و رایزنی های مختلف نتوانست طالبان را به پای میز مذاکره بکشاند،اما می توان گفت که ترغیب حزب اسلامی این کشور به رهبری گلبدین حکمتیار و امضا توافقنامه صلح بین دولت کابل و این حزب در چند ماه گذشته،میراث برجای مانده از گیلانی رئیس فقید شورای عالی صلح افغانستان است.

گیلانی با وجود آنکه ریاست شورای عالی صلح افغانستان را برعهده داشت،در رسانه ها کمتر حاضر می شد ،اما بسیاری از منابع نزدیک به این شورا نقش وی را در حدود یکسال مسئولیت این نهاد مهم و پیشبرنده ارزیابی می کنند.

شاید بتوان گفت میراث ربانی در شورای عالی صلح زمینه سازی وایجاد فضای گفتمانی برای تببین برهان صلح در افغانستان بود ومیراث گیلانی هم چیدمان بخشی از پازل صلح این کشور از طریق توافق با حکمتیار بود.

بیشتر بخوایند....

برکناری سخنگوی شورایعالی صلح افغانستان/تحلیل

طالبان مذاکره صلح با دولت افغانستان را رد کرد