ایران پرس- طرح برداشتن محدودیت سنی برای نامزدی «یوری موسونی» (Yoweri Museveni) رئیس جمهوری کنونی اوگاندا در انتخابات آینده ریاست جمهوری، پارلمان این کشور را متشنج کرد.

درگیری در پارلمان اوگاندا زمانی اتفاق افتاد که نمایندگان موافق و مخالف، دومین روز طرح اجازه دادن به یوری موسونی را  برای ماندن در مسند قدرت برای یک دوره دیگر، بررسی می کردند.

در قانون اساسی اوگاندا برای رئیس جمهوری محدودیت سنی 75 سال تعیین شده است بدین ترتیب موسونی رئیس جمهوری 72 ساله کنونی اوگاندا بر اساس قانون فعلی نمی تواند در انتخابات آینده ریاست جمهوری، نامزد شود .

موسونی که از سال 1986 قدرت را در اوگاندا در دست دارد از کهنه کارترین رهبران آفریقا به شمار می رود. وی درسال 2005 با تغییر قانون اساسی اوگاندا و حذف محدودیت  دو دوره ای ریاست جمهوری، راه را برای ادامه حکومت خود باز کرد و در انتخابات سال 2016  نیز به رغم آن که مخالفان، حزب حاکم را به تقلب وسیع در انتخابات متهم کردند، با رای دادگاه عالی این کشور، وی بار دیگر به عنوان ریاست جمهوری قسم یاد کرد.

یوری موسونی» رئیس جمهوری کنونی اوگاندا»

 

منتقدان، مدت هاست موسونی را به دورخیز برای تصاحب مادام العمر منصب ریاست جمهوری و آماده کردن پسرش به عنوان جانشین خود متهم می کنند. به گفته آنان تغییر قانون اساسی چاد و برداشتن محدودیت دوره ریاست جمهوری نخستین گام وی در این زمینه بود و اکنون در گام دیگر، حزب حاکم در تلاش است زمینه را برای حذف محدودیت سنی و ایجاد شرایط لازم برای ادامه حکومت وی فراهم آورد. منتقدان همچنین حزب حاکم را به محدود کردن آزادی های سیاسی و آزادی رسانه ها متهم می کنند.

در این زمینه «فرانسوا لونسنی فال» (Francois Lounceny Fall) فرستاده ویژه سازمان ملل متحد به منطقه مرکز آفریقا معتقد است: تنش های سیاسی مداوم در برخی کشورهای منطقه آفریقا، عمدتا ناشی از روند انتخابات است که مانعی جدی در مسیر رسیدن به صلح در این منطقه محسوب می شود.

تغییر قانون اساسی و برداشتن محدودیت های سنی و دوره ای برای ریاست جمهوری دو راهکار اصلی بسیاری از رهبران آفریقا برای باقی ماندن بر سر قدرت در سال های اخیر بوده است. این موضوع در بسیاری از کشورها ی این قاره به رو در رویی مخالفان، بی ثباتی و نا امنی و یا شکل گیری حکومت های دیکتاتوری انجامیده است. اگرچه احزاب در بسیاری از این کشورها برای استقرار دموکراسی و نهادینه شدن آن در آفریقا در تلاش اند اما ارعاب و تهدید و بازداشت مخالفان از سوی حزب حاکم از سویی و ناهماهنگی و همراهی نکردن احزاب مخالف با یکدیگر، از سوی دیگر، سبب شده است که آنها نتوانند در مبارزات خود به موفقیت دست یابند.

در این زمینه «دلامینی زوما» (Dlamini zuma) رئیس پیشین کمیسیون اتحادیه آفریقا ضمن هشدار به دولتمردان آفریقا، آنان را به تقویت دموکراسی و رعایت حقوق بشر فراخواند و تاکید کرد: فقدان اعتماد میان دستگاه‌های سیاسی و شهروندان، قاره آفریقا را با مشکلات زیادی روبه رو کرده است.

در شرایطی که بسیاری از کشورهای آفریقا با افزایش فعالیت های گروه های تروریستی با خطر ناامنی و بی ثباتی و نیز مشکلات متعدد اقتصادی و اجتماعی مواجه اند، افزایش اختلافات و درگیری های داخلی می تواند شرایط را بیش از پیش برای ساکنان این قاره سخت کند. 113/112

نویسنده: آتوسا دینیاریان

بیشتر بخوانید:

توصیه رئیس پارلمان اوگاندا به کشورهای عضو ایگاد

یوری موسونی» رئیس جمهوری کنونی اوگاندا»