تهران- ایران پرس: در پی نامه دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری رییس جمهور به رهبر انقلاب درباره ضرورت حمایت سه قوه از شرکت‌های خلاق، روز دوشنبه دستور مقام معظم رهبری خطاب به رئیس جمهور در این رابطه منتشر شد.

ستاری در نامه به رهبر انقلاب ضمن برشمردن اهمیت توسعه شرکت های خلاق در کنار شرکت های دانش بنیان،‌ خاطرنشان کرده که همسو شدن سه قوه و نهادهای حاکمیت در جهت توسعه صنایع خلاق ضروری است.

رهبر انقلاب نیز در هامش این نامه مرقوم کردند: «به مسئولان ذیربط در این باره تأکید شود.»

به گفته معاون علمی و فناوری رئیس جمهور،‌ هم اکنون ۷۰ خانه خلاق و نوآوری تأسیس و ۱۵۳۰ شرکت خلاق در حوزه‌های مختلف صنایع خلاق نیز تشکیل شده است.

خانه خلاق و نوآوری چیست؟

خانه های خلاق و نوآوری به عنوان پلتفرم و یکی از هسته های مهم در جهت تسهیل فرایند تجاری سازی ایده و طرح های خلاقانه و نوآورانه، ارائه راه حل های فناورانه و نوآورانه در عرصه صنایع فرهنگی و خلاق و همچنین شبکه سازی فعالان زیست بوم اقتصاد خلاق و صنایع فرهنگی کشور است که برنامه آن توسط معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری طرح ریزی و توسط ستاد فناوری های نرم و توسعه صنایع خلاق و دبیرخانه برنامه توسعه زیست بوم شرکت های خلاق در مرحله اجرایی قرار گرفت.

برنامه خانه خلاق و نوآوری شامل موارد زیر است:

ارائه خدمات زیرساخت و استقرار

شبکه سازی فعالین حوزه مورد حمایت

ارائه آموزش های تخصصی و تجاری سازی

ارائه خدمات منتوری

ارائه سرمایه بذری

جذب سرمایه گذار و سرمایه گذاری

آموزش عملی و حل مسئله برای توسعه طرح و شرکت‌های نوپا برای راه‌اندازی کسب‌وکارهای خلاق

ارائه خدمات کارگاهی و نمونه سازی

خانه های خلاق و نوآوری ایران

 

خانه های خلاق و نوآوری به عنوان یکی از هسته های مهم کمک به تسهیل و تسریع ایده و طرح های خلاقانه، نوآورانه و تیم های آنها برای ایجاد کسب و کار و تجاری سازی محصولاتشان به شمار می روند که برنامه آن توسط معاونت علمی و فناوری  ریاست جمهوری طرح ریزی و در مرحله اجرایی قرار گرفت.

شرکتهای خلاق همانند شرکتهای دانش بنیان، اهمیت شایان توجهی در رشد اقتصادی و جهت  دهی به مسیر آینده توسعه اجتماعی و فرهنگی و اشتغال زایی و کارآفرینی جوامع انسانی دارند.

برای اثبات اثرگذاری اقتصادی فناوری‎های نرم و صنایع خلاق و فرهنگی، صرفاً به ذکر این گزاره بسنده می‎کنیم که در حال حاضر گردش مالی صنایع خلاق در جهان حدود 2700 میلیارد دلار برآورد شده و بیش از 50 میلیون نفر اشتغال مستقیم ایجاد نموده است.

با توجه به تعیین فناوری های نرم و فرهنگی به عنوان اولویت بند "الف" در نقشه جامع علمی کشور، ستاد فناوری-های نرم و توسعه صنایع خلاق ذیل معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری راه اندازی شده است. 

خانه های خلاق و نوآوری، بعنوان پلتفرم اصلی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، مسئول تحقق زیست بوم فناوریهای فرهنگی و صنایع خلاق در کشور هستند.

این امر از طریق سیاستگذاری، تسهیل گری و حمایت از شکل گیری شرکتهای خلاق و نوآور از طریق کمک به ایجاد زیرساخت، تسهیلات مالی، مشاوره، توامندسازی و حمایت های معنوی در توسعه محصول و بازار فناوریهای نرم و صنایع خلاق است.

با توجه به اهمیت صنایع خلاق و فرهنگی در جهان و ظرفیت اشتغال زایی و درآمدزایی بالای این صنعت در کشور و تأثیر آن در زنجیره ارزش دیگر صنایع، معاونت علمی و فناوری حمایت‎های مادی و معنوی خود از شرکت‎های خلاق را در قالب تسهیلات مالی و غیرمادی به صورت مستقیم و غیرمستقیم تدوین و ارائه نموده است.

از آنجایی که تکمیل ظرفیت زنجیره ارزش صنایع خلاق نیاز به همکاری سازمان‎ها و نهادها دارد، بخشی از تلاش این معاونت در تجاری سازی فناوری‎ها علاوه بر انجام وظایف و مأموریت های خود در حمایت از شرکت‎های دانش بنیان، تدوین ساز و کار حمایتی مشخص برای این حوزه بوده است.

بخش عمده‎ای از فعالیت‎های صورت گرفته افزون بر تأمین زیرساخت‎های لازم جهت توسعه شرکت‎ها معطوف به حمایت از شرکت ها و کسب و کارهای خلاق گردیده که توسعه محصولات فرهنگی، توسعه بازار و صادارت صنایع خلاق وجه تمایز آنها بوده است.

در چارچوب این برنامه، تاکنون 1500 شرکت خلاق احراز صلاحیت گردیده و مشمول حمایت های تسهیلات مالی، سیدمانی، مشاوره‎ای و منتورینگ معاونت علمی شده‎ اند که نتایج مؤثری در رسوخ و ارتقاء سطح فناوری و رشد حوزه‎های گوناکون فناوری در پیوند با شرکت های دانش بنیان مانند بهره ‎وری از فناوری‎های VR وAR -، هوش مصنوعی و کسب وکارهای دیجیتال، انیمیشن و سینما، گردشگری و میراث فرهنگی داشته و در پیامد آن، امکان اشتغال زایی معنی دار نسل جوان و تحصیلکرده در حوزه های فرهنگی و هنری و علوم انسانی و اجتماعی را فراهم آورده است. 

برای حمایت از توسعه زیرساخت شرکت های خلاق، حدود70 خانه خلاق و نوآوری در کشور شکل گرفته اند که در آن خدمات شتابدهی، مشاوره، مونتورینگ، توسعه بازار و توسعه محصول و سرمایه گذاری از ایده تا محصول را ارائه می دهند، شایان ذکر است جهت مدیریت منابع مالی معاونت، در فاز اول سعی شده است که توجه به زیر ساخت های حمایتی در اولویت قرار گیرد و بعد از ابلاغ سند ملی توسعه فناوری های فرهنگی و نرم و رسیدن تعداد شرکت های خلاق به شمار قابل قبول، تنظیم گری، قانونگذاری و حمایت مستقیم در فاز دوم، برنامه ریزی و پیگیری شود.

<a href="https://farsi.iranpress.com/iran-i206423-%D9%BE%D8%B1%D9%88%DA%98%D9%87_%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87_%D8%A8_%D9%81%D8%B1%D8%B5%D8%AA_%D9%87%D8%A7%DB%8C_%D8%B4%D8%BA%D9%84%DB%8C_%D8%B1%D8%A7_%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C_%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%B9%D8%AF%D8%A
<a href="https://farsi.iranpress.com/iran-i206423-%D9%BE%D8%B1%D9%88%DA%98%D9%87_%D8%AE%D8%A7%D9%86%D9%87_%D8%A8_%D9%81%D8%B1%D8%B5%D8%AA_%D9%87%D8%A7%DB%8C_%D8%B4%D8%BA%D9%84%DB%8C_%D8%B1%D8%A7_%D8%A8%D8%B1%D8%A7%DB%8C_%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D8%B9%D8%AF%D8%A