در جدیدترین تنش در روابط دو جانبه اظهارات سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه موجب جنجال جدیدی در روابط مسکو و تل آویو و موضع گیری تند مقامات صهیونیست شده است.
سرگئی لاوروف در مصاحبه با یک شبکه ایتالیایی و در پاسخ به این سوال که چطور روسیه ادعا میکند در اوکراین به دنبال «نازیزدایی» است در حالی که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین خود یک یهودی است گفت : استدلال ولودیمیر زلنسکی این است که چطور نازیسم میتواند در اوکراین حضور داشته باشد، در حالی که خود او یهودی است؟وی با به چالش کشیدن این استدلال اظهار داشت: «ممکن است من اشتباه کنم اما هیتلر هم خون یهودی در بدن داشت.»
«نفتالی بنت» نخست وزیر رژیم صهیونیستی اظهارات لاوروف، را در مورد اینکه هیتلر یهودی بود، «بسیار خطرناک» ،خلاف واقعیت و غیرقابل قبول خواند.وی افزود: هدف از مطرح کردن چنین اظهاراتی، صرفا انتقاد از یهودیان و متهم کردن آنان به ارتکاب جنایات فجیعی است که در طول تاریخ علیه آنها انجام شده است.
در همین راستا «یائیر لاپید» وزیر امور خارجه اسرائیل نیز روز دوشنبه به شدت از سرگئی لاوروف همتای روس خود به دلیل طرح این اظهارات و گفتن اینکه هیتلر خون یهودی در بدن داشته انتقاد کرد.
لاپید همچنین ضمن اشاره به احضار سفیر روسیه به نشانه اعتراض اسرائیل و نیز درخواست برای ادای توضیحات در این خصوص، اظهارات لاوروف را غیرقابل بخشش و شرمآور توصیف کرد.دیگر مقامهای رژیم صهیونیستی و رهبران جامعه یهودیان هم با لحنی تند از اظهارات لاوروف انتقاد کردهاند.
به نظر می رسد که هدف از اظهارات لاوروف نوعی اعتراض و در عین حال هشدار به رژیم صهیونیستی از جانب مسکو به دلیل تبدیل تدریجی موضع آن در قبال جنگ اوکراین از بی طرفی و دعوت طرفین درگیر به حل و فصل سیاسی این درگیری ، به هواداری از بلوک غرب و حتی آمادگی برای ارسال کمکهای تسلیحاتی به اوکراین است که آشکارا موضع و اقدامی خصمانه علیه روسیه تلقی می شود.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین پایان ماه مارس طی سخنانی در جمع اعضای منتخب پارلمان رژیم صهونیستی از تلآویو خواسته بود با حمایت از اوکراین در برابر روسیه «دست به انتخاب» در موضع میانه خود بزند و به اوکراین کمکهای تسلیحاتی ارسال کند.
مقامات اسرائیلی ادعا می کنند که پیش تر تجهیزات حفاظتی در اختیار اوکراین قرار داده اند اما اخیرا به این کشور کمک تسلیحاتی نکردهاند.به رغم این ادعا اما برخی شواهد نشان می دهد که تل آویو با توجه به تحولات چند ماهه اخیر و تشدید اقدامات بلوک غرب به سرکردگی آمریکا علیه روسیه دست به نوعی به اصطلاح انتخاب تاریخی زده و همراهی با غرب علیه روسیه را برگزیده است.
این امر به ویژه در موضع گیری یائیر لاپید وزیر خارجه رژیم صهیونیستی با متهم کردن روسیه به ارتکاب جنایت جنگی در اوکراین تبلور یافته است .
موضع گیری لاپید آنهم در مساله بسیار حساسی یعنی وارد کردن اتهام ارتکاب جنایت جنگی به روسیه در اوکراین عملا موجب تنش آفرینی و سردی بی سابقه در روابط مسکو و تل آویو شده است و موضع گیری اخیر لاوروف نیز درواقع واکنشی از جانب مسکو به این اتهام زنی وزیر خارجه اسرائیل محسوب می شود.
چرخش تدریجی موضع اسرائیل در قبال جنگ اوکراین برای روسیه که همواره بر این گمان بود که روابط ممتازی با تل آویو دارد و همواره از سران اسرائیلی به گرمی استقبال می کرد بسیار گران آمده است.
به همین دلیل می توان پیش بینی کرد که مسکو تجدید نظری اساسی در باره ماهیت و کیفیت روابط با رژیم صهیونیستی صورت داده و موضع جدیدی در قبال اقدامات رژیم صهیونیستی در مسائلی مانند نحوه برخورد تل آویو با فلسطینی ها و نیز حملات مکرر علیه سوریه اتخاذ نماید.
«عبد الباری عطوان» تحلیلگر عرب می گوید: اغراق نیست اگر بیش از یک بار بگوییم که اسرائیل یکی از اصلی ترین بازندگان در بحران اوکراین خواهد بود و این موضوع نه فقط درزمینه روابطش با روسیه ، بلکه از این جهت هم خواهد بود که این بحران ممکن است آغاز پایان دوران هژمونی آمریکایی باشد که آن را در دامن خود پرورده است.
نویسنده: سيدرضا مير طاهر
112
بیشتر بخوانید:
ادامه تنش بین تلآویو و مسکو؛ سفیر روسیه در فلسطین اشغالی احضار شد