صربستان همواره از حمایت های روسیه در ابعاد مختلف به ویژه انرژی و نظامی و تسلیحاتی برخوردار بوده و سران دو کشور دیدارهای متعددی به منظور تبادل نظر و گسترش همکاری های دو جانبه انجام می دهند.
در این راستا «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهوری روسیه روز سه شنبه در کرملین با «الکساندر ووچیچ» Aleksandar Vučić همتای صربستانی خود دیدار وگفتوگو کرد.
محور اصلی مذاکرات سران دو کشور، همکاریهای اقتصادی دوجانبه و همچنین اوضاع بالکان غربی بود.
رئیس جمهوری صربستان از پوتین به دلیل موضع وی مبنی بر لزوم رعایت حقوق بین الملل در بالکان غربی قدردانی کرد.
روسیه از موضع دولت بلگراد درباره منطقه جدایی طلب کوزوو حمایت کرده و استقلال آن را به رسمیت نشناخته است.
ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه معتقد است که مساله کوزوو بایستی از طریق مذاکره وبر اساس گفتگوهای بلگراد و پریشتینا حل و فصل شود.
اوضاع در مناطق مرزی صربستان و کوزوو در روزهای پایانی سپتامبر 2018 وخیم شده و علت آن حضور بیش از صد نیروی نظامی ویژه در در مناطق مرزی صربستان در شمال کوزوو است که براساس توافقات بین المللی ممنوع اعلام شده است.
در این زمینه رئیس جمهوری صربستان به نیروهای مسلح این کشور دستور داد تا در آمادگی کامل نظامی قرار بگیرند و همچنین اعتراض رسمی خود درباره این اقدام را به دبیرکل ناتو ابلاغ نمود.
به گفته ووچیچ؛ صربستان همه روزه با تحریکات زیادی مواجه است و برغم تلاش مقامات بلگراد برای دستیابی به سازش و حمایت از صلح و ثبات منطقه، مشکلات مرتبط با کوزوو همچنان حل نشده باقی مانده و حتی این اواخر تشدید شده است.
روسیه از تدارک کنندگان اصلی گاز برای صربستان محسوب شده و پوتین بر افزایش صادرات گاز روسیه به صربستان تاکید کرده است. مسکو و بلگراد دارای روابط دیرینه نظامی و امنیتی و تسلیحاتی هستند.
مبادلات بازرگانی بین دو کشور نسبت به سال گذشته، 20 درصد افزایش یافته و همچنین میزان سرمایه گذاری روسیه در اقتصاد صربستان به چهار میلیارد دلار رسیده است. با این حال صربستان درصدد ایجاد روابط متعادل با آمریکا، اروپا، روسیه و چین است. بلگراد تلاش می کند تا تعادل بین غرب و شرق را در زمینه سیاست خارجی حفظ کند و به همین دلیل منتقد سر سخت رویکرد آمریکا درقبال سیاست خارجی این کشور است.
ایویچا داچیچ Ivica Dačić وزیر خارجه صربستان در واکنش به درخواست واشنگتن درباره کاهش روابط با روسیه اعلام کرد: بلگراد رویکردی را که بیشترین سود را برایش داشته باشد در پیش خواهد گرفت.
رئیس جمهوری صربستان بارها تاکید کرده است صربستان، روسیه را تحریم نکرده و نخواهد کرد.موضع بلگراد حفظ بی طرفی در مناقشه کنونی بین روسیه و غرب است.
بدین ترتیب با اینکه صربستان درمورد پیوستن به کشورهای غربی تحریم کننده روسیه، تحت فشارهای سیاسی قرار دارد، اما بلگراد با توجه به روابط سنتی با مسکو، تحت هیچ شرایطی حاضر به تحریم روسیه ویا کاهش روابط با آن به ویزه در زمینه نظامی و تسلیحاتی و انرژی نیست.
ووچیچ با تاکید بر بی طرفی نظامی صربستان می گوید: ظاهرا این جمهوری تنها کشور در منطقه غرب بالکان است که چنین قصدی دارد و تحریکات در منطقه افزایش یافته است.
به رغم پیوندهای نزدیک صربستان با روسیه بویژه در ابعاد دفاعی و نظامی و نیز پیوندهای دیرینه تاریخی، فرهنگی و مذهبی با توجه به اسلاو بودن و مسیحی ارتدوکس بودن هر دو کشور ، اما با توجه به تحولات جدید و واقعیات بیرونی ، مقامات صرب به این جمع بندی رسیده اند که باید آینده کشور خود را در همگرایی با اتحادیه اروپا و پیوستن آن تعریف کنند، بدون اینکه بلگراد بخواهد تا به عضویت ناتو درآید.
141/110
نویسنده: سید رضا میرطاهر
بیشتر بخوانید:
دورخیر صربستان برای تقویت توان دفاعی خود به کمک روسیه
صربستان: دیپلمات های روس را اخراج نخواهیم کرد