ایران پرس- توسعه مناسبات ایران و همسایگان  در چارچوب منافع ملی  و منطقه ای حائز اهمیت است 

رییس جمهوری اسلامی ایران، پس از امضای 8 سند همکاری میان ایران و جمهوری آذربایجان در باکو، در نشستی خبری، با بیان اینکه ایران و جمهوری آذربایجان در دریای خزر، منافع مشترک فراوانی دارند، اظهار کرد: باید با همکاری‌های مشترک علمی، اقتصادی، فنی، تجاری، کشتیرانی، ماهیگیری و توریستی از ظرفیت‌های دریای خزر استفاده کرد. 

«الهام علی اف» رئیس جمهوری آذربایجان نیز، فعالیتهای مشترک ایران و جمهوری آذربایجان در طرح هایی همانند انرژی در دریای خزر و راه آهن رشت – آستارا  را  مهم و کلیدی دانست.

دیدگاه رهبری درباره روابط ایران و جمهوری آذربایجان 

«حضرت آیت‌الله خامنه‌ای» رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار سال گذشته «الهام علی‌اف» رئیس‌ جمهوری آذربایجان در  تهران/ 1نوامبر 2017/با اشاره به پیوندهای عمیق دو کشور و لزوم افزایش همکاری‌ها گفتند: ایران و جمهوری آذربایجان، باید با اراده و انگیزه مضاعف، روابط و همکاری‌ها را در بخش‌های مختلف گسترش دهند.

توسعه مناسبات ایران و  جمهوری آذربایجان  در چارچوب منافع ملی  و منطقه ای دو کشوراز سه جنبه  حائز اهمیت است :

جنبه نخست ؛ سودمند بودن این روابط  برای  کشورهای همسایه شمالی است.

جنبه  دوم؛ اهمیت این مناسبات؛ تاکید بر همکاری  برای مقابله با  چالش های امنیتی و مقابله با تهدید های تروریستی است.

اما جنبه  سوم در تحلیل اهمیت این  سفر،  تقویت  همکاری های منطقه ای حول محور طرح «کریدور شمال-جنوب» است.

این پروژه  سبب تقویت روابط ایران با کشورهای حوزه قفقاز جنوبی می شود؛ روابطی که در جهت  حفظ منافع ملت های منطقه وصلح و امنیت جمعی است.

رئیس جمهوری ایران  درهمین  چارچوب با تأکید بر اینکه مسأله قره‌باغ باید از طریق راه‌حل و گفت‌وگوی سیاسی حل و فصل شود، تصریح کرد : اراده ایران رابطه صمیمانه دولت‌ها و ملت‌های ایران و جمهوری آذربایجان در راستای منافع مشترک و منافع ملت‌های منطقه و جهان است.

«وفا قلی زاده» تحلیلگر امور سیاسی جمهوری آذربایجان با اشاره به مناسبات خوب دو کشور معتقد است آینده روشنی  پیش  رو روابط تهران و باکو قرار  دارد.

سفر رییس جمهوری اسلامی ایران به  عشق آباد و باکو در این راستا  قطعا آثار مثبتی بر گسترش مناسبات اقتصادی دارد و با امضای توافقنامه های همکاری و بهره برداری از پروژه های مشترک،  با سرعت بیشتری ادامه خواهد یافت .

 «افشار سلیمانی» سفیر اسبق ایران در جمهوری آذربایجان و پژوهشگر و تحلیلگر مسائل  منطقه می گوید :

«.. دولت‌های دو کشور باید نسبت به عواملی که سبب محدودیت مراودات  مردم دو کشور می‌شود حساس باشند و در خصوص رفع آنها اقدام نمایند وهر گونه عواملی را که موجب خدشه به اعتماد متقابل می‌شود از پیش رو بردارند.» 

به موازات دستاوردهای  اقتصادی این سفر ،مذاکرات و رایزنی های سیاسی رییس جمهوری اسلامی ایران  درعشق آباد و باکو نشان می دهد که  تقویت صلح و امنیت در منطقه  در اولویت این همکاری ها قراردارد.112/135 

نویسنده : نسرین خویی 

بیشتر بخوانید : 

آغاز مذاکرات دوجانبه رئیسان جمهوری ایران و ترکمنستان در عشق آباد + ویدئو

تهران و عشق‌آباد ۱۳ سند و یادداشت تفاهم همکاری امضا کردند