ایران پرس- «عمران خان» نخست وزیر پاکستان درنخستین روز ازسفر خود به آنکارا، با «رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه دیدار و درباره روابط دوجانبه ترکیه - پاکستان و مهمترین مسائل و تحولات منطقه ای و بین المللی رایزنی کرد.

«رجب طیب اردوغان» رییس جمهوری ترکیه و «عمران خان» نخست وزیر پاکستان همچنین در این دیدار برآمادگی دو کشور برای همکاری در چارچوب کمک به مذاکرات صلح افغانستان تاکید کردند.

ترکیه یکی از دوستان منطقه‌ای پاکستان قلمداد می شود. با توجه به عضویت دوکشور درسازمان همکاری اقتصادی (اکو)این امر از اهمیت زیادی درگسترش روابط دوکشور برخوردار است.

روابط سیاسی و تجاری مطلوبی میان ترکیه و پاکستان برقرار شده و ترکیه یکی از کشورهایی است که طرح‌های عمرانی و صنعتی نسبتا زیادی را درپاکستان دردست اجرا دارد. 

روابط ترکیه و پاکستان از زمان ریاست جمهوری «پرویز مشرف» رییس جمهوری اسبق این کشور گسترش یافته است. پرویز مشرف در جریان سفر به ترکیه ادعا کرده بود که،

«اسلام آباد قصد دارد الگوی سیاسی ترکیه را درپاکستان اجرا کند».

از زمان روند رو به رشد روابط سیاسی و نظامی ترکیه و پاکستان ، دوکشور شاهد تقویت همکاری‌های متقابل بوده‌اند.

این درحالی است که، بخش اعظم همکاری‌های آنکارا - اسلام آباد در زمینه های انتقال دانش فنی و همکاری‌های نظامی متمرکز است.

طی چندسال گذشته ترکیه به یک شریک اصلی درتوسعه بخش نظامی پاکستان تبدیل شد و پاکستان نخستین خریدار هلیکوپترهای جنگی ساخت ترکیه بود.

در آستانه سفر عمران خان به ترکیه، پاکستان تمامی مجموعه‌های وابسته به گروه فتح الله گولن از جمله مدارس موسوم به «پاک - ترک» را تروریستی اعلام و فعالیت آن‌ها را ممنوع‌ کرد.

درمقابل، رسانه‌های ترکیه این اقدام پاکستان را تاریخی خوانده و آن را نشانه دوستی اسلام آباد- آنکارا قلمداد کردند. کارشناسان می گویند، پاکستان گروه گولن را تروریستی اعلام کرد تا بتواند نظر رئیس جمهوری ترکیه را برای جلب کمک‌های مالی، بیش ازپیش جلب کند.

به هر حال، باید گفت: تمامی این عوامل موجب شده است که، میان ترکیه و پاکستان روابط بسیار خوبی برقرار شود و احتمال این که حجم تجارت دوکشور با سفر«عمران خان» نخست وزیر پاکستان و هیات همراه افزایش پیدا کند، بسیار زیاد است.

«محمد شوکت» کارشناس مسائل سیاسی پاکستان: «ترکیه و پاکستان از سابقه ارتباط طولانی اقتصادی و سیاسی بهرهمند هستند. سابقه ای که آنها را در طول زمان به یکدیگر پیوند داده است و دوبازیگر توانسته‌اند روند همکاری‌های اقتصادی و سیاسی خود را در طول زمان ثابت نگه داشته اند. اما اکنون شاهد آغاز روند جدیدی از همکاری‌ها میان دو کشور هستیم.»

شکی نیست که، مقام های ترکیه تلاش می کنند از طریق پاکستان در امور افغانستان مشارکت و مداخله داشته باشند. در واقع ، ترکیه تلاش می کند از طریق پاکستان ، در امور افغانستان نقش فعالی ایفا کند.

درعین حال ، عمران خان که درمیدان بازی «زلمای خلیل زاد» سفیر اسبق آمریکا در امور افغانستان و نماینده آمریکا درامور این کشور به منظور برقراری صلح افغانستان بازی می کند، تلاش مضاعفی به کار گرفته است تا نظر ترکیه را نیز جلب نماید. باید گفت: با وجود آن که ، ترکیه بر بخش هایی از ترک زبان‌های افغانستان نفوذ دارد، اما این نفوذ تعیین کننده نیست و پاکستان نیز نمی تواند در این زمینه، بر نقش ترکیه در افغانستان حساب باز کند.

نویسنده: محمد علی طالبی

141/118

بیشتر بخوانید:

فروش تجهیزات ساخت ترکیه به پاکستان

سفر وزیر امور خارجه ترکیه به پاکستان / تحلیل