قطر که با دیپلماسی موفق توانسته با بحران بهوجود آمده توسط عربستان و متحدانش علیه خود مقابله کند، در تلاش است تا از دامی نیز که آنان با نقض حریم هوایی آن کشور برایش گذاشتهاند به سلامت عبور کند.
پایگاه روزنامه الشرق قطر در گزارشی نوشت ورود جنگندههای وابسته به بحرین و امارات در چند ماه گذشته به حریم هوایی قطر تلاش جدیدی از سوی کشورهای محاصره کننده با هدف تشدید میزان تنشها میان این کشورها و دادن رنگ و بوی نظامی به این اختلافات بوده است که با درایت قطر و برخورد منطقی و قانونی و بدور از رفتارهای احساسی، این توطئه عربستان و متحدانش علیه قطر نیز عقیم ماند.
با وجود اینکه نقض حریم هوایی قطر از سوی هواپیماهای بحرینی و اماراتی، به منزله نقض حاکمیت این کشور به شمار میرود اما دوحه برای تعامل با این موضوع با مراجعه به جامعه بینالملل از این اقدام بحرین و امارات به سازمان ملل شکایت کرده است. ضمن آنکه قطر درچارچوب قانونی نیز به بحرین و امارات درخصوص ادامه این رفتارهای خصمانه هشدار داده است.
ناظران و تحلیلگران اقدام امارات و بحرین را در راستای تحرکات آنان برای سوق دادن قطر به سمت خصومتی نظامی قلمداد کردند که عربستان در پس آن توطئه قرار دارد. بیتردید اقدامات بحرین و امارات در نقض حریم هوایی قطر اقدامی تحریکآمیز و به منزله نقض حاکمیت قطر به شمار میرود و قطر بر اساس قوانین و مقررات بینالمللی حق پاسخ به اقدام بحرین و امارات در نقض حریم هوایی خود را دارد.
اما قطر با مهارت و تجربه بیشتر در این زمینه تعامل کرده و رفتاری حرفهای را در پیش گرفت تا فرصت را از منامه و ابوظبی بگیرد. قطر به گونهای رفتار کرد که جامعه بینالملل و شورای امنیت سازمان ملل هر گونه پاسخ آن کشور به هرنوع تعرض به حاکمیت قطر از سوی کشورهای محاصره کننده را موجه بدانند و در ضمن چهره عربستان و متحدانش به عنوان رژیمهای متجاوز در منطقه بیشتر نمایان شود.
عربستان و همپیمانانش از پنجم ژوئن 2017 به دلیل همسو نبودن دوحه با جریان عربی به رهبری ریاض، قطر را به حمایت از تروریسم متهم و روابط دیپلماتیک خود را با دوحه قطع کردند. عربستان، امارات، مصر و بحرین همچنین علاوه بر اعمال تحریم، مرزهای زمینی - دریایی و هوایی شان را به روی قطر بستند.
روزنامه الوطن قطر ضمن انتقاد از مقامات بحرین در نقض حریم هوایی قطر با برشمردن مواردی از اقدامات خصمانه منامه ضد دوحه، ریشه چنین اقداماتی را ناکامی حاکمان بحرین در اداره بحرانهای داخلی این کشور و دنبالهروی تحقیرآمیز منامه از سیاستهای ریاض ارزیابی کرد.
محاصره قطر توسط عربستان سعودی و متحدانش و نقض حاکمیت این کشور و اقدامات تحریک آمیز نظامی علیه آن مغایر با بند 4 ماده 2 منشور سازمان ملل متّحد نیزاست. در بند 4 ماده 2 منشور ملل متحد آمده است: «کلیه اعضا در روابط بین المللى خود از تهدید به زور یا استفاده از آن علیه تمامیت ارضى و استقلال سیاسى هر کشورى یا از هر روش دیگرى که با مقاصد سازمان ملل متّحد مباینت داشته باشد، خوددارى خواهند کرد.»
به این ترتیب اقداماتی نظیر محاصره قطر و تعرض جنگندههای عربستان و متحدانش به حریم هوایی این کشور مصداق بارز تهدید به زور محسوب میشود که برخورد جدی جامعه جهانی با چنین رفتاری ضروری است. 113/120
نویسنده: بیژن نجفی
بیشتربخوانید:
قطر از بحرین به شورای امنیت سازمان ملل شکایت کرد
تقویت مناسبات دوحه با شرق آسیا؛ ناکامی عربستان در انزوای قطر/ تحلیل