غلامعلی خوشرو روز پنجشنبه در نشست مجمععمومی سازمان ملل با موضوع گزارش دیوان بینالمللی دادگستری به مجمععمومی، گفت: قطعنامه 2231 شورای امنیت بر لزوم تسهیل و توسعه ارتباطات اقتصادی و تجاری با ایران تاکید میکند و از همه دولتهای عضو سازمان ملل خواسته است که برجام را اجرا کنند.
درپی خروج آمریکا از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) و بازگشت تحریمهای هستهای این کشور ضد ایران، تهران از واشنگتن نزد دیوان بینالمللی دادگستری شکایت کرد. این دیوان سوم اکتبر 2018 با اعلام این که صلاحیت رسیدگی به شکایت ایران از آمریکا را به سبب نقض عهدنامه مودت و روابط اقتصادی، حقوق کنسولی سال 1955 بین دو کشور دارد، برای لغو تحریمهای دارویی، غذایی و هوایی آمریکا ضد ملت ایران، قرار الزامآوری صادر کرد.
بر اساس قرار دیوان بینالمللی دادگستری، آمریکا ملزم به تعهدهای خود درچارچوب عهدنامه مودت است و باید از اقدامات محدود کننده ضد جمهوری اسلامی ایران خودداری کند. تداوم یکجانبهگرایی و بیتوجهی آمریکا به رای دیوان بینالمللی دادگستری، میتواند دارای آثار مخرب بر سلامتی و زندگی مردم ایران داشته باشد.
بهعبارتی در قرار اجماعی دیوان بینالمللی دادگستری تصریح شده، تحریمهای یکجانبه آمریکا ضد مردم ایران غیرقانونی است. بیتوجهی دولت کنونی آمریکا به تصمیم اجماعی دیوان بینالمللی دادگستری مستوجب مسئولیت بینالمللی است و هر کشوری هم با آمریکا در تحریم ملت ایران همراهی کند، به منزله کمک به دولت خاطی «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا محسوب خواهد شد.
درهمین زمینه، «علیرضا جهانگیری» سفیر جمهوری اسلامی ایران در هلند گفت: قرار دیوان بینالمللی دادگستری علاوه بر آمریکا برای همه کشورها لازم الاجراست و آمریکا و بقیه کشورهای جهان باید از ایجاد محدودیتها خودداری کنند. آمریکا علاوه بر اینکه به قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل برای اجرای برجام پایبند نیست، حتی دیگر کشورها را بهسبب اجرا و پایبندی به این قطعنامه قانونی و الزامآور تهدید و تنبیه میکند. این اقدام دولت کنونی آمریکا نقض آشکار منشور ملل متحد و دخالت در امور داخلی دیگر کشورهاست.درچنین شرایطی، از کشورهای عضو سازمان ملل انتظار میرود با اعتماد و توجه به پشتوانه قرار دیوان بینالمللی دادگستری با دولت قانونشکن و قانونگریز آمریکا در تحریم ملت ایران همراه نشوند تا عرصه بر یکجانبهگرایی زورگویانه این کشور بیش از پیش محدود شود.
البته دراین چارچوب، کشورهای مختلفی اعلام کردند با تحریمهای یکجانبه آمریکا ضد ایران همراهی نخواهند کرد و انتظار است دامنه این فرایند گسترده شود تا آمریکا بیش از پیش در انزوا قرار گیرد. درهمین زمینه، «ماریا زاخارووا» Maria Zakharova سخنگوی وزارت امورخارجه روسیه روز پنجشنبه بار دیگر بر موضع اصولی این کشور مبنی برغیرقانونی بودن تحریمهای یکجانبه آمریکا تاکید کرد و گفت: همکاری روسیه و ایران در عرصه انرژی، بهطور سنتی یکی از موضوعات کلیدی در دستور کار همکاریهای اقتصادی دو کشور است.
«مولود چاووش اوغلو» وزیرامورخارجه ترکیه هم با بیان اینکه آمریکا همواره بدون توجه به نظر مراجع بینالمللی و دیگر دولتها به تحریم کشورها اقدام میکند، گفت: تحریمهای آمریکا ضد ایران، تصمیم شورای امنیت سازمان ملل متحد نیست و به شکل یکجانبه اتخاذ شده است. همراه نشدن کشورها با سیاست یکجانبه آمریکا، نه فقط اجرای اصول مندرج در مشنور ملل متحد است، بلکه جهان را از هرج و مرج نجات خواهد داد. علاوه بر این، احترام کشورها به قانون این پیام را به آمریکا مخابره خواهد کرد که تخطی از آن از جمله قرار دیوان بینالمللی دادگستری بهنفع ایران، مستوجب مسئولیت بینالمللی بوده و دارای پیامدهای حقوقی است. 113/118
نویسنده : علی کرمی
بیشتر بخوانید:
گزارش: شکایت دادگاه لاهه از امریکا به سازمان ملل!
ایران جامعه جهانی را به اجرای رای دادگاه لاهه فرا خواند+ ویدئو
خوشرو: جهان از حیثیت خود در برابر آمریکا دفاع کند