ایران پرس- «هایکو ماس»، وزیر امور خارجه آلمان روز چهارشنبه به آنکارا سفر و با «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری و «مولود چاووش‌اوغلو» وزیر خارجه ترکیه دیدار و گفت وگو کرد.

«هایکو ماس» پیش از سفر به‌ترکیه در جمع خبرنگاران گفت: هدف از این سفر، بهبود روابط دوجانبه آلمان و ترکیه است؛ این دیدار برای ترکیه هم از اهمیت برخوردار است و سبب ترمیم مناسبات آنکارا با متحدان اروپایی ترکیه می‌شود.

وزیر خارجه آلمان اظهار کرد: به لحاظ راهبردی، این به نفع آلمان است که با ترکیه، روابطی سازنده داشته باشد.

«هایکو ماس»، وزیر خارجه آلمان پیشتر تاکید کرده بود: ترکیه تنها یک همسایه بزرگ نیست، بلکه شریکی مهم برای آلمان نیز هست.

سال گذشته، رجب طیب اردوغان، پس از آنکه آلمان، اجازه نداد وزیر کشور ترکیه در تجمع انتخاباتی در آلمان، سخنرانی کند، برلین را نازی خطاب کرد. روابط آلمان و ترکیه به ویژه پس از بازداشت چند شهروند آلمانی‌تبار در ترکیه تیره شده بود.

روابط آلمان و ترکیه تا پیش از تیره شدن بیانگر روابط مشترک و سازنده و همچنین روابط چشم گیر اقتصادی بوده است. از سوی دیگر آلمان خانه حدود 4 میلیون مهاجر ترک نیز هست که در حدود 5 درصد از جمعیت آلمان را تشکیل داده و تاثیر چشم گیری در سیاست های این کشور دارند.

در کنار تاریخچه روابط میان دو کشور و جمعیت ترک های ساکن آلمان، این حقیقت در تغییر مواضع آلمان موثر بوده است که آنها انتظار داشتند اردوغان انتخابات ریاست جمهوری ترکیه را به رقبای خود واگذار کند. پیروزی اردوغان در انتخابات آنها را متقاعد کرده است که برای مدتی طولانی نمی توانند به این متحد خود در ناتو پشت کنند.

همچنین با توجه به سیل مهاجرین خاورمیانه به سمت اروپا که در ترکیه به انتظار ورود خود نشسته اند، و آلمان مقصد وسوسه کننده ای برای آنها است، آلمانها ناگذیر هستند تا برسر سیاستهای مهاجرتی همکاری ترکیه را جلب کنند.

گابریل بازینسکا Gabriela Baczynska کارشناس مسائل اروپا در این زمینه مینویسد:" تا به حال پناهندگان بسیاری وارد اروپا شده اند و این مسئله برای کشورهای میزبان دردسرهای زیادی را ایجاد کرده است. اکنون کشورهای اروپایی با این پرسش رو به رو هستند که چگونه میخواهند این مقدار از پناهندگان را بپذیرند. "

به نظر می رسد ترکیه نیز خواهان این باشد تا راه حلی برای مسئله پناهندگان بیابد و در این بین بتواند امتیازات مناسبی را در مذاکره با شرکای اروپایی خود از جمله آلمان از آن خود کند. ترکیه نیز بیش از این توانایی پذیرش مهاجرین در خاک خود را ندارد و از انتهای سال گذشته میلادی نسبت به عدم پذیرش مهاجران سوری اقدام کرده است. از این رو بایستی گفت ترکیه و آلمان هردو نیازمند یک توافق مناسب برای گسترش همکاری های خود هستند، توافقی که بتواند از گزند «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا در امان باشد.

نویسنده: منوچهر شفیعی

117/112

بیشتر بخوانید:

سفر وزیر امور خارجه آلمان به ترکیه/ تحلیل