«حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران و «فواد حسین» وزیر امور خارجه عراق در این گفت وگوی تلفنی همچنین درباره برخی موضوعات مورد اهتمام مشترک در حوزه روابط دو جانبه از جمله روند گفت وگوهای تهران و ریاض تبادل نظر کردند.
وزیر امور خارجه عراق در این گفت و گوی تلفنی گفت: دولت عراق در اجلاس جده گفت وگوها و رایزنیهای لازم برای همکاری منطقهای را انجام داده است و کشورش همچنان به تلاشهای خود برای تقویت صلح و ثبات در منطقه ادامه خواهد داد.
قدردانی امیرعبداللهیان از تلاش عراق در پیشبرد گفت وگوهای منطقهای
نشستی با عنوان «امنیت و توسعه جده» روز شنبه با حضور "جو بایدن" رئیس جمهوری آمریکا و سران کشورهای عربستان سعودی، عراق، اردن، مصر، امارات، قطر، بحرین و ولیعهد کویت و معاون نخستوزیر عمان برگزار شد.
آمریکا از سال ها پیش برای تشکیل ائتلاف و اتحاد علیه ایران و همچنین ایجاد پیمانی شبیه پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) برای آنچه که تأمین امنیت در منطقه مینامد، تلاش می کند؛ به عنوان مثال، «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری پیشین آمریکا در سفر به عربستان سعودی در ماه می 2017، طرحی به نام «پیمان استراتژیک خاورمیانه» (MESA) را مطرح کرد که به گفته رسانه های غربی به دلیل مخالفت برخی کشورهای عربی همانند مصر، به نتیجه نرسید.
در واقع، تشکیل چنین ائتلاف هایی با موانع متعدد روبروست؛ تجربه کشورهای منطقه همانند عراق، لیبی، سوریه و افغانستان نشان داده است که حضور نظامی آمریکا فقط برای تامین منافع این کشور و حمایت از اهداف رژیم اشغالگر قدس صورت می گیرد و هیچگاه ثبات و امنیت را برای کشورهای منطقه به ارمغان نمی آورد.
در این حال، برخی کشورهای منطقه همانند مصر و اردن به صراحت اعلام کرده اند که به دنبال تنش با جمهوری اسلامی ایران نیستند؛ عربستان نیز که از کشورهای تاثیر گذار در جهان عرب محسوب می شود، خواهان بهبود روابط با ایران است. کشور عراق در یکسال گذشته میزبان پنج دور گفت و گو میان مقامات ایران و عربستان برای احیای روابط بوده است.
«مصطفی الکاظمی» نخست وزیرعراق اخیرا با اشاره به تأثیر مستقیم تفاهم کشورهای منطقه در بهبود شرایط عراق گفت: مذاکرات میان ریاض و تهران پیشرفت چشمگیری داشته است و اطمینان دارم که به زودی ایران و عربستان به تفاهم می رسند.
واقعیت این است که نیاز به همگرایی کشورهای منطقه که عمدتا کشورهای اسلامی هستند برای مقابله با تهدیدها و همچنین ایجاد فرصت های اقتصادی برای تامین منافع ملت ها، حائز اهمیت است؛ بر همین اساس، جمهوری اسلامی ایران همواره سیاست تامین امنیت جمعی و مشارکتی را به عنوان راهبرد اصلی خود در خلیج فارس مورد توجه قرار داده است و مداخله و هرگونه حضور نیروهای بیگانه را برخلاف منافع ملی و امنیت و ثبات منطقه میداند.
رویکرد امنیتی ایران با توجه به تحولات و تجارب سال های اخیر در منطقه دارای مؤلفه هایی است که در صورت توجه و اهتمام منطقه ای می تواند به شکل گیری امنیت پایدار منجر شود؛ خروج نیروهای خارجی از منطقه و همکاری و مشارکت بازیگران منطقه ای در نظام مشترک امنیتی، از جمله این مولفه ها محسوب می شود.
«سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری اسلامی ایران گفته است: ایران از ظرفیت ژئوپلتیک بالایی برخوردار است که زمینه تقویت همگرایی منطقهای و گسترش صلح و رفاه میان ملتهای منطقه از اقیانوس هند و خلیج فارس و دریای سیاه تا اروپا را فراهم میآورد.
نویسنده: حسن عقیقی
117