ایران پرس- واشنگتن در حال حاضر بر استفاده از ابزارهای اقتصادی علیه دولت ونزوئلا تمرکز کرده است و در عین حال تهدید به استفاده از قدرت نظامی می کند.

دولت «دونالد ترامپ» اقدامات متعددی را به منظور براندازی دولت چپگرای ونزوئلا و سرنگونی «نیکلاس مادورو» رئیس جمهور قانونی این کشور به اجرا درآورده است.

یکی دیگر از ابزارهای آمریکا علیه ونزوئلا، اجرای جنگ روانی و تبلیغاتی گسترده با هدف زیر سوال بردن مشروعیت نیکلاس مادورو و نیز متهم کردن سایر کشورها به حمایت سیاسی و نظامی از دولت چپگرای ونزوئلا است.

در این راستا، «میگلدیازکانل» رئیس‌جمهور کوبا اتهامات دولت واشنگتن در خصوص حضور نظامی این کشور در ونزوئلا را رد و آن را حمله به دو کشور مستقل توصیف کرد.

رئیس جمهور کوبا، اتهامات اخیر آمریکا را مبنی بر این که هاوانا به رئیس جمهور ونزوئلا با حضور نظامی در این کشور کمک می‌کند، بی اساس دانست.

کانل در اظهاراتی طعنه‌آمیز در توییتر نوشت: "آمریکا با داشتن نزدیک به 800 پایگاه نظامی و صد‌ها هزار نیروی نظامی در سراسر دنیا، کوبا را به حضور نظامی در ونزوئلا متهم می‌کند. این اتهامات حمله به دو کشور مستقل است."

دولت ترامپ ادعا می‌کند، هاوانا هزاران نیروی اطلاعاتی و امنیتی در ونزوئلا برای کمک به مادورو مستقر کرده است.

واشنگتن آشکارا تلاش می‌کند، مادورو را سرنگون کند. ونزوئلا ماههاست که با دخالت های آمریکا و اعمال تحریم از سوی این کشور با چالش های اقتصادی و اجتماعی و کمبود مواد غذایی، دارو و مایحتاج اولیه روبرو است.

خوان گوایدو رهبر مخالفان پس از مراسم تحلیف مادورو برای دوره دوم ریاست جمهوری، در کودتایی سیاسی در 23 ژانویه خود را رئیس دولت موقت این کشور خواند و آمریکا بلافاصله وی را به رسمیت شناخت و برخی کشورهای آمریکای جنوبی هم در این اقدام از واشنگتن تبعیت کردند.

نیکلاس مادورو رئیس جمهوری قانونی ونزوئلا اعلام کرده که این کشور قربانی یک کودتای تحت حمایت آمریکا است.

تلاش آمریکا برای تداوم هژمونی خود در آمریکای لاتین با اعمال زور

این در حالی است که روابط میان آمریکا و کوبا در دوره ترامپ دچار تنش شده است. ترامپ ابتکار تنش زدایی «باراک اوباما» رئیس جمهور سابق آمریکا، را برای بهبود روابط آمریکا و کوبا کنار گذاشت.

در واقع دولت ترامپ روند بهبود روابط با کوبا را معکوس کرده و به تشدید فشارها علیه کوبا روی آورده است. «مایک پمپئو» وزیر امور خارجه آمریکا مدعی شده، فشار بر کوبا به دلیل حمایت‌های نظامی و امنیتی این دولت از «نیکلاس مادورو» رییس جمهوری منتخب ونزوئلا است. پیش از این نیز ترامپ در سخنانی مدعی شده بود که مادورو با دادن نفت به کوبا، حمایت نظامی و مالی آنها را جلب کرده است.

هدف واقعی آمریکا از تشدید فشارهای مالی و اقتصادی علیه کوبا تضعیف هر چه بیشتر دولت چپگرای این کشور و در نهایت براندازی آن است.

واشنگتن هدف مشابهی را درباره دیگر دولتهای چپگرای آمریکای لاتین مانند ونزوئلا و نیکاراگوئه دنبال می کند. آمریکا بر این تصور است که همچون دو قرن گذشته‌، در قرن 21 نیز در چارچوب دکترین مونرو خواهد توانست از طریق اعمال زور، هژمونی خود را در آمریکای لاتین تداوم بخشد.

با این حال این رویکرد واشنگتن با مقاومت دولتهای چپگرای این منطقه و نیز قدرتهای بین المللی به ویژه روسیه و چین مواجه شده است.

نویسنده: سید رضا میرطاهر

141/116

آغاز تحریم نفتی آمریکا علیه ونزوئلا/ تحلیل

دولت هاوانا: کوبا نیروی نظامی در هیچ کشوری ندارد