جنایات جنگ افروزان، مرثیه کشتار انسان های بیگناه شاهزاده هری (1)، پسر چارلز سوم (2) پادشاه انگلستان که با جدایی از خانواده سلطنتی در آمریکا اقامت دارد در کتاب خاطراتش با عنوان " یدکی " ( 3) افشاگری کرده و گفته در دوران ماموریتش در افغانستان به عنوان خلبان بالگرد آپاچی ۲۵ نفر را کشته است.
برادر ولیعهد انگلستان در کتاب خاطراتش می نویسد که به افرادی که کشته شده بودند به عنوان «مهرههای شطرنج» نگاه میکرده که با کشتن، آنها را از روی صفحه برداشتند.
نگاه غیر انسانی و نژادپرستانه یک عضو مهم خانواده سلطنتی انگلستان موضوعی جدید نیست اما بیشتر از همه نشاندهنده دیدگاهی است که سال ها در زمان حضور نظامیان آمریکایی و غربی در عراق و افغانستان حاکم بود و موجب شکل گیری فجایع بی سابقه و کشتار انسان های بیگناه شد. برخی فیلمسازان هالیوودی نیز به فجایع جنگ در این دو کشور پرداخته اند.
نبرد در دره الله، داستان آشکار شدن حقیقتی تلخ برای یک پدر
در فیلم “در دره خدا” ( 4 ) یا " نبرد در دره الله "، به کارگردانی " پل هیگیس" ( 5 ) که در سال 2007 ساخته شده است " تامی لی جونز" (6) بازیگر آمریکایی در نقش یک کهنه سرباز بدنبال فرزندش می گردد که پس از بازگشت از عراق گم شده است.
این کهنه سرباز، سرانجام پس از تلاش بسیار از طریق دوستان پسرش متوجه می شود که فرزندش در یک پادگان نظامی در آمریکا به قتل رسیده است.
پدر این سرباز سرانجام به وسایل فرزندش دست پیدا می کند و از طریق یک فایل تصویری متوجه می شود که علت نگه داشتن فرزندش در پادگان نظامی بحران روحی او بدنبال جنایاتی بوده که در عراق با دیگر نظامیان هم رده انجام داده اند و شمار زیادی از انسان های بیگناه را به شکل عمدی و برای تفریح قتل عام کرده اند. داستان فیلم " نبرد در دره الله " با الهام از داستان واقعی قتل " ریچارد دیویس " ساخته شده است.
او سربازی آمریکایی بود که سال 2003 پس از بازگشت از جنگ عراق کشته شد. آشکار شدن راز فرزند، در داستان فیلم حقیقتی تلخ برای پدر و اطرافیان است که درک می کنند فرزندان آنها نه برای تامین امنیت و آزادی کشوری دیگر را اشغال کرده اند بلکه عامل جنایاتی غیرانسانی هستند که مقامات آمریکایی بر آنها سرپوش می گذارند.
" تک تیرانداز آمریکایی " روایتی از کشتار انسانهای بی دفاع در عراق
"کریس کایل"، ( 7 ) نظامی آمریکایی، رکورد دار کشتن عراقی ها در بین نظامیان آمریکایی بود. فیلم " تک تیرانداز آمریکایی " (8) سال 2014 میلادی ساخته شده و شرح داستان اعزام کایل به عراق با بازی بردلی کوپر (9) است.
داستان این فیلم تبدیل شدن کریس کایل به ماشین کشتار را روایت می کند. هرچند کارگردان فیلم " کلینیت ایستوود" (10) سعی دارد چهره ای مثبت از کایل به نمایش بگذارد اما در خود داستان فیلم نیز به اقدامات بیرحمانه کایل و نظامیان آمریکایی در عراق اشاره می شود.
سرانجام این تک تیرانداز به عنوان یک قهرمان جنگی به آمریکا باز می گردد درحالیکه با بیماری روانی مواجه شده و به علت خاطره جنایاتش در عراق، گرفتار عذاب روحی شده است. این قهرمان جنگی آمریکایی یا ماشین کشتار بیش از 300 نفر را در عراق به قتل می رساند.
سرانجام در شرایطی که کریس کایل، در آمریکا با موسسه ای برای حمایت از نظامیان روانی و بازگشته از جنگ کمک می کند بدست یکی از خود آنها به قتل می رسد.
داستان فیلم، به نوعی نشان می دهد ارتش آمریکا چکونه نظامیان خود را برای کشتار آموزش می دهد و سرانجام این افراد قربانی سیستم نظامی ارتش این کشور می شوند.
ماموریت " ماشین جنگ " برای ویرانی افغانستان
فیلم ماشین جنگ (11)، محصول سال 2017 کمپانی آمریکایی " نت فیلیکس" ( 12 ) به کارگردانی " دیوید میچود" ( 13 ) است. داستان فیلم، درمورد مقطع زمانی است که ژنرال آمریکایی " استنلی مک کریستال " ( 14 ) با بازی " برد پیت " ( 15 ) برای رهبری ائتلاف نظامیان غربی به افغانستان می رود.
مک کریستال سعی دارد برخلاف فرماندهان پیشین در افغانستان، رویه ای متفاوت در پیش بگیرد و یک تنه مشکلات پس از اشغال را حل و فصل کند. این فرمانده آمریکایی بنا بر ادعای خودش تلاش می کند تا با مردم ارتباط برقرار کند اما اقدامات او نتیجه بخش نیست.
مک کریستال حتی طرح حمله به طالبان در سراسر افغانستاان را مطرح می کند اما مشاورانش او را از اشتباه بیرون می آورند و بر غیرممکن بودن این تاکتیک تاکید دارند. طرح های عملیاتی بلندپروازانه مک کریستال، نیز نتیجه بخش نیست و موجب ناامنی بیشتر و کشته شدن شمار زیادی از غیرنظامیان می شود.
مک کریستال، در گفتگو با مجله رولینگ استون به شدت از عملکرد باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا و سفیر این کشور در افغانستان انتقاد کرد که سرانجام این گفته های منجر به برکناری او شد.
داستان فیلم ماشین جنگ، طنز آمیز است و شخصیت مک کریستال نیز به عنوان فردی تصویر می شود که در عین ساده لوحی تلاش می کند مشکلات اطراف خود ش را حل کند. " ماشین جنگ"، روایت ناآگاهی ها و تصمیمات نادرست نظامیان آمریکایی است که تاثیری ویرانگر بر زندگی مردم افغانستان گذاشته است.
حقایق جنگ عراق و افغانستان آشکارتر از افشا گری ها
اعتراف هری، به عنوان عضوی از خاندان سلطنتی انگلستان در فجایع جنگی نمونه ای از رفتار و اخلاق آمریکایی ها و اروپایی ها برای توجیه جنایات جنگی است.
سینمای هالیوود، نیز برای نشان دادن واقعیت های جنگی بیشترین تلاش خود را در طرح داستانهایی می گذارد تا به نوعی کشتار و اقدامات غیرانسانی نظامیان آمریکایی و اروپایی بویژه در عراق و افغانستان توجیه شود.
افشای اسناد مختلف، و اعتراف برخی از نظامیان آمریکایی در دادگاهها به جنایت های جنگی و محاکمه آنها آشکار می کند که آمریکا و متحدانش در زمان جنگ و بحران برای پیشبرد اهداف خود برای نظامیان هیچ محدودیتی ایحاد نمی کنند اما با گذشت زمان و افشا شدن پرونده های مختلف و زمان پاسخگویی اولین قربانیان نیروهای نظامی هستند که دستورات فرماندهان و مقمات ارشد سیاسی خود را اجرا کرده اند.
ارزیابی های نادرست مقامات آمریکایی در عراق و افغانستان، پیامدهای منفی گسترده ای برای مردم این دو کشور داشت که برنامه ریزی برای خروج نظامیان آمریکایی از این دو کشور را تسریع کرد.
" لوید آستین " ( 16 ) وزیر دفاع آمریکا، پس از خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان و به قدرت رسیدن طالبان در جلسه کنگره اعتراف کرد که محاسبات آنها از شرایط این کشور ( افغانستان ) نادرست بوده و وضعیت پیش آمده نتیجه این محاسبات نادرست است.
نویسنده: احسان شاه ابراهیم
Prince Harry(1)
Charles III (2)
Spare (3)
In the Valley of Elah (4)
Paul Haggis ( 5)
Tommy Lee Jones (6)
Chris Kyle (7)
American Sniper ( 8 )
Bradley Cooper (9 )
Clint Eastwood (10)
War Machine (11)
Netflix ( 12)
David Michôd (13)Stanley McChrystal ( 14 )
Brad Pitt (15)Lloyd s Austin (16 )
112