شورای امنیت سازمان ملل شنبه شب با تصویب پیش نویس قطعنامه پیشنهادی روسیه و ترکیه برای برقراری آتش بس در سوریه، حمایت خود را از توقف درگیریها و تسریع در کمک رسانی به آسیب دیدگان در مناطق مختلف سوریه و همچنین مذاکرات آتی در آستانه پایتخت قزاقستان درباره سوریه اعلام کرد.
بر اساس پیش نویس این قطعنامه، آتش بس سراسر خاک سوریه را به استثنای دو گروه تروریستی جبهه النصره و داعش شامل می شود.
در همین حال ویتالی چورکین نماینده دائم روسیه در سازمان ملل گفت: آتش بس در سوریه به شکل مناسبی ادامه دارد و تاکید داریم مذاکرات آستانه در ضدیت با مذاکرات ژنو برای حل بحران سوریه نیست.
ناظران سیاسی برقراری آتشبس سراسری در سوریه را زمینهساز تحقق صلح و پایان بحران در این کشور ارزیابی کرده اند. در حالی که منطقه خاورمیانه، مرحله حساسی از تاریخ خود را پشتسر میگذارد، تلاشهای جدی با هدف دستیابی به راهحلی برای بحران سوریه نیز ابعاد گسترده تری یافته است.
آزادی حلب در شمال سوریه، زمینهساز شکلگیری چنین توافق آتش بسی در عرصه سیاسی این کشور شده و این نخستین بار از زمان آغاز بحران در سوریه است که آتشبس سراسری در این کشور برقرار میشود، لذا باید آن را هموار کننده راه دستیابی به صلح در سوریه دانست.
در حال حاضر پایبندی همه طرفها به آتشبس با پیوستن به آن و نقض نکردن توافق اهمیت دارد و در مرحله بعد تلاشها بر احیای روند سیاسی متمرکز شده که با ازسرگیری آن، پایههای توافقات به دست آمده تحکیم خواهد شد.
با برقرار شدن آتشبس در سوریه و برنامهریزیهای هماهنگ میتوان نگاهی مثبت به پایان بحران در این کشور داشت.
گفتنی است که چند روزی است که آتش بس فراگیر در سوریه برقرار شده است. این آتش بس پس از شکست تروریستها در حلب و آزادسازی این شهر از اشغال آنان محقق شده است.
هدف از توافق آتشبس در این کشور فراهم کردن زمینه حمایت از راهکار سیاسی برای حل بحران سوریه است.
در مجموع همگرایی های تهران، مسکو و آنکارا عامل توافق های برقراری آتش بس در سوریه شده و به نظر می رسد که پس از تحولات آزاد سازی حلب چرخش هایی در دیدگاهای ترکیه و برخی از کشورهای غربی در قبال تحولات سوریه بوجود آمده است.
در چنین شرایطی مسکو امیدوار است که روند مذاکرات در خصوص سوریه در مذاکرات بین المللی کمتر تحت الشعاع برخی از القائات و مداخلات کشورهای غربی قرار گیرد که دیدگاه مغرضانه ای در خصوص بحران سوریه دارند.
از اینرو مقامات روسیه تاکید دارند که مذاکرات صورت گرفته در آستانه در تضاد با مذاکرات صورت گرفته در خصوص سوریه در ژنو نیست و مذاکرات آستانه به منزله تلاش جدید بین المللی جهت حل بحران سوریه براساس تحولات نوین سوریه صورت می گیرد که این رویکرد از مقبولیت بین المللی نیز برخوردار است. قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل در خصوص حمایت از روند آتش بس برقرار شده در سوریه در این چارچوب قابل ارزیابی است.