امحای سلاحهای شیمیایی از پایههای کنوانسیون منع سلاحهای شیمیایی است اما متاسفانه همچنان شاهد استفاده روزافزون از سلاحهای شیمیایی به ویژه در منطقه خاورمیانه هستیم.
استفاده تروریستها از سلاحهای شیمیایی در سال های اخیر از جمله در سوریه از فاکتورهای تازه ای است که به این بحث افزوده شده است؛ این اقدام ضد انسانی نتیجه حمایت برخی از کشورها از جمله آمریکاست.
جامعه بین الملل بارها ضمن محکوم کردن استفاده از این سلاح، از دارندگان سلاحهای شیمیایی و به ویژه آمریکا خواسته است عملیات انهدام زرادخانههای شیمیایی خود را تا پایان مهلت تعیین شده هرچه زودتر به انجام برسانند.
طفره رفتن آمریکا از انجام تعهدات خود در قبال سلاح شیمیایی
انهدام ذخایر سلاحهای شیمیایی مهمترین بخش تعهد کشورهای عضو کنوانسیون منع سلاحهای شیمیایی است؛ برغم این تعهد جهانی، آمریکا بهعنوان بزرگترین دارنده سلاح شیمیایی ازانجام تعهدات خود طفره می رود.
از منظر حقوق بینالملل، استفاده از سلاح های شیمیایی نقض آشکار پروتکل 17 ژوئن 1925، ماده سه اعلامیه جهانی حقوق بشر 1948 و نقض کنوانسیون چهارم ژنو 1949 است.
ایران؛ قربانی سلاح های شیمیایی
ایران از جمله قربانیان سلاح های شیمیایی است؛ رژیم جنایتکار صدام طی سالهای جنگ تحمیلی علیه ایران بیش از یکصد هزار ایرانی را در شهرها و مناطق مرزی و نیز در جبهه های جنگ تحمیلی شهید و مصدوم کرد.
در جریان جنگ تحمیلی در 24 ژوئن 1988 براثر بمباران شیمیایی شهر سردشت در غرب ایران توسط رژیم متجاوز صدام بیش از یکصد تن از مردم غیر نظامی جان باختند و هشت هزار نفر دیگر نیز در معرض گازهای سمی قرار گرفتند.
این نخستین جنایتی بود که طی آن یک شهر و محل سکونت غیرنظامیان در جهان بمباران شیمیایی میشد.
اسنادی که سال ها بعد ازاین جنایت منتشر شد نشان داد بیش از دویست شرکت اروپایی از کشورهای هلند، آلمان و فرانسه به رژیم بعث صدام انواع مواد شیمیایی خطرناک را برای تولید این نوع سلاح ممنوعه فروختند.
شرکتها و صنایع تسلیحاتی فرانسه نظیر «تامسون سی.اس.اف»، «آلکاتل»، «ماترا»، «پترو براس» مواد و جنگ افزارهای شیمیایی را به عراق ارسال کردند؛ همانگونه که امروز نیز کشورهایی مثل بریتانیا و کانادا و آمریکا انواع سلاح های ممنوعه مانند بمب های فسفری و یا گلوله های حاوی اورانیوم را در اختیار رژیم های جنایتکاری همچون عربستان قرار می دهند تا بر سر مردم یمن ریخته شوند.
معلوم نیست که با ادامه این تعلل ها تا چند سال دیگر جهان باید قربانی سیاست های دوگانه غرب شود.
با توجه به ابعاد وسیع این نگرانی است که نماینده ایران درنشست لاهه هلند، با هشدار در این زمینه از سازمان منع سلاحهای شیمیایی درخواست کرد تا تلاشهای خود را برای نابودی این سلاح ها؛ بویژه سلاحهای شیمیایی رژیم صهیونیستی که باوجود داشتن سلاحهای کشتار جمعی عضو هیچ یک از معاهدات بینالمللی در این زمینه نیست، افزایش دهد.
نویسنده: جمشید امین زاده
115/116
بیشتر بخوانید:
دهقانی: برخی از کشورها در کاربرد سلاح های شیمیایی توسط گروه های تروریستی در سوریه و عراق مقصرند
ایران و کنوانسیون های بین المللی / نگاهی به نقش فعال ایران در کنوانسیون های منع سلاح های شیمیایی
ظریف: ایران مخالف استفاده از هرگونه سلاح شیمیایی است
تاکید ایران بر انهدام کامل ذخایر سلاح های شیمیایی درجهان