ایران پرس: سران و مقامات ارشد اروپایی درباره خطر بروز جنگ تجاری با آمریکا هشدار داده و تهدید کرده اند که اگر واشنگتن به نادیده گرفتن انتقادات اتحادیه اروپا ادامه دهد به سازمان تجارت جهانی متوسل خواهند شد تا مباحث خود را علیه واشنگتن ارائه نمایند.

نگرانی شرکت‌های اروپایی درباره افزایش خطر ورود قاره اروپا به رکود اقتصادی در سال آینده به دلیل پیامدهای اقتصادی جنگ اوکراین و بالا رفتن بی سابقه قیمت انرژی، درحال افزایش است. تاثیرات بسیار منفی افزایش قیمت‌های انرژی بر شرکت‌های اروپایی در مقایسه با همتایان آمریکایی شان، بسیار بیشتر است و هزاران شغل را در معرض خطر قرار می‌دهد. این نگرانی، موجب شده تا وزیران اقتصاد و دارایی منطقه یورو نشست اضطراری تشکیل دهند که نتیجه اش هشدار درباره خطرورود به جنگ تجاری بین اروپا و آمریکا بود. آنان ازلزوم آماده کردن پیشنهاد‌های قاطعانه علیه این سیاست آمریکا سخن گفتند. 

برونو لومر، وزیر اقتصاد فرانسه با انتقاد از رقابت یارانه‌ها که آن را با اصول تجارت بین‌المللی مغایر می داند، واکنش هماهنگ، متحد و قوی اتحادیه اروپا در برابر متحدان آمریکایی را خواستار شد و گفت: «تنها جدیت، ما را به نتیجه می‌رساند.»

 وی افزود: برخی شرکت های بزرگ خارجی که می خواستند در اروپا راه اندازی شوند، اکنون میان سایت های اروپایی و سایت های آمریکایی تردید دارند. در برخی موارد، میزان کمک های مالی که دولت بایدن ارائه می دهد، چهار تا ده برابر حداکثر مقدار مجاز کمیسیون اروپا است.

کریستیان لیندنر، وزیر دارایی آلمان نیز دراین زمینه گفت: «ما از عواقب ناشی از قانون کاهش تورم در آمریکا نگران هستیم.» یک گروه کاری از اتحادیه اروپا و دولت آمریکا تشکیل شده است که باید عواقب را بر بازار واحد اروپای ما تحلیل کنند. ما باید هر کاری انجام دهیم تا از سناریوی جنگ تجاری پرهیز کنیم و به شراکت بیشتر بین آمریکا و اروپا نیاز داریم.

دونالد ترامپ رئیس جمهور سابق آمریکا با ادعای سوءاستفاده اروپا از روابط تجاری با آمریکا به وِیژه مازاد تراز تجاری قابل توجه به نفع اروپا، خواهان بازنگری در این زمینه شده و سرانجام جنگ تجاری بزرگی را با کشورهای اتحادیه اروپا به راه انداخت. هر چند با سفر مقامات ارشد اتحادیه اروپا این جنگ فروکش کرد اما اختلافات جدی دو طرف تا پایان دوره زمامداری ترامپ باقی ماند. این مساله از جمله دلایل مهم واگرایی فزاینده بین دو سوی اقیانوس اطلس در دوره ترامپ و حملات لفظی شدید سران و مقامات اروپایی به واشنگتن بود.

پس از روی کار آمدن جو بایدن رئیس جمهور جدید آمریکا در اواخر ژانویه 2021 وی تلاش گسترده ای را برای احیای همگرایی فرا آتلانتیکی صورت داد تا بدین ترتیب بار دیگر اروپا در مدار آمریکا قرار گرفته و واشنگتن بتواند با بهره گیری ابزاری از اروپایی ها سیاست های بین المللی خود را به پیش برد. هر چند این همگرایی در برخی زمینه های سیاسی وامنیتی مانند موضع واحد آمریکا و اتحادیه اروپا در قبال جنگ اوکراین و مقابله با روسیه و تحریم یکپارچه آن خود را نشان داده، اما به نظر می رسد تدابیر و اقدامات دولت بایدن در زمینه اقتصادی و تجاری که با هدف ادعایی رونق بخشی به اقتصاد آمریکا صورت گرفته مانند قانون کاهش تورم که طبق آن مالیات شرکتهای بزرگ آمریکایی کاهش می یابد، عملا وضعیت نامطلوبی را برای اقتصاد اروپا ایجاد کرده است. قانون کاهش تورم در واقع یک برنامه اصلاحات زیست محیطی و اجتماعی با طرح سرمایه گذاری چند صد میلیارد دلاری است.

نور شعیتو، خبرنگار سیاسی می گوید: «نشانه‌های جنگ تجاری جدید بین آمریکا و کشور‌های اتحادیه اروپا ظاهر شده است. تنش به وجود آمده به حدی رسیده است که سران اروپا از پیگرد آمریکا در سازمان تجارت جهانی سخن می‌گویند، چون آمریکا تبلیغات گسترده‌ای برای حضور شرکت‌های اروپایی در آمریکا می‌کند و همین هم خشم سران اروپا را برانگیخته است و پیامد‌های اقدام واشنگتن به تصویب قانون کاهش تورم در تابستان گذشته را نیز باید به این موضوع اضافه کرد.

نویسنده: سيدرضا مير طاهر

116