پژوهشگران دانشکده های علوم و فناوری‌های میان‌رشته‌ای دانشگاه تهران موفق به ساخت نانو بیوسنسوری (حسگرهای زیستی نانویی) شدند که می‌تواند به تشخیص ساده و سریع بیومارکر یا نشانگرهای زیستیCRP و iL- 6 در بیماری عفونی سپسیس کمک کند.

به گزارش خبرگزاری ایران پرس، بیماری سپسیس (Septicemia) یا گَندخونی یا پلشت‌خونی، نوعی التهاب است که به دلیل عفونت پیش می‌آید و سراسر بدن را فرا می‌گیرد.

علایم و نشانه‌های این بیماری شامل تب، افزایش تپش قلب، افزایش میزان تنفس و سردرگمی است.

پژوهشی که به‌تازگی توسط پژوهشگران حسگرهای نانویی ایرانی انجام شد، به طراحی، ساخت و ارزیابی نانو بیوسنسور (حسگرهای زیستی نانو) تشخیص دو بیومارکر (نشانگر زیستی) بیماری عفونی سپسیس پرداخته است.

این محققان ایرانی توانستند نانو بیوسنسوری مبتنی بر کاغذ میکروسیال طراحی و ارزیابی کنند که بتواند دو بیومارکر CRP و IL-6 بیماری سپسیس را به صورت موفقیت‌آمیزی شناسایی و تعیین کمیت کند.

دکتر «علی حسین رضایان» استاد گروه نانوبیوتکنولوژی و بیومیمتیک دانشکده مهندسی علوم زیستی در خصوص اهمیت پژوهش در حوزه سپسیس و بیماری‌های عفونی، گفت: سپسیس یک وضعیت تهدیدکننده است که در آن سموم تولید شده توسط میکروارگانیسم‌های عامل عفونت باعث بروز پاسخ‌های سیستمیک می‌شوند و عامل ایجاد سپسیس می‌تواند باکتری‌های گرم منفی، بعضی باکتری‌های گرم مثبت، بعضی قارچ‌ها و ویروس‌ها باشد که البته در این بین، بخش اصلی سپسیس توسط باکتری‌های گرم منفی ایجاد می‌شود.

رضایان یادآور شد که سپسیس شایع‌ترین علت مرگ‌ومیر در بخش‌های مراقبت‌های ویژه بیمارستانی است و در افراد مبتلا به بیماری‌های زمینه‌ای و افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف به‌ویژه در نوزادان و افراد با کهولت سن دیده می‌شود.

سازمان جهانی بهداشت اعلام کرده که مرگ‌ ومیر سالانه در سراسر جهان به دلیل سپسیس حدود شش میلیون نفر است که بیشتر این مرگ‌ ومیرها قابل پیشگیری هستند.

117

بیشتر بخوانید:

کاربردهای گسترده نانو برای بهبود زندگی در صنایع مختلف

تولید فیلتر سرسرنگی نانویی در ایران