این پرسش مطرح است که ترامپ با اعزام وزیر خارجه خود به چند کشور آسیایی به دنبال چیست ؟ به بیان دیگر وزیر خارجه امریکا در سفر دورهای خود آن هم در شرایط کرونایی به دنبال چه ماموریتی است ؟چینهراسی
از منظر بسیاری از کار شناسان چین هراسی راهبرد اصلی دولتهای آمریکا در شرق آسیا است . البته این سیاست با روی کار آمدن ترامپ در کاخ سفید با شتاب بیشتری دنبال شده است. ترامپ در چهار سال گذشته با تشدید سیاست چینهراسی در زمینههای مختلف تقابل با چین را در سرلوحه خود قرار داد. به بیان دیگر ترامپ با برجسته تر کردن نقش چین در مسائل داخلی آمریکا و تعاملات جهانی کوشش کرد ذهنیت افکار عمومی آمریکا و جهان به خصوص کشورهای شرق آسیا را ضد چین بسیج کند.
البته ترامپ به موازات این، مجموعه تلاشهایی را برای تحت فشار قرار دادن چین آغاز کرد. آغاز جنگ تجاری در کنار دخالت در امور داخلی و پیرامونی این کشور و متهم کردن چین به ترویج ویروس کرونا در جهان از جمله اقداماتی که ترامپ با متوسل شدن به آن تلاش کرد حجم فشارهای خود ضد چین را افزایش دهد . اما این پرسش مطرح است که چرا دولتمردان آمریکا همچنان موضوع چینهراسی را در منطقه ادامه میدهند ؟ انگیزه مقامات کاخ سفید از این سیاست ضد چینی چیست ؟
تقویت روابط با متحدان آسیایی
انچه روشن است آغاز سفر پنج روزه پمپئو به چند کشور آسیایی، بخشی از تلاشهای جدید آمریکا برای تقویت روابط با متحدان آسیایی خود در برابر چین به شمار میرود. البته به موازات این تلاشها، «شی جین پینگ» رییس جمهوری چین در هفتادمین سالگرد ورود این کشور به جنگ کره به آمریکا هشدار داد که مسیر قلدری و فشار حداکثری بن بست است.
این هشدار رییس جمهوری خلق چین در حالی است که نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در آخرین مناظره خود بارها چین را مورد انتقاد قرار داده و گفتند این کشور را پاسخگو خواهند کرد. البته تاکید «شی جین پینگ» درباره تسلیم نشدن مردم چین در برابر امریکا در شرایطی است که از منظر برخی کارشناسان این هشدار جدی برای دولتمردان امریکایی است.
«لو شیانگ» محقق مرکز مطالعات آمریکا از آکادمی علوم اجتماعی چین در پکن در این باره میگوید: "این یک پیام کاملاً واضح برای ایالات متحده به رهبری دولت ترامپ است. زیرا همه این اصطلاحات نماد و خصوصیات سیاست خارجی آن دولت را نشان میدهد".
روزنامه گلوبال تایمز چین نیز با اشاره به سخنان شی جین پینگ نوشته: هنگامی که امنیت، حاکمیت و منافع چین به خطر بیفتد، مهم نیست که ۷۰ سال پیش یا اکنون باشد، مردم این کشور از مبارزه با مهاجمان و شکست آنها دریغ نخواهند کرد.
با درک همین شرایط هم است که به باور برخی کارشناسان ادامه چینهراسی برای امریکا سازنده نخواهد بود. «شی اینهونگ» کارشناس دانشگاه خلق در پکن می گوید:" آمریکا با راهبردهای خودش به چالش کشیده میشود این کشور درگیر مسایل مختلفی شده است و این سازنده نخواهد بود."
در مجموع باید گفت: مخاطب اصلی این هشدار«شی جین پینگ»، رییس جمهوری آینده آمریکا است. به این معنی که رئیس جمهور آینده آمریکا بایدن باشد یا ترامپ، باید تحرکات و اقدمات خصمانه ضد چین را متوقف سازد. در حال حاضر برتری چین در عرصههای مختلف از اقتصادی و نظامی گرفته تا علمی و فنی زنگ هشدار را برای واشنگتن به صدا درآورده است. چین بیآنکه حتی یک گلوله شلیک کند به بزرگترین نیرو و چالش به اعتراف سازمانهای اطلاعاتی و مقامهای آمریکا، برای آن کشور تبدیل شده است و بعید به نظر میرسد تلاشهای مقابلهجویانه آمریکا برای متوقف کردن پکن نتیجه بدهد.//114
نویسنده: فرهاد همتی
بیشتر بخوانید:
سخنگوی وزارت خارجه چین: آمریکا به تلاش برای تغییر نظام سایر کشورها پایان دهد