پنجمین دور اجلاس سه جانبه سران ایران، روسیه و ترکیه روز دوشنبه و در ادامه رایزنی های سه کشور ضامن روند آستانه برای حل بحران سوریه برگزار می شود.
این مذاکرات از ژانویه 2017 با ابتکار ایران و همکاری روسیه و ترکیه، با هدف برقراری صلح در سوریه در نشست «آستانه» آغازشد. یکی از نتایج مهم نشست های سه جانبه، ازاد سازی مناطق تحت اشغال تروریست ها بوده است. در ادامه این روند تغییرات مهمی در پی شکست گروه های تروریستی در سوریه بوجود آمده است.
اکنون شرایط در سوریه به لحاظ نظامی و همچنین در چارچوب مذاکرات طرف های سوری - سوری تغییر کرده و امریکا ناگزیر است واقعیت ها را بپذیرد.
امریکا با تحمیل جنگ به سوریه به دنبال تجزیه این کشور و شکست محورمقاومت بود. امریکا با حمایت از داعش و دیگرگروه های تروریستی، سوریه و همچنین عراق را به کانون فعالیت گروه های تروریستی تبدیل کرد.
این تحرکات در حالی امنیت منطقه را به مخاطره انداخت که رژیم صهیونیستی نیز با استفاده از شرایط موجود در صدد بود دور تازه نقشه تجزیه منطقه را اجرا کند. اکنون اما با فروکش کردن آتش جنگ در سوریه؛ امریکا؛ اسراییل و شرکای منطقه ای آنان می دانند که بازگشت ثبات به سوریه به معنای شکست قطعی اهداف استراتژیک آنها در منطقه است.
تعامل سه کشور، نقش تعیین کنندهای در مبارزه با تروریسم بخصوص مقابله با گروه تکفیری - تروریستی داعش، ایجاد مناطق عاری از درگیری و بازگشت آوارگان سوری به خانههایشان داشته است.
از اینرو نقش تاثیر گذار نشست های سه جانبه در بازگشت آرامش و ثبات به سوریه انکار ناپذیر است. در وضعیت کنونی معادله قدرت در منطقه به نفع جبهه مقاومت تغییر کرده است و اوضاع سوریه نیز در مسیر ثبات به پیش می رود. در این روند همکاری و تعامل ایران، ترکیه و روسیه؛ از اهمیتی راهبردی برخوردار است.
نشست های سه جانبه؛ استمرار گفت وگو ها در بستری با اهداف مشترک منطقهای
سید رسول موسوی رئیس اسبق مرکز مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز می گوید: اساس و بنیان اجلاس سران سه کشور؛ برقراری صلح و ثبات در سوریه، حفظ تمامیت ارضی کشور و آماده سازی شرایط سیاسی برای تعیین سرنوشت بدست مردم سوریه است و هرسه کشورایران؛ روسیه و ترکیه به این اصول وفا دارند.
اگرچه ایران، روسیه و ترکیه سه کشور با جایگاه متفاوت در منطقه و نظام بین الملل محسوب می شوند؛ اما هر یک نشان داده اند که نسبت به تامین منافع منطقه ای و بین المللی درک مشترکی دارند. نکته مهم در نشست های سه جانبه؛ استمرار گفت وگو ها در بستری با اهداف مشترک منطقه ای است.
در این میان سوریه نیز راه دشواری را برای رسیدن به ثبات و مقابله با تروریست ها و دشمنان قسم خورده جریان مقاومت طی کرده است؛ اما تا دستیابی کامل به همه اهداف نظامی و سیاسی و باز سازی ویرانی های جنگ؛ نیاز به حمایت های بیشتری دارد.
برگزاری پنجمین دور اجلاس سه جانبه سران ایران، روسیه و ترکیه در آنکارا از این جهت گام مهم دیگری است که برای حل بحران سوریه برداشته می شود.
تجربه موفق همکاری سه جانبه ایران؛ روسیه و ترکیه در واقع ظرفیت های منطقه ای رابرای حفظ ثبات آشکار کرد و نشان داد که دراین زمینه می توان به اشتراک نظر رسید و این یک دستاوردمهم برای همه کشورهای منطقه است.
از نگاه ناظران مستقل سیاسی نشست های مشترک رؤسای جمهوری سه کشور ضامن روند آستانه علاوه بر کمک به حل بحران سوریه، تضمین کننده منافع منطقه ای است. از اینرو در شرایطی که ثبات و امنیت درسوریه به ادامه تلاش های مشترک منطقه ای نیاز دارد، رایزنی ها و تصمیمات سه جانبه اجلاس آنکارا قطعا" در افزایش امنیت و ثبات منطقه نیز تأثیرگذار خواهد بود.
نویسنده: جمشید امین زاده
133/118
بیشتر بخوانید:
سیزدهمین نشست آستانه؛ تغییرات و دستور کارها/ تحلیل
رایزنی هیأتهای مذاکره کننده ایران و روسیه در مذاکرات صلح آستانه