قرار است، در دیدار رییس جمهوری موقت قزاقستان با «شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری ازبکستان، مسائلی نظیر چشم انداز تحکیم روابط دوجانبه، حسن همجواری و شراکت راهبردی و همچنین همکاریهای متقابل در زمینههای سیاسی، اقتصادی و بازرگانی بررسی شود.
ازبکستان به عنوان پرجمعیت ترین کشور آسیای مرکزی و قزاقستان به عنوان وسیع ترین کشور این حوزه جغرافیایی، دو هزار و 203 کیلومتر مرز مشترک دارند.
به همین دلیل ، گسترش روابط دوکشور همسایه از اهمیت زیادی برای «تاشکند» و «نورسلطان» برخوردار است. کارشناسان مسائل آسیای مرکزی بر این باورند که ، در حال حاضر ازبکستان و قزاقستان بیش از هر زمان دیگری علاقمند به گسترش همکاری های متقابل در منطقه هستند. زیرا گسترش و تحکیم این همکاری ها، زمینههای تقویت منطقه و احیای اتحادیه آسیای مرکزی از نظر اقتصادی را فراهم خواهد کرد.
در این ارتباط، «الکساندر شوستاف» (Alexander Shostak) کارشناس سیاسی روس ، می گوید: «ازبکستان همواره با همسایه شمالی خود ارتباط خوبی داشته و تاکنون بسیاری از مشکلات خود را از طریق دولت قزاقستان برطرف کرده است.»
این کارشناس سیاسی روس همچنین تصریح کرد: «آستانه و تاشکند در زمینههای حمل و نقل ریلی و جادهای، ترانزیت هیدروکربورها، بهرهبرداری از منابع آب مواضع مشترک دارند.
در عین حال، تهدید تروریستهای داعش ازسمت افغانستان، رهبران دوکشور را بیش از پیش متحد کرده است».
در واقع، باید گفت: تمامی این عوامل، زمینههای احیای «اتحادیه آسیای مرکزی» را فراهم می کند و برای دوکشور همسایه در آسیای مرکزی یعنی ازبکستان و قزاقستان امنیت اقتصادی فراهم خواهد کرد.
در صورت احیای این اتحادیه، برخلاف اتحادیه اقتصادی اوراسیا، نه تنها تاجیکستان، بلکه ترکمنستان نیز میتواند در این اتحادیه عضو شود.
این همکاریها علاوه بر بهبود روابط اقتصادی و تجاری دوجانبه، به تقویت همکاریهای مشترک منطقه ای خواهد انجامید.
از همه مهمتر این که، رقابت ازبکستان و قزاقستان برای به دست گرفتن رهبری جمهوریهای آسیای مرکزی را به همکاری مشترک و دوستی دولتها و ملت های منطقه تبدیل خواهد کرد.
ازبکستان و قزاقستان همچنین دوعضو سازمان همکاری اقتصادی - اکو- و سازمان همکاری اسلامی هستند. بدیهی است که، همکاری های مشترک دوکشور می تواند به تقویت همکاری های منطقهای و بینالمللی نیز کمک سودمندی محسوب شود.
حجم مبادلات تجاری ازبکستان و قزاقستان در سال 2013 میلادی با بیش از 14 درصد افزایش در مقایسه با سال پیش از آن، به 3 میلیارد دویست میلیون دلار افزایش یافت.
این مبادلات درسال 2014 با 25 درصد افزایش در مقایسه با سال 2013 میلادی به حدود سه و نیم میلیارددلار افزایش یافت. روند افزایش مبادلات تجاری میان ازبکستان و قزاقستان، حاکی از تلاش های دوجانبه رهبران «تاشکند» و «نورسلطان» به منظور دستیابی به اهداف مشترک است.
در مجموع ، باید گفت: سفر جاری رئیس جمهوری موقت قزاقستان به ازبکستان، گام دیگر رهبران «نورسلطان» به منظور بازکردن آخرین گرههای مشکلات احتمالی دوکشور همسایه برای تقویت همکاری های دوجانبه و منطقه ای است.
نویسنده: محمد علی طالبی خاکیانی
141/118
بیشتر بخوانید:
تغییر نام پایتخت قزاقستان از "آستانه" به "نورسلطان"
قزاقستان و ازبکستان در مسیر همکاری و رقابت/ تحلیل