رئیس جمهوری چین در سفر به کشورهای امارات، سنگال، رواندا، آفریقای جنوبی و موریس با مقامات این کشورها گفت و گو خواهد کرد.
«شی جین پینگ» در سفر به آفریقای جنوبی (25 تا 27 ژوئیه) قرار است در دهمین دور نشست رهبران کشورهای «بریکس» که در ژوهانسبورگ برگزار می شود، حضور یابد.
گروه بریکس (BRICS) در سال 2001 و بر اساس هماهنگی اقدامات اقتصادی 4 کشور، برزیل، روسیه، چین و هند که از سریعترین رشد اقتصادی برخوردار بودند تشکیل شد و چند سال بعد آفریقای جنوبی هم به جمع آنها پیوست.
سفر رییس جمهوری چین به پنج کشور افریقایی و عربی در شرایطی که پس از اعمال تعرفه های بیشتر بر واردات کالاهای چینی به آمریکا میزان صادرات پکن کاهش یافته از اهمیت خاصی برخوردار است.
چین که در سال های گذشته در چارچوب سیاست توجه به قاره آفریقا سرمایه گذاری قابل توجهی در شماری از کشورهای این قاره داشته است تلاش دارد در شرایط جدید اقتصادی زمینه بیشتری برای صادرات کالاهای خود به افریقا پیدا کندپس از کاهش صادرات محصولات چینی به آمریکا یکی از راههای جایگزینی توسعه بازارهای صادراتی در سایر کشورها به ویژه در بین کشورهای عربی و افریقایی است.
چین برای تامین مواد اولیه مورد نیاز صنایع مختلف خود به قاره افریقا به عنوان یک تامین کننده پایدار و ارزان نگاه می کند.علاوه بر این منابع انرژی شناسایی شده در افریقا یکی از راههای تامین نیاز انرژی چین است که رشد شتابان اقتصادی این کشور پکن را به یکی از بزرگترین خریداران و مصرف کنندگان انرژی در جهان تبدیل شده است.
سرمایه گذاری چین در منابع نفتی سودان در سال های اخیر
سرمایه گذاری چین در منابع نفتی سودان در سال های اخیر یکی از مصادیق توجه جدی پکن به تامین انرژی مورد نیاز از طریق مشارکت با تولیدکنندگان نفت در چارچوب تامین سرمایه و انتقال تکنولوژی است.نشریه گلوبال تامیز می نویسد:عملکرد چین در کشورهای افریقایی به ویژه در سودان نشان میدهد پکن توانسته است در دهه های اخیر یک مدل اقتصادی جدید را در همکاری با کشورهای افریقایی بنیان گذاری کرده است.رییس جمهوری چین در راستای سیاست این کشور برای تعمیق مناسبات با کشورهای عربی و آفریقایی به پنج کشور این حوزه جغرافیایی سفر کرده تا بتواند با انعقاد قراردادهای جدید همکاری پیوستگی اقتصادی با آنان را افزایش دهد.
باید توجه داشت که قاره افریقا یکی از بسترهای رقابت جدید چین و آمریکا نیز محسوب می شود که البته پکن در سال های اخیر با افزایش میزان سرمایه گذاری خود در آفریقا به بیش از یک میلیارد دلار در سال از این جهت از آمریکا پیشی گرفته است.
یکی از مسائلی که اقبال بیشتری در کشورهای افریقایی برای همکاری با چین در مقایسه با امریکا وجود دارد برنامه همکاری و کمک اقتصادی پکن در مدل های مختلف از جمله سرمایه گذاری بدون پیوست سیاسی است.
نشریه گلوبال تایمز در این زمینه هم می نویسد: رویکرد چین در تعامل اقتصادی با کشورهای افریقایی بدون حاشیه سیاسی بوده و مشارکت پکن در پروژه های بزرگ زیر ساختی بدون تلاش برای پیوست سیاسی و تحمیل آن به این کشورها بوده است.در چنین شرایطی است که سفر رییس جمهوری چین به پنج کشور عربی و افریقایی با توجه به رویکردهای پکن در نحوه تعامل با انان موفق ارزیابی می شود.
135/112
نویسنده : محمد رضا عسگری
بیشتر بخوانید :
سفر رییس جمهوری چین به پنج کشور عربی و آفریقایی