وزارت انرژی روسیه روز شنبه به خبرگزاری روسی تاس اعلام کرد «نیکلای شولگینوف» وزیر انرژی جدید روسیه روز یکشنبه با «بیژن نامدار زنگنه» وزیر نفت دیدار خواهد کرد.
پس از انتصاب «الکساندر نوواک» وزیر سابق انرژی روسیه به سمت معاون نخست وزیر، شولگینوف جانشین وی شد.
همکاری کشورهای تولید کننده نفت عضو و غیر عضو اوپک موسوم به "اوپک پلاس" (Opec-plus) تا حدودی در شرایط رکود ناشی ازشیوع کرونا سبب حفظ تعادل قیمت نفت در بازار شده است.
بیشک همکاری ایران و کشورهایی نظیر روسیه که هم در زمره بزرگترین تولیدکنندگان و صادر کنندگان نفت هستند و هم از نفوذ بالایی در عرصه سیاستها و تحولات جهانی برخوردارند، بر وزن و تاثیرگذاری در بازارهای جهانی انرژی و تصمیمگیری ها خواهد افزود.
«عبدالله علمی» تحلیلگر مسایل بازار نفت در مقاله ای در روزنامه «القبس» کویت در تحلیل نقش کشورهای صادر کننده نفت، آزمون واقعی اوپک پلاس را ازدو جنبه : نخست ،ایستادن در برابر تولید بیشتر نفت ؛ و دوم ،اجرای کامل توافق کاهش تولید برای بازگشت آرامش به بازارهای جهانی مهم ارزیابی کرده و معتقد است نتایج این آزمون در نشست آتی اوپک پلاس مشخص خواهد شد .
انجه امیدوار کننده به نظر می رسد این نکته است که نتایج تصمیمات اوپک پلاس در سال 2020 باعث ایجاد توازن و ثبات نسبی در بازار جهانی نفت شد.
در حال حاضر اوپک حدود یک سوم نفت جهان را تولید می کند، اما میزان تولید اوپک پلاس تقریبا ۵۰ درصد است، که این میزان از تولید به نقش این مجموعه اهمیت بیشتری می بخشد.حال باید دید که تأثیرات تصمیم اوپک پلاس در ماههای آینده چگونه خواهد بود.
دبیرخانه اوپک اعلام کرده است ،چهل و هفتمین نشست کمیته مشترک فنی و بیست و پنجمین نشست کمیته مشترک نظارت وزرا که قرار بود در ابتدا 16 و 17 دسامبر 2020 برگزار شوند، به ترتیب در تاریخ 3 و 4 ژانویه 2021 برگزار خواهند شد. سیزدهمین جلسه وزیران اوپک و غیر اوپک نیز برای تاریخ 4 ژانویه 2021 برنامه ریزی شده است.
بیژن زنگنه 4 دسامبر پس از برگزاری دوازدهمین نشست وزیران نفت و انرژی اوپک پلاس در جمع خبرنگاران گفت: کاهش تولیدی که تا پایان سال جاری میلادی داریم 7 میلیون و 700 هزار بشکه است که این مقدار کاهش تولید برای ماه ژانویه 2021 به 7 میلیون و 200 هزار بشکه تغییر یافت و مقدار کاهش تولید در ماههای پس از ژانویه نیز در نشستهای بعدی وزارتی اوپکپلاس مشخص میشود.
چانچه طی ماههای آینده برای تغییر سطح کاهش تولید تصمیمی گرفته شود، به هر حال این مقدار بیش از 500 هزار بشکه نخواهد بود. وزیر نفت ایران درباره تأثیرگذاری این تصمیم بر قیمت بازار نیز گفت: بعید میدانم تأثیر تعیینکنندهای بر بازار داشته باشد، زیرا روزانه 500 هزار بشکه رقم زیادی نیست، ضمن اینکه تصمیم کنونی برای یک ماه گرفته شده است و برای ماههای بعدی در نشستهای آینده تصمیمگیری میشود.
در هر حال تصمیم نهایی در ماههای آینده و در نشستهای آینده گرفته میشود وهر تصمیمی در این زمینه تابع عرضه و تقاضای بازار خواهد بود.همانگونه که وزیر نفت ایران تصریح کرده به نظر میرسد این تصمیم که با جلب نظر اعضا گرفته شد، عاقلانه است.
مجموع این مسائل بیانگر آن است که همگرایی میان کشورهای عضو و غیرعضو اوپک در سرنوشت همه اعضا تاثیر گذار است و کشورها باید از اعمال یکجانبه دراین باره پرهیز کنند، زیرا چنین اقدامهایی میتواند به انشقاق درتصمیمات منجر شود.
نویسنده: جمشید امین زاده
112
بیشتر بخوانید:
بررسی تحولات بازار نفت در سفر زنگنه به مسکو