ایران پرس: «سرگئی شویگو» وزیر دفاع روسیه در دیدار با «آلوارو لوپز میرا» وزیر نیروهای مسلح کوبا بر آمادگی مسکو برای کمک به هاوانا در شرایط تحریم های غیرقانونی آمریکا تاکید کرد.

وزیر دفاع روسیه با اشاره به همکاری مسکو و هاوانا در زمینه نظامی تاکید کرد: دو کشور قصد دارند تعدادی پروژه در زمینه نظامی - فنی انجام دهند.

سرگئی شویگو اعلام کرد: روسیه آماده کمک به کوبا در مواجهه با محاصره تجاری و اقتصادی ایالات متحده است. در شرایطی که آمریکا چندین دهه است به محاصره تجاری و اقتصادی غیرقانونی و نامشروع کوبا مبادرت ورزیده است، ما آماده ایم که به دوستانمان در کوبا کمک کنیم.

تلاش روسیه برای گسترش روابط نظامی با کشورهای آمریکای لاتین

روسیه در دو دهه اخیر اقدامات قابل توجهی برای بازیابی قدرت اقتصادی و نظامی و قرار گرفتن در تراز یک قدرت بین المللی برداشته و در این راستا گام هایی را برای ایجاد و گسترش روابط نظامی با کشورهای آمریکای لاتین برداشته است.

هدف مسکو، حضور نظامی در نیمکره غربی و تقویت دولتهای چپگرای این منطقه است.

در این راستا، روسیه نگاه خاصی به کوبا داشته و در چند سال اخیر با سفرهای مقامات ارشد روسیه به این کشور جزیره ای گام های قابل توجهی برای تقویت دوباره همکاری های نظامی و تسلیحاتی بین دو کشور برداشته شده است.

مسکو در سال های اخیر در جهت از سرگیری روابط نظامی با هاوانا گام هایی برداشته و به طور آشکار در پی گسترش همکاری های نظامی  وامنیتی خود با کوبا بوده است.

«ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه چند بار بر گسترش روابط راهبردی مسکو و هاوانا تاکید کرده است.

شواهد حاکی از آن است که روابط روسیه و کوبا بسرعت در حال احیا است و سفر پوتین در ژوئیه 2014 به هاوانا نیز منجر به تقویت بیش از پیش روابط دو کشور شد.

در نوامبر 2018 نیز «میگل دیاز کانل» رئیس جمهور کوبا با ولادیمیر پوتین دیدار کرد و همکاری های دو کشور در عرصه های مختلف ازجمله در حوزه نظامی در دستور کار مذاکرات رهبران دو کشور قرار داشت.

هر چند که پوتین بعد از این دیدار اعلام کرد که تمرکز دو طرف گسترش روابط اقتصادی و صنعتی است، اما دیدار «یوری بوریسوف» معاون نخست وزیر روسیه در امور نظامی و صنایع دفاعی با رئیس جمهور کوبا در ارتباط با همکاری های متقابل در حوزه نظامی بود.

در نوامبر 2022 رئیس‌جمهور کوبا برای دومین بار در بحبوحه تنش‌های بین‌المللی و اقدامات غرب علیه دو کشور به روسیه سفر کرد که این سفر، از یک طرف نشان‌دهنده ناکارآمدی سیاست‌های یکجانبه آمریکا علیه هاوانا و مسکو و از سوی دیگر مهر تاییدی بر عزم دو کشور برای هرچه بیشتر نزدیک کردن روابط در زمینه‌های گوناگون سیاسی، اقتصادی، تجاری تلقی شد.

در عین حال افزایش تنش های روسیه و آمریکا باعث شده تا مسکو برای قدرت نمایی تمایل زیادی به افزایش حضور دریایی و هوایی خود در اطراف آمریکا بویژه در اقیانوس اطلس و دریای کارائیب داشته باشد و بدین لحاظ کوبا می تواند به عنوان مکان مناسبی برای استقرار وپشتیبانی از ناوگان اعزامی روسیه به این مناطق قلمداد گردد.

در این راستا، توافقنامه همکاری های فنی - نظامی بین روسیه و کوبا در دسامبر 2016 امضاء شد این توافقنامه چهارساله است و در آن زمینه های همکاری دو کشور در این عرصه مشخص شده است.

امضای این توافقنامه در راستای هدف کلی روسیه به منظور گسترش حوزه نفوذ خود در ورای مرزهای این کشور و ایفای نقش به عنوان یک قدرت بین المللی صورت گرفت.

آمریکا به عنوان کشوری که طبق دکترین مونرو آمریکای لاتین را حیاط خلوت خود تلقی می کند همواره دیدگاهی منفی درباره همکارهای نظامی کوبا با دیگر قدرت های بین المللی از جمله روسیه و چین داشته است.

در این راستا، روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در ژوئن 2023 با اعلام اینکه چین و کوبا در حال مذاکره برای ساخت یک مرکز آموزشی جدید نظامی در کوبا هستند، نوشت: "این همکاری نظامی نگرانی‌های آمریکا را درمورد استقرار نیروهای چینی در همسایگی‌اش افزایش داده است."

طبیعتا واشنگتن نگرانی های مشابهی در باره گسترش همکاری های نظامی و دفاعی روسیه و کوبا دارد و اعلام آمادگی شویگو برای تامین نیازهای هاوانا می تواندبه این نگرانی ها دامن بزند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117