ایران پرس: در سال های اخیر، کشور عراق عرصه تاخت و تاز گروه های تروریستی تکفیری به ویژه داعش بوده که موجب تلفات و خسارات زیادی به همه مردم این کشور اعم از مسلمانان و مسیحیان شده است.

اکنون پاپ فرانسیس در دیداری بی سابقه از عراق قصد دارد ضمن محکوم ساختن خشونت و همدردی با قربانیان تروریسم، زمینه توسعه همزیستی ادیان را فراهم کند.

پاپ فرانسیس رهبر کاتولیک‌های جهان روز جمعه (5 مارس) با استقبال «مصطفی الکاظمی» نخست وزیر عراق وارد بغداد شد. پاپ قرار است در این سفر با مسیحیان این کشور دیدار کند. پاپ فرانسیس پیشتر گفته بود می‌خواهد با افرادی دیدار کند که رنج‌های فراوانی را در سال‌های اخیر متحمل شده‌اند.

هدف از سفر پاپ به عراق را در چند عرصه می توان تبیین کرد:

نخست اینکه مسیحیان عراق از جمله قربانیان اصلی سالها جنگ و تروریسم در این کشور جنگ زده بوده اند و رهبر کاتولیک های جهان با سفر به عراق قصد دلجویی از آنها را دارد.

رهبر کاتولیک‌های جهان، درسفر تاریخی به عراق ضمن ادای احترام به قربانیان و مصیبت‌دیدگان سال‌های جنگ، گفت که به عنوان «زائر صلح» به این کشور سفر کرده است.

پاپ فرانسیس در پیامی بر هزینه‌های سنگینی که مسیحیان عراق در طول سال‌های جنگ متحمل شده‌اند، تاکید کرد و با ادای احترام به اقلیت ایزدی عراق نیز خاطرنشان کرد: "آن‌ها نیز مصیبت زیادی کشیده‌اند."

مسیحیان عراق در زمان ورود نیروهای آمریکایی به خاک عراق در سال 2003 و سقوط رژیم صدام، حدود شش درصد از جمعیت 25 میلیونی این کشور را تشکیل می‌دادند. اما پس از سال‌ها جنگ و خشونت، جمعیت مسیحیان عراق به حدود 400 هزار نفر کاهش یافته است.

به ویژه داعش ضمن کشتار شمار زیادی از مسیحیان در نقاط مختلف عراق اقدام به تخریب شمار زیادی کلیسا در عراق کرد که برخی از آنها از ارزش تاریخی بالایی برخوردار بودند.

هدف دوم سفر پاپ به عراق توسعه زمینه همزیستی بین ادیان است. در این راستا پاپ قرار است در بخش دیگری از سفرش به ناصریه در جنوب عراق برود تا در زادگاه ابراهیم، در «اور» طی نشستی با شخصیت‌های مذهبی برجسته مذاهب گوناگون این کشور دیدار کند. 

به گفته «رحمن فرحان العامری» سفیر عراق در واتیکان، پیام بزرگ دیدار پاپ از عراق، حمایت از راههای گفت وگو بین ادیان است، زیرا پاپ تمایل به تقویت گفت وگو و همزیستی مشترک بین همه اقشار دینی خواه بین کلیساهای برادر یا از طریق روابط اسلامی - مسیحی دارد. 

مهمترین بخش این سفر در راستای این هدف، دیدار بی سابقه بین رهبر کاتولیک های جهان و حضرت آیت الله سیستانی مرجع عالیقدر دینی عراق است.

این دیدار به طور خصوصی و در شهر مقدس نجف برگزار خواهد شد و قرار است طی آن، دو چهره برجسته جهان مسیحیت و اسلام  درباره چارچوبی که به محکومیت خشونت علیه جان بشریت منجر می شود؛ بحث و تبادل نظر داشته باشند.

این ملاقات به خصوص از این لحاظ اهمیت دارد که پاپ و آیت الله سیستانی دیدگاه‌های مشترکی در محکومیت تروریسم و خشونت داشته و همواره بر لزوم همزیستی بین ادیان تاکید کرده اند.

اهمیت این مساله به ویژه با توجه به نقش سرنوشت ساز و حساس آیت الله سیستانی در برقراری امنیت در عراق و ثبات آن با فراخوان مردم این کشور برای مبارزه با تروریسم داعشی و حفظ حاکمیت و وحدت سرزمینی این کشور و رهایی از قدرتهای اشغالگر دو چندان می شود.

در واقع بر خلاف تبلیغات تکفیری ها که همواره برخشونت علیه غیر مسلمانان در عراق تاکید کرده  واین رویه را به اجرا گذاشته اند، اما آیت الله سیستانی همواره بر لزوم رعایت حقوق معتقدان سایر ادیان از جمله مسیحیان در عراق تاکید فراوان داشته اند.

نویسنده: سیدرضا میرطاهر

117

بیشتر بخوانید:

برهم صالح: اجازه انتشار تروریسم با سوء استفاده از نام دین را نمی دهیم

پاپ فرانسیس وارد بغداد شد