تحلیل:

ایران پرس: سفر سه روزه «مسعود پزشکیان» رئیس جمهوری ایران به عراق بروندادهای آشکار مثبتی داشته است.

عراق را می‌توان نزدیک‌ترین کشور به ایران چه از لحاظ جغرافیایی چه به لحاظ سیاسی عنوان کرد. عراق بیش از یک هزار و 450 کیلومتر مرز مشترک با ایران دارد و به لحاظ سیاسی نیز در دو دهه اخیر همواره روابط صلح‌آمیز و روبه رشد با جمهوری اسلامی ایران داشته است.

نشانه این روند رو به رشد و نگرش مثبت عراقی‌ها به روابط با ایران، اقدام نخست وزیر این کشور در مراسم استقبال از پزشکیان بود. «محمد شیاع السودانی» نخست وزیر عراق به همراه جمعی از وزرای دولت خود شخصاً در فرودگاه حاضر شد و مراسم رسمی استقبال را به جای کاخ نخست وزیری در فرودگاه برگزار کرد. 

«نیچروان بارزانی» رئیس اقلیم کردستان عراق هم شخصاً به پیشوازی پزشکیان در فرودگاه اربیل رفت و حتی در مصاحبه با خبرنگار ایرانی به زبان فارسی صحبت کرد.

مسعود پزشکیان در سفر به عراق رفتار و رویکردی متفاوت از روسای جمهور پیشین ایران اتخاذ کرد. این سفر به بغداد و شهرهای مذهبی محدود نشد بلکه علاوه بر بغداد و شهرهای نجف و کربلا، پزشکیان به اربیل و بصره نیز سفر کرد.

در واقع، پزشکیان از بغداد در قلب عراق گرفته تا بصره در جنوبی‌ترین و اربیل و سلیمانیه در شمالی‌ترین استان های عراق و بالاخره کربلا و نجف در مناطق فرات میانی همه را بازدید کرد.

نکته دیگر اینکه؛ سفر پزشکیان صرفاً به دیدارهای سیاسی و رسمی با مقامات عراقی محدود نشد بلکه در کنار این دیدارها با تجار و فعالان اقتصادی ایرانی فعال در عراق و خانواده‌های ایرانی مقیم عراق و اقشار مختلف مردمی اعم از عشایر و فرهیختگان عراقی نیز دیدار و گفت وگو کرد.

در همین حال، سفر به اربیل و سلیمانیه و بصره از نخستین‌های سفر پزشکیان به عراق بود و این برای نخستین بار بود که رئیس جمهور ایران به منطقه کردستان و بصره سفر کرد. 

علاوه بر موارد ذکر شده باید به این موضوع مهم نیز اشاره کرد که مقامات ایرانی و عراقی در این سفر ۱۴ سند همکاری در حوزه‌های مختلف امضا کردند و به نظر می‌رسد که عزم خود را برای افزایش حجم تجاری از ۱۲ میلیارد دلار جزم کرده‌اند. 

رسانه‌های عراق از امضای این سندهای همکاری به عنوان «شراکت راهبردی بین عراق و ایران» یاد کردند.

نکته پایانی اینکه سفر سه روزه رئیس جمهوری ایران به عراق بار دیگر نشان داد که بغداد و تهران در مخالفت با جنایات و سیاست‌های رژیم صهیونیستی علیه ملت مظلوم فلسطین هم رای و همصدا هستند.

محمد شیاع السودانی، نخست وزیر عراق و مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران در نشست خبری مشترک، متفقاً جنایت‌های صهیونیست‌ها علیه مردم غزه را محکوم و بر ضرورت توقف نسل‌کشی در حق مردم غزه تأکید کردند. بدون تردید، اگر این هم‌صدایی میان کشورهای اسلامی تسری پیدا کند، همان‌گونه که پزشکیان در عراق تأکید کرد، رژیم صهیونیستی نمی‌تواند دست به قتل عام مسلمانان بزند. 

نویسنده: سیدرضی عمادی

117

بیشتر بخوانید:

پزشکیان: مقرر شد تیمی از ایران و عراق برنامه‌های راهبردی بلندمدت را تدوین کنند

پایان سفر پزشکیان به عراق و بازگشت به تهران

پزشکیان: در اقلیم کردستان احساس غریبگی ندارم/ علاقمند به گسترش همکاری با اربیل هستیم

ادامه دیدارهای پزشکیان در عراق/ دیدار با عمار الحکیم

 

السودانی: اجازه تهدید فرامرزی علیه ایران را نمی‌دهیم

پزشکیان: لزوم گسترش توافق‌های اقتصادی/ رشید: ضرورت حذف دلار از مبادلات مالی فیمابین

ادای احترام پزشکیان به فرماندهان مقاومت

نگاهی به اهداف نخستین سفر خارجی پزشکیان؛ عراق همسایه راهبردی

تداوم سیاست همسایگی در دولت چهاردهم ایران