ایران پرس- یک هیات از گروه طالبان افغانستان برای راه اندازی دفتر سیاسی در شهر تاشکند پایتخت ازبکستان با دولت این کشور گفت وگو کرد.

روزنامه انگلیسی دیلی میل به نقل از بیانیه وزارت خارجه ازبکستان اعلام کرد، یک هیات از گروه طالبان به سرپرستی شیر عباس استانکزی از هفتم تا دهم اوت با مقامات ارشد این کشور برای را‌ه‌اندازی دفتر سیاسی در شهر تاشکند مذاکره کرده است.

براساس این گزارش، این هیات طی چهار روز مذاکره در وزارت خارجه ازبکستان تلاش کرد، ضمن ترسیم چشم انداز روند صلح افغانستان، نظر دولت تاشکند را برای تاسیس این دفتر جلب کند. تاکنون هیچ خبری از جزئیات بیشتر این مذاکرات فاش نشده است.

مذاکرات هیاتی از طالبان با دولت ازبکستان برای گشایش دفتر سیاسی این گروه در تاشکند در شرایطی است که در صورت موافقت ازبکستان با درخواست طالبان، این دومین دفتر سیاسی این گروه خواهد بود.

طالبان ازسال 2011 درشهر دوحه پایتخت قطر، دفتر سیاسی راه اندازی کرده و از طریق این دفتر مذاکراتی را با نمایندگان آمریکا ودولت افغانستان در این سالها برگزار کرده است.

دفتر سیاسی طالبان در قطر، تنها راه ارتباطی این گروه با دنیای خارج از افغانستان

 

درهمین راستا، به تازگی مذاکراتی بین «آلیس ولز» معاون وزیر خارجه آمریکا و اعضای دفتر سیاسی طالبان در قطر برگزار شد که البته این گفت وگوها به دلیل نادیده گرفته شدن نقش دولت افغانستان در روند گفت وگوهای صلح این کشور با طالبان با انتقاد و اعتراض شدید مقامات کابل مواجه شد.

با توجه به اینکه گشایش دفتر سیاسی طالبان در قطر به منظور تسهیل گفت وگوهای این گروه با دولت افغانستان انجام شد، این پرسش مطرح می‌شود که بنابه چه دلایلی طالبان درصدد تاسیس دفتر دوم سیاسی خود در ازبکستان است؟

از نظر برخی محافل سیاسی و رسانه‌ای در افغانستان چنانچه هدف طالبان تسهیل روند گفت وگوهای صلح با دولت این کشور باشد، تاسیس دفتر سیاسی دیگری از سوی این گروه هیچگونه توجیهی ندارد و دفتر سیاسی در قطر می‌تواند به نیازها در این زمینه پاسخ دهد.

این دیدگاه مطرح است که طالبان قصد دارد به بهانه مذاکرات صلح با دولت افغانستان، از طریق تاسیس دفاتر سیاسی جدید در برخی دیگر از کشورهای منطقه، برای خود مشروعیت سیاسی ایجاد کند.

این سناریو در حالی در دستور کار طالبان است که این گروه با تداوم خشونت و جنگ در افغانستان، هیچگونه مشروعیتی در این کشور ندارد و طالبان از سوی جامعه بین المللی در فهرست گروه های تروریستی قرار گرفته است.

البته این دیدگاه وجود دارد که طالبان از طریق پیگیری تاسیس دفاتر سیاسی جدید در برخی کشورها، بدنبال تسهیل ارتباط با گروه های افراطی در این کشورها و در سطح منطقه است که می‌تواند در پوشش دفتر دارای مجوز این اقدامات غیرقانونی را پیش ببرد.

محمدعلی بهمنی قاجار، کارشناس مسائل سیاسی افغانستان گفته است، یکی از دلایل اصلی بازگشایی دفتر طالبان در قطر تعامل بیشتر این گروه با آمریکا و همچنین گروه‌های سلفی است که تفکراتی شبیه طالبان دارند.

در چنین شرایطی؛ انتطار می‌رود دولت ازبکستان در روند مذاکرات با طالبان برای تاسیس دفتر سیاسی این گروه در تاشکند همه ملاحظات را در تصمیم‌گیری در این زمینه مورد توجه قرار دهد و بیش از هر چیز موضع دولت افغانستان در این خصوص را جویا شود.

این نگرانی وجود دارد که با راه‌اندازی دفتر سیاسی طالبان در ازبکستان، این کشور به طور رسمی مجوز همکاری گروه‌های بومی و افراطی با طالبان را صادر کرده است.

نویسنده: محمدرضا عسگری

137/120

بیشتر بخوانید: 

دولت افغانستان تنها نهاد اصلی در روند مذاکره با طالبان/ تحلیل

وزیر دفاع آمریکا: برای کشاندن طالبان به میز مذاکره راه طولانی درپیش است

شکست برنامه آمریکا برای تثبیت داعش در افغانستان   

دفتر سیاسی طالبان در قطر، تنها راه ارتباطی این گروه با دنیای خارج از افغانستان