«ناصر كنعانی» در نشست خبری هفتگی خود و در پاسخ به سوال خبرنگار ایران پرس مبنی بر دستاوردهای ششمين اجلاس سيكا گفت: نشست سيكا، از تحولات مهم منطقه ای است كه رئيس جمهور ايران نيز در آن شركت و سخنرانی كردند.
سخنگوی دستگاه ديپلماسی افزود: به موجب سياست خارجی دولتی سيزدهم كه بر مبنای سياست خارجی متوازن و بر مبنای همكاری با همسايگان و كشورهای آسيايی است، حضور و عضويت ايران در اجلاس سيكا نيز در همين راستا بوده است.
کنعانی با اشاره به ديدارهای رئيس جمهور در حاشيه اين اجلاس با رئيس جمهور آذربايجان و امير قطر گفت: مسائل مشترک ميان كشورها بحث و بررسی شد.
ششمین اجلاس «کنفرانس تعامل و اقدامات اعتمادسازی آسیا» (CICA) با حضور سران 11 کشور از جمله «سیدابراهیم رئیسی» رئیس جمهوری در «آستانه» پایتخت قزاقستان برگزار شد.
سیکا یک مجمع بین المللی برای تعامل و تقویت همکاری با هدف تضمین صلح، امنیت و ثبات در آسیا و اقدامات، راه کارها و شیوههای دستیابی به اعتمادسازی در این قاره است.
ایران پاسخ رفتارهای مداخلهگرایانه اروپا را متقابلا میدهد
سخنگوی وزارت امور خارجه با بیان اینکه اروپا را به پرهیز از رفتارهای مداخله گرایانه دعوت میکنیم، اظهار داشت: ایران در صورت ادامه رفتارهای مداخله گرایانه اروپا واکنش متقابل و متناسب نشان خواهد داد، این موضوع در مورد تمام کشورهای اروپایی صدق میکند.
کنعانی در خصوص اظهارات «جوزف بورل» رئیس سیاست خارجی اتحادیه اروپا گفت: واکنشهای زیادی به این موضوع وجود داشته است و به اندازه کافی عکسالعمل شنیده شده و حتی در اروپا اظهارات ایشان تعجب بسیاری را برانگیخته است.
وی در مورد اتفاق رخداده در زندان اوین نیز گفت: متاسفانه در مورد زندان اوین هم ، شاهد اتخاذ رفتار مداخله جویانه و عجولانه از سوی کشورهای اروپایی بودیم که این رفتار عجولانه را نمی پذیریم و آن را محکوم میکنیم.
کنعانی درباره زندان اوین و ابراز نگرانی برخی کشورهای غربی و آمریکا از وضعیت دوتابعیتی اظهار داشت: متاسفانه درباره این اتفاق همان رویکردی که برخی از دولتهای اروپایی و آمریکا در ارتباط با رخداد اخیر در ایران عمل کرد همین روش درباره رخداد زندان اوین شاهد بودیم. اتخاذ مواضع بی پایه و بی اساس و رفتار پیشداورانه، عجولانه و مداخله جویانه و این رفتار عجیبی است و قطعا محکوم میکنیم. اتفاقی در هر کشوری میتواند رخ دهد این رفتار پیشداورانه غیرقابل قبول است و دخالت در امور داخلی ایران است. ایران در ارتباط با امنیت شهروندانش مسئولانه عمل میکند و هم اتباع خارجی حاضر در ایران را تامین میکند. رفتارهای عجولانه و قضاوتهای سیاسی در ارتباط با رخدادهای طبیعی نمیتواند کمک کننده باشد. ایران در ارتباط با اطلاع رسانی به این کشورها در این زمینه عمل کرده است.
تقسیم بندی اغتشاشات در ادبیات سیاسی غرب
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوالی در مورد اظهارات مقامات فرانسوی و رئیس جمهور این کشور و نوع رفتار و مواضعی که درخصوص تحولات داخلی ایران اتخاذ کردهاند و رویکردی که در قبال تحولات و اعتراضات داخلی در فرانسه و اعتصابات کارگری اخیر در این کشور داشتند، گفت: قبلا هم در ادبیات اروپا و هم در حوزه عملکرد و رفتار تعداد قابل توجهی از مقامات کشورهای اروپایی شاهد تقسیم بندی تروریسم به ترویسم خوب و بد بودیم. ولی امروز با یک تقسیم بندی جدید در ادبیات سیاسی غرب مواجه هستیم تقسیم اغتشاشات به اغتشاشات خوب و بد است.
کنعانی ادامه داد: اگر اغتشاشات در ایران صورت بگیرد خوب است و برخوردی نباید صورت بگیرد اما اگر اغتشاشات در اروپا شکل بگیرد، بد است و باید برخورد شود. مقامات و مسئولان این کشور حق دارند برخورد کنند و حتی به اعتصاب کارگری را با شدت عمل پایان ببخشند. قضاوت با کسانی که است که تحولات را دنبال میکنند و رفتار دوگانه غرب را می بینند.
کنعانی گفت: کشورهایی که را که در امور کشورهای دیگر از جمله ایران دخالت میکنند را دعوت به عقلانیت میکنیم.
ایران دولت مسئولیت پذیری است
وی اظهار داشت: من لازم میدانم اشاره کنم به مواضع عدیدهای که علاوه بر فرانسویها مقامات آمریکایی هم در قبال ایران گرفتهاند، ایران دولت مسئولیت پذیری است و در عمل اثبات کرده است دولتی است که هم به نگاه شهروندان احترام میگذارد در دولتهای چهارساله با رای مردمی انتخاب میشود و بر سر کار می آید و هم به امنیت شهروندان توجه دارد.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: در کوران حوادث منطقه که کشورهای عدیدهای دچار آشوب شدند و در معرض حمله تروریسم و خارجی قرار گرفتند و امنیت در هم شکسته صدها نفر قربانی ناامنی و بیثباتی شدند ایران لنگرگاه ثبات بود و این توانایی را اثبات کرد که در اوج بحران در منطقه نسبت به امنیت شهروندان مسئول است، علاوه بر امنیت شهروندان در سالیان گذشته اثبات کرد در تامین امنیت ملتهای منطقه هم نقش موثری داشته تحولات عراق و سوریه و افغانستان شاهد روشنی بر توانایی ایران بر تامین امنیت منطقه است.
مقاومت علیه اشغالگر میتواند تامین کننده حقوق ملت فلسطین باشد
کنعانی در پاسخ به سوالی در مورد نشست آشتی در میان گروه های فلسطینی برگزار شد، گفت: تحولات فلسطین این روزها بسیار حساس است و دیدگاه ایران نسبت به فلسطین دیدگاه واضح و روشنی است. معتقدیم چیزی که میتواند تامین کننده حقوق ملت فلسطین باشد، مقاومت علیه اشغالگر است و روند سیاسی، ایران ایده سیاسی خود را مطرح کرده است.
وی تاکید کرد: همه ملت فلسطین باید در یک رفراندوم فراگیر شرکت کنند و نسبت به آینده خود تصمیم بگیرند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی با بیان اینکه در مورد مواضع اروپا دیدگاه های خود را مطرح کردیم، گفت: دیدگاه های خود را با اروپا مطرح کردیم و طرف های اروپایی را به عقلانیت دعوت میکنیم، آن ها باید بدانند در مورد ایران صحبت میکنند، کشوری که مقتدر و مسئولیت پذیر است و کشوری است که در صورت رفتار عقلانی و منطقی میتواند مهم ترین شریک برای صلح و ثبات در منطقه باشد. ما آنها به به پرهیز از رفتارهای مداخله گرایانه دعوت میکنیم اما در صورت رفتارهای مداخله گرایانه ایران واکنش متقابل و متناسب نشان خواهد داد و در مورد تمام کشورهای اروپایی صدق میکند.
امیدواریم ثبات و امنیت در عراق تحکیم پیدا کند
کنعانی در مورد روند سیاسی در داخل عراق گفت: خوشحال هستیم که روند سیاسی در عراق قوت گرفته و رییس جمهور هم موفق به تشکیل کابینه شده و به سمت جلو در حال پیشرفت است. رئیس جمهور کشورمان نیز به رئیس جمهور جدید تبریک گفتند و امیدواریم در مهلت قانونی ایشان موفق به تشکیل دولت شوند و ثبات و امنیت در عراق تحکیم پیدا کند.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: امیدواریم همانطور که جمهوری اسلامی ایران امنیت عراق را امنیت خود فرض میکند، عراق نیز امنیت ایران را امنیت خود تلقی کند و به مسئولیت خود برای حفظ امنیت مرزهای جمهوری اسلامی ایران عمل کنند. انتظار داریم که عراق مانع تردد گروههای تجزیه طلب از مرزهای مشترک شود.
روند مذاکرات در مسیر خوبی قرار گرفته و توافقات فنی هم به مسیر خوبی رسیده است
وی در مورد مذاکرات رفع تحریم گفت: هنوز ایران از دستور کار مذاکرات رفع تحریم خارج نشده است و برخی اظهارات مقامات کشورهای غربی نشان میدهد که هنوز برای انجام توافق دیدگاه های خود را مطرح میکنند اما رفتارهای متناقض دارند. روند مذاکرات در مسیر خوبی قرار گرفته و توافقات فنی هم به مسیر خوبی رسیده است.
ایران هیچ سلاحی برای طرفهای درگیر در جنگ اوکراین ارسال نکرده است
سخنگوی وزارت امور خارجه: هیچ سلاحی برای طرفهای درگیر جنگ اوکراین ارسال نکردهایم، متاسفانه اخباری منتشر میشود که مبتنی بر مسائل سیاسی است. ایران بارها اعلام کرده که یک طرف جنگ میان روسیه و اوکراین نیست و هیچ سلاحی را برای هیچ کدام از طرفین ارسال نکرده است.
وی ادامه داد: ایران همانطور که مخالف جنگ در سوریه و عراق و… بود، در خصوص اوکراین نیز ما مخالف جنگ هستیم. ما تلاش های خود را برای پایان دادن به رویکرد نظامی انجام دادیم. این طنز تلخ است که کشورهایی که صادر کننده میلیون ها دلار اسلحه به یک طرف جنگ هستند، جنگ تبلیغی علیه ایران راه انداختند. اگر طرفدار صلح هستند این میزان ارسال سلاح چه معنا دارد. ایران دنبال راهکار سیاسی است و در این مسیر تلاش کرده و خواهیم کرد.
117